Myopatie – příznaky a léčba

9. 1. 2024 · 5 minut čtení

Svalová slabost, ztuhlost, křeče i nenadálý nedostatek energie – i tak na sebe může upozornit myopatie – onemocnění, které postihuje kosterní svalstvo. Může být vrozená, ale projevit se může z nejrůznějších důvodů také v průběhu života. Jaké jsou příčiny této nemoci, jak se myopatie zjišťuje a jaké jsou možnosti její léčby?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Myopatie – příznaky a léčba

Co je to myopatie?

Myopatie je skupina nervosvalových onemocnění, které postihují kosterní svalstvo. Porucha zasáhne svalová vlákna, oslabí je a znemožní, aby správně fungovala. Některé typy myopatie se objeví záhy po narození, jiné se vyskytnou v dospělosti zpravidla v návaznosti na nemoc, otravu nebo nedostatek některých látek v těle.

Typy myopatie

  • Vrozené myopatie

Dítě zdědí od jednoho ze svých rodičů takovou genovou mutaci, která u něj v následujících měsících či letech může vyvolat rozvoj nemoci.

Kongenitální myopatie
Mitochondriální myopatie
Svalová dystrofie
Metabolická myopatie
  • Získané myopatie

Mohou se objevit kdykoliv v průběhu života, jejich vznik není způsoben zděděním chybného genu, ale odlišnou příčinou.

Autoimunitní (zánětlivé) myopatie
Toxická myopatie
Endokrinní myopatie
Nutriční myopatie
Infekční myopatie

Příznaky myopatie

Společným rysem všech typů myopatie je svalová slabost. Nejčastěji se objevuje v oblasti stehen nebo paží, přičemž postihuje zpravidla obě strany těla stejně. Objevit se může bolestivost nebo ztuhlost svalů, svalové křeče a záškuby, snížení svalové síly a úbytek svalové hmoty. Dochází ke snížení tolerované pohybové zátěže a snadnější únavě až vyčerpání. Pro osoby potýkající se s myopatií mohou být problematické i běžné denní činnosti. Postižení dolních končetin se může odrazit v potížích s chůzí do schodů, zvednutím se ze židle či vstáváním z postele. U postižení horních končetin mají lidé často potíže při česání, koupání, věšení prádla či s pouhým zvednutím rukou nad hlavu.

Postižení svalů v obličeji
Některé typy myopatií mohou negativně ovlivnit i obličejové a oční svaly. Dochází pak k oslabené mimice a povadnutí víček. V závažných případech se mohou objevit poruchy řeči, potíže s polykáním, dýcháním nebo se srdeční funkcí.

Diagnostika

Při silných nebo vracejících se svalových potížích se obraťte na svého lékaře. Lékař zhodnotí zdravotní stav a může doporučit podrobnější vyšetření u revmatologa nebo neurologa. To může v závislosti na konkrétním případu zahrnout anamnézu, krevní testy, genetické testy nebo testy fyzické zdatnosti hodnotící především svalovou sílu, reflexy a rovnováhu. Může být provedena svalová biopsie, která pomáhá odhalit abnormality ve svalových vláknech, či elektromyografie (EMG), která měří elektrickou aktivitu svalů. Využito může být i některých zobrazovacích metod, jako je magnetická rezonance nebo ultrazvuk.

Léčba myopatie

U většiny vrozených myopatií není v silách současné medicíny nemoc vyléčit, terapie se proto zaměřuje na zvládnutí přítomných příznaků. Naštěstí v řadě případů existují možnosti, jak postup onemocnění zpomalit a alespoň na určitou dobu stabilizovat. Součástí léčby bývá podání imunosupresiv a kortikosteroidů. Léčba se obvykle opírá o podporu fyzioterapeuta, který naučí člověka s myopatií mj. správně protahovat zkrácené svaly. Velkou pomocí jsou rehabilitační pomůcky a ortézy, které často výrazně zlepší kvalitu života. Vhodná je přiměřená pohybová aktivita, jako je např. plavání. Snižuje svalové napětí, udržuje svaly v kondici, zlepšuje dýchací funkce a prospěje psychice. Prospěšnou metodou může být také hippoterapie (léčba využívající jízdy na koni).  Doporučuje se pestrá, vyvážená strava, především z důvodu kontroly tělesné hmotnosti (nadváha a obezita nadměrně zatěžuje svalstvo).

Léčba získaných myopatií spočívá primárně v léčbě vyvolávající příčiny. Endokrinní myopatie je proto léčena např. stabilizací hladin hormonů, mírné formy statinové myopatie či toxické myopatie lze vyřešit pouhým vysazením léku či toxinu, který myopatii vyvolal.

Myopatie u dětí

Téměř vždy se jedná o vrozenou myopatii. Typicky se u dětí objevují první příznaky již v raném dětství, což lze poměrně snadno vypozorovat opožděným rozvojem motorických dovedností. Například v případě svalové dystrofie není při narození patrná odchylka. Následný motorický vývoj však bývá opožděný, u batolat si lze povšimnout i zvětšených lýtkových svalů. Postupně se objevují těžkosti s chůzí, častější pády nebo potíže při chůzi do schodů, při běhu nebo vstávání ze země. Ve školním věku se zpravidla objevuje pro nemoc charakteristická chůze po špičkách, děti postupně ztratí schopnost chůze. Narůstá svalová slabost, bolesti, křeče nebo nekoordinované pohyby.

Motorický rozvoj kontroluje dětský lékař na pravidelných prohlídkách. Odchylek ve vývoji nebo nestandardních, varovných příznaků si často všimnou rodiče, kteří s dítětem tráví většinu času a znají jej nejlépe. V takových situacích je na místě konzultovat poznatky s pediatrem.


Články k tématu Myopatie – příznaky a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora