Intimní hygiena pro váš každodenní komfort

9. 6. 2020 · 2 minuty čtení

Běžné mycí přípravky příliš komfortu intimních partií nesvědčí. Vhledem ke specifikům této části ženského těla je proto třeba volit speciální přípravky, které jsou šetrné, nevysušují sliznice, nedráždí a zároveň chrání před vznikem nepříjemných obtíží.

Kyselé prostředí je základ

V intimních partiích je za běžných okolností kyselé prostředí (pH mezi 3,5 a 4,5), které pomáhá udržovat přirozenou rovnováhu vaginální mikrobioty. Termínem vaginální mikrobiota označujeme všechny mikroorganismy, které tuto oblast osidlují (bakterie a kvasinky). Za běžných okolností je tento unikátní systém v dokonalé rovnováze. Pokud z nějakého důvodu dojde k  přemnožení některého z mikroorganismů, mohou být výsledkem nepříjemné obtíže, jako je svědění nebo pálení.

Kdy se objevuje vaginální diskomfort?

K narušení rovnováhy v intimních partiích může dojít poměrně snadno. Jmenujme několik případů:

  • Používání nevhodných přípravků pro intimní hygienu, které narušují přirozené pH intimních partií
  • Nedostatečná nebo naopak příliš intenzivní hygiena
  • Užívání antibiotik, která kromě patogenů ničí i prospěšné probiotické bakterie, které se podílejí na udržování rovnováhy v intimních partiích
  • Hormonální vlivy – menstruace, těhotenství, menopauza
  • Nošení nevhodného oblečení – příliš těsné, neprodyšné kalhoty, punčocháče, legíny
  • Přílišná konzumace cukru a potravin bohatých na škroby

Jaké vlastnosti mají speciální přípravky pro intimní hygienu?

Kvalitní přípravky pro intimní hygienu by měly mít správné pH a měly by být bez mýdla, založené na bázi šetrných tenzidů, které nevysušují a nedráždí sliznice, ale ani pokožku v této oblasti např. po holení či depilaci. V případě svědění a pálení by měly zajistit rychlou úlevu od nepříjemných pocitů.

Z aktivních složek, které intimní mycí prostředky často obsahují, zmiňme například kyselinu mléčnou pro udržení správného pH nebo probiotika pro obnovu a udržení vyvážené mikrobioty. Aby přípravek nevysušoval, ale naopak hydratoval, může být obohacen o kyselinu hyaluronovou nebo alantoin.

Máte-li již specifičtější potřeby, volte přípravek, který obsahuje i antiseptickou složku nebo složky omezující zápach. Jednou z užívaných složek s desinfekčními účinky je například chlorhexidin. Kosmetické mycí přípravky pro intimní hygienu lze používat pravidelně každý den. Dávejte přednost sprchování před koupelemi. 

 




    Další opatření proti vaginálnímu diskomfortu?

    Jaká jsou další rady proti vaginálnímu diskomfortu? Noste prodyšné a bavlněné prádlo. Starejte se o své zdraví a jezte pestrou a vyváženou stravu. Jídelníček obohaťte o potraviny, které přirozeně obsahují bakterie mléčného kvašení  – např. o jogurty, kefíry či kvašenou zeleninu. Probiotika můžete dodávat i formou doplňků stravy. Snažte se zredukovat stres a psychické vypětí, protože ty negativně ovlivňují celkový zdravotní stav. Přestaňte s kouřením anebo ho alespoň omezte.

     

    Zdroje:

    https://canesten.cz/cs/intimni-zdravi/intimni-infekce.php

     

    Články k tématu Intimní hygiena pro váš každodenní komfort

    • Péče o pleť

      Péče o pleť

      · 5 minut čtení
      Krásná pleť není jen otázkou DNA – také každodenní návyky a péče mají ve skutečnosti velký vliv na to, co vidíte v zrcadle. Co byste měli mít na paměti při čištění pleti a jak krok za krokem pleť dokonale odlíčit, vám poradíme v našem článku.
    • Pravidelná péče o pleť se již stala běžnou součástí života i u mužů. Na výběr jsou pánské krémy, gely, lotiony, séra, peelingy, oleje či balzámy na vousy. Zde jsou naše tipy pro péči o mužskou pleť.
    • Jak fungují přírodní UV filtry?

      Jak fungují přírodní UV filtry?

      · 6 minut čtení
      Léto se blíží a s ním i čas pobytu na slunci a opalování. Jaké jsou rozdíly v účinnosti mezi klasickými a přírodními opalovacími krémy, co je to minerální filtr a pro koho jsou přírodní opalovací krémy určeny, vám zodpoví dermatoložka MUDr. Petra Fojtková.