Vaginální mykóza (kvasinkové infekce) - příznaky a léčba

16. 6. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Vaginální kvasinková infekce, též vaginální mykóza, je onemocnění, s nímž se alespoň jednou v životě setká valná většina žen. Tím, že jde o problém velmi intimní, je po všem stránkách nepříjemný a obtěžující. Rady, jak vaginální mykózu v co nejkratším čase vyléčit a jak jí ideálně předcházet, vám přinášíme v našem novém článku.

Vaginální kvasinková infekce trápí často ženy v období těhotenství, menopauzy či menstruace.
Vaginální mykózu může vyvolat nesprávná či přehnaná intimní hygiena i hormonální výkyvy v těhotenství, menopauze nebo při menstruaci.

Proč vznikají vaginální mykózy?

Příčinou vaginálních mykóz je narušení přirozeně kyselého prostředí v pochvě, které je udržováno běžně přítomnými bakteriemi (laktobacily). Pokud dojde k narušení rovnováhy, kvasinky se přemnoží a rozvine se infekce. Původcem obtíží je nejčastěji kvasinka s názvem Candida albicans, proto se také někdy hovoří o kandidóze. Typickou situací, kdy se může vyskytnout vaginální mykóza, je antibiotická léčba, která bohužel působí i proti prospěšným laktobacilům. Ačkoli většina vaginální kandidózy je mírná, u některých žen se mohou vyvinout závažné infekce zahrnující zarudnutí, otok a praskliny ve stěně pochvy.

Jak poznat, že máte vaginální mykózu?

Hlavními příznaky vaginální mykózy je svědění nebo pálení v pochvě a v jejím okolí provázené zvýšeným výtokem (bílý, hrudkovitý, tvarohovitý). Typické je dále zarudnutí a bolestivost při pohlavním styku. Kvasinkovou infekcí mohou trpět i muži, nemusejí však mít žádné příznaky. Z tohoto důvodu je třeba zvláště při opakovaných problémech přeléčit i partnera. Kromě zmíněné antibiotické léčby propukají kvasinkové infekce častěji u žen v těhotenství, při oslabení imunitního systému či během užívání hormonální antikoncepce. Náchylnější k této infekci jsou také diabetici.


Co udělat, aby se kvasinkové infekce neobjevily a nevracely se?

I u vaginálních mykóz platí, že nejlepší léčbou je prevence. Bohužel u řady žen mají kvasinkové infekce tendenci se vracet. Naštěstí existují tipy, jak opakování nepříjemných obtíží zabránit. Obvykle je třeba komplexnější přístup zahrnující úpravy hygienických návyků, jídelníčku a životního stylu.

Hygienické návyky

Při osobní hygieně je vhodné preventivně používat speciální mýdla pro běžnou intimní hygienu. Koupele nahraďte každodenním sprchováním. Dbejte vždy na důkladné osušení, vlhké prostředí je pro kvasinky ideálním působištěm. Nepoužívejte parfémované vložky a mýdla. Ani přehnaná hygiena není žádoucí. Menstruační vložky a tampony měňte každé 2-4 hodiny. Po dobu nemoci nepoužívejte tampony.



    Úprava jídelníčku

    Zdravá a vyvážená strava je alfou a omegou pro celkové zdraví a obranyschopnost organismu, tedy i v případě mykotických infekcí. Omezte konzumaci sladkostí, sušeného ovoce, plísňových sýrů a potravin s vysokým podílem škrobu. Zařaďte více přirozeně kvašených potravin (jogurty, zelí, jiná zelenina).

    Životní styl

    Noste prodyšné bavlněné spodní prádlo (nevhodná jsou tanga), oblečení by mělo být volné a umožňovat cirkulaci vzduchu. Při léčbě antibiotiky nezapomínejte užívat probiotika. Při opakovaných gynekologických obtížích je vhodné věnovat pozornost také svalům pánevního dna a posílit je. Důležitou roli hraje také psychika a spokojenost ve vztahu.

    Kdy navštívit lékaře?

    Výběr přípravků pro samoléčbu vaginálních mykóz je široký, přesto jsou situace, kdy je vhodné navštívit lékaře, a to:

    • při první kvasinkové infekci a u dívek mladších 18 let
    • pokud není patrné zlepšení po 3–4 dnech samoléčby
    • při opakované infekci během jednoho roku (3× a více)
    • při netypických příznacích – hustý nažloutlý výtok zapáchající po rybách
    • při bolestech v podbřišku

    Jak pomůže lékárna?

    • Kvasinková infekce se dá většinou rychle a spolehlivě vyléčit pomocí lokálních antymikotik. S léčbou je nezbytné začít co nejdříve po propuknutí příznaků.
    • K léčbě vaginální kvasinkové infekce jsou ideální kombinované léčivé přípravky „combi“ (tablety i krém), které působí komplexně.
    • Pro okamžitou úlevu od bolesti, od svědění, pálení a pro snížení množství výtoku použijte speciální vaginální roztok.
    • Při opakovaných infekcích je doporučována systémová enzymatická léčba.
    • Kromě registrovaných léků můžete vyzkoušet další podpůrné vaginální přípravky, které pomáhají udržovat kyselé pH, a přispívají tak k prevenci opakovaných zánětů.
    • Pro obnovení zdravých poměrů v pochvě jsou vhodné probiotické přípravky. Probiotika můžete užívat jak lokálně, tak celkově. 


    Články k tématu Vaginální mykóza (kvasinkové infekce) - příznaky a léčba

    • Co pomůže při vaginální mykóze?

      Co pomůže při vaginální mykóze?

      · 3 minuty čtení
      Vaginální mykóza je nepříjemné onemocnění vaginy a jejím nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky jsou součástí běžné mikroflóry a neškodí, dokud se nepřemnoží. Až 75 % žen onemocní alespoň jednou za život vaginální mykózou. U mnoha z nich dochází k tomuto onemocnění opakovaně.
    • Fakta a mýty o vaginální mykóze

      Fakta a mýty o vaginální mykóze

      · 3 minuty čtení
      Nenechte si znepříjemnit svoji dovolenou! Zejména v letních měsících se zvyšuje riziko tzv. plážových infekcí. Po návratu z dovolené navštíví gynekologickou ordinaci celá řada pacientek se stejným problémem – vaginální mykózou.
    • Běžné mycí přípravky příliš komfortu intimních partií nesvědčí. Vhledem ke specifikům této části ženského těla je proto třeba volit speciální přípravky, které jsou šetrné, nevysušují sliznice, nedráždí a zároveň chrání před vznikem nepříjemných obtíží.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora