Poporodní období – vliv na oblast vulvy a vaginy

5. 1. 2024 · 3 minuty čtení

Porod dítěte je významnou událostí v životě ženy. Měsíce se na něj připravuje, zajímá se, jak to bude probíhat a co může udělat pro jeho zdárný průběh. Je také plná obav, aby všechno dobře dopadlo a jak zvládne novou roli matky. Na ženy čeká plné vytížení při péči o novorozence a mají tendenci zapomínat, že se musí starat také o sebe. K opomíjeným oblastem patří často péče o intimní oblast. Proč je po porodu namístě a jaké přípravky je vhodné používat? 

Poporodní období – vliv na oblast vulvy a vaginy

Tělo ženy po porodu

Tělo ženy v poporodním období prochází změnami, které mohou být leckdy nepříjemné. Patří mezi ně bolesti ze zavinování dělohy, očistky, únava, bolest a citlivost v místě porodního poranění nebo v jizvě po císařském řezu. 

Související kategorie produktů:

Poporodní komplikace v intimní oblasti

Problémy v intimní oblasti mohou vyústit v zánět zevního genitálu, močových cest, komplikované hojení ran, záněty v pochvě a/nebo přímo o zánět dělohy, který může mít závažný průběh vyžadující celkovou léčbu antibiotiky. Nepříjemné mohou být i zevní hemoroidy, zhoršené těhotenstvím a průběhem porodu. I ty vyžadují zvláštní péči. 

Nezapomínejte na sebe
Je velmi důležité, aby se žena v poporodním období nepřestávala zajímat sama o sebe a o svou fyzickou i psychickou pohodu. Aby si uměla říct o pomoc, našla si čas i pro sebe, a uvědomila si, že dobrou mámou bude, když se bude cítit dobře.

Příčiny intimních potíží po porodu

K náchylnosti k potížím v intimní oblasti vedou i poporodní hormonální změny, zejména u kojících. Hladina estrogenů je snížená, vysoká je naopak hladina prolaktinu. Hormonální změny v oblasti pochvy a vulvy související s kojením trvají po celou dobu kojení, i když s klesající frekvencí kojení a prodlužující se dobou od porodu, se původní stav postupně vrací. Narušovat mohou i sexuální život. Jednak často dochází k poklesu libida, což je dáno kombinací hormonálních změn a zvýšeného zaměření na dítě i únavou z něj. Negativně však působí i zvýšená suchost pochvy a nedostatečná lubrikace v průběhu pohlavního styku. Ten může být vnímán dokonce jako nepříjemný.


REKLAMA:

kosmetický přípravek

Kosmetika pro intimní hygienu po porodu

Proto je po porodu a během kojení namístě věnovat péči výběru kosmetických přípravků, které nejsou iritující, nevysušují a nenarušují přirozenou kožní bariéru. Vhodná je kosmetika na olejové bázi s obsahem čistě přírodních složek. Každé ženě může vyhovovat něco jiného, proto je dobré kosmetické přípravky vyzkoušet a používat ten, který nejlépe „sedí“. Bonusem pro dobrý pocit může být i příjemná vůně vybraného produktu.

Pokud tato opatření nevedou ke zlepšení, je vhodné kontaktovat lékaře, který doporučí vhodnou léčbu.

Nezapomínejte na psychickou pohodu

Ke komfortu v poporodním období přispívá výrazně také psychika. Řada žen řeší problémy s kojením. To se často nedaří, je bolestivé, vznikají trhliny bradavek nebo záněty prsu. Význam kojení pro zdravý fyzický i mentální vývoj novorozence a kojence je vyzdvihován, žena se tak může cítit ve stresu, pokud kojení nejde, a mít pocit, že dítěti není schopna dávat to nejlepší, co potřebuje. To dále zvyšuje její napětí. K únavě z přerušovaného spánku se mohou přidat i úzkosti a nepříjemné myšlenky, které celkovou pohodu a spánek dále narušují. Tlak na to, být dobrou mámou, příval informací a rad, jak se o dítě starat co nejlépe, a nedůvěra ve vlastní přirozenou intuici mohou vést k pocitům selhání.


MUDr. Táňa Glosová

Autorka článku, MUDr. Táňa Glosová,  vystudovala 2.LF UK a od roku 2004 pracuje v oboru gynekologie-porodnictví. Má zkušenosti z velkých pražských klinik (Motol, Bulovka), i z regionální nemocnice Příbram. Pracovala také na klinice reprodukčního zdraví v Londýně. V současné době pracuje na Poliklinice I. P. Pavlova v gynekologické ambulanci. 

Články k tématu Poporodní období – vliv na oblast vulvy a vaginy

  • Co pomůže při vaginální mykóze?

    Co pomůže při vaginální mykóze?

    · 3 minuty čtení
    Vaginální mykóza je nepříjemné onemocnění vaginy a jejím nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky jsou součástí běžné mikroflóry a neškodí, dokud se nepřemnoží. Až 75 % žen onemocní alespoň jednou za život vaginální mykózou. U mnoha z nich dochází k tomuto onemocnění opakovaně.
  • Vaginální kvasinková infekce, též vaginální mykóza, je onemocnění, s nímž se alespoň jednou v životě setká valná většina žen. Původcem obtíží je nejčastěji kvasinka s názvem Candida albicans, proto se také někdy hovoří o kandidóze.
  • Běžné mycí přípravky příliš komfortu intimních partií nesvědčí. Vhledem ke specifikům této části ženského těla je proto třeba volit speciální přípravky, které jsou šetrné, nevysušují sliznice, nedráždí a zároveň chrání před vznikem nepříjemných obtíží.