Barfování - jak začít a výhody

11. 2. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně? Odpověď na tyto otázky včetně tipů na pestrý jídelníček vám přinášíme v novém článku na Dr. Max VET.



Co znamená barfování a jaké má výhody?

Barfování je krmení psů vhodnými syrovými potravinami. Napodobuje způsob, jakým by se pes stravoval ve volné přírodě. Má větší množství bílkovin než většina standardních komerčních krmiv, zato neobsahuje průmyslově zpracované potraviny a zbytečné přísady.

Trend jménem B.A.R.F

Strava B.A.R.F. – barfování znamená dvě slovní spojení: Biologicky vhodná syrová strava (Biologically Appropriate Raw Food) a Kosti a syrová strava (Bones and Raw Food). Tento pojem vznikl již v roce 1993, kdy veterinář Dr. Ian Billinghurst propagoval myšlenku, že psi trpí konzumací komerčně připravených granulí a byli by zdravější na dietě se syrovými masitými kostmi. BARF strava má vysoký obsah bílkovin, střední obsah tuku a minimální množství sacharidů. Skládá se ze syrového masa a kostí, vnitřností, zeleniny, ovoce a doplňků stravy. Barfování má mnoho vášnivých příznivců, kteří jsou přesvědčení, že zdraví a kondice jejich psů se výrazně zlepšily po syrové stravě, někteří veterináři a zdravotnické organizace ji však nedoporučují kvůli riziku nákazy z potravy, vdechnutí (kostí), obstrukcí celého trávicího traktu a nevyváženého nutričního profilu.


Jak začít barfovat psa?

O vhodnosti barfování je důležité se poradit s veterinářem. Existují různé způsoby, jak barfovat psa, včetně domácí přípravy krmiva nebo nákupu komerčně připraveného mraženého, mrazem sušeného nebo dehydratovaného syrového krmiva pro psy. Při barfování je nejlepší zavádět změny pomalu, aby se snížilo riziko vzniku průjmu a trávicích obtíží. Změna může být obzvláště těžká pro starší psy, kteří jedli celý život granule. Je nutný pomalý přechod, začínat nejlépe stravitelnými surovinami (libové maso) a postupně přidávat další suroviny, nakonec kosti, nejprve mleté, později vcelku, pokud je zvíře toleruje.
Pokud se během zavádění barfování objeví řídká stolice, počkejte, dokud nebude stolice pevná, a teprve potom pokračujte v přechodu. Řídká stolice může být i reakcí na některou složku syrové stravy (vnitřnosti především). Štěňata mají obvykle trávicí systém adaptovatelnější než starší psi, proto je pro ně přechod na barfování obecně rychlejší.
Čím je pes starší, tím déle by měl přechod na novou syrovou stravu trvat. Zásoby syrového masa uskladňujte v mrazáku a rozmrazujte je v malých porcích. Zabráníte tak množení bakterií při dlouhém skladování.


Barfování a tvorba jídelníčku

Při barfování je důležité dbát na správný poměr složek potravy, aby pes dostal dostatečné množství všech živin. Při přechodu na tento typ stravy doporučujeme buď konzultaci s odborníkem na výživu psů, nebo si problematiku řádně nastudujte. Pro zdravého dospělého psa v přiměřené kondici se doporučují připravovat porce, které odpovídají 2–3 % jeho celkové hmotnosti. Krmná dávka by měla obsahovat přibližně 50–60 % masa. Druhy masa je vhodné střídat, protože obsahují různý poměr bílkovin, tuků, vitaminů, minerálů apod. Kromě masa sem patří také vnitřnosti, kůže, tuk a šlachy. Jednou za týden je vhodné přidat do stravy i ryby. Kosti jsou výborným zdrojem vápníku a při barfování byměly tvořit asi 20 % stravy. Pokud má pes problém s trávením kostí, je vhodné je drtit nebo sekat na menší kousky. Ne však všechny typy kostí jsou vhodné pro všechny typy psů.

Zbytek denní dávky potravy by měly tvořit zelenina, ovoce, mléčné výrobky, obiloviny, syrová vejce, bylinky, ořechy a semena. Zeleninu (např. brokolice, mrkev, celer, petržel, okurka, listová zelenina, zelí) a ovoce (např. jablko, hruška, banán, lesní plody) je vhodné podávat nastrouhané nebo rozmixované.


 Jakým potravinám se při barfování vyhnout?

Určitě se vyhněte ve stravě avokádu, čokoládě, hroznům, rozinkám, česneku a cibuli. Tyto potraviny mohou vést k otravě nebo způsobit vážné zdravotní problémy. Z mléčných výrobků se doporučuje tvaroh, bílý jogurt nebo cottage sýr. Běžnou stravu lze obohatit i o doplňky stravy, jako jsou výživa kloubů a kostí, různé oleje (např. rybí olej), bylinky, vitamin E nebo zinek. Pamatujme však, že je třeba, aby byla strava vždy vyvážená, pro každého jedince sestavená na míru, přičemž se poměr jednotlivých složek stravy může lišit.


  • 5.0
    (2)
    Potlačuje zápach z tlamy a zvýrazňuje intenzitu barvy a lesku barevné srsti.
  • 5.0
    (1)
    Za studena lisovaný lososový olej je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
  • 5.0
    (1)
    Doplňkové krmivo pro psy a kočky. Obsahuje kolagen + vitamín C ze šípků.

    Jak barfovat štěně?

    Štěňata potřebují pro správný vývoj denní dávku, která odpovídá 4–6 % jejich hmotnosti. K barfování štěňat je nutné přistupovat velice zodpovědně, protože špatně nastavená krmná dávka by mohla ublížit. Krmení se doporučuje podle věku rozdělit do 2 až 5 porcí za den. Barfovat se u štěňat začíná mletým syrovým masem, postupně lze maso krájet na stále větší kusy. Ze začátku je vhodné zařazovat lehce stravitelné kuřecí, krůtí či telecí maso.

    Ve stravě by měly kosti tvořit až 30 % denní dávky. Kosti se podávají nejprve mleté, postupně větší kusy. Ideální jsou kuřecí krky, skelety a křídla.

    Ve věku sedmi týdnů bude mít nyní většina štěňat dostatečně silné čelisti, které jim umožní drtit a žvýkat měkké syrové kosti; jsou na dobré cestě k době, kdy mohou bez obtíží konzumovat syrovou masitou kost. Přibližně od 12 týdnů věku začnou štěněti prořezávat zuby; kosti jsou skvělým pomocníkem pro zmírnění prořezávání zoubků tím, že masírují bolavé dásně a pomáhají štěněti prořezávat zuby.

    Články k tématu Barfování - jak začít a výhody

    • Kočičí rýma

      Kočičí rýma

      · 6 minut čtení
      Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
    • Blechy u psa

      Blechy u psa

      · 6 minut čtení
      Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
    • Blechy u kočky

      Blechy u kočky

      · 7 minut čtení
      Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora