Režimová opatření při diabetu - jídlo

8. 3. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 2 minuty čtení
  • DIA

Nezbytně důležitou součástí léčby diabetu je správné stravování a zdravý životní styl. Proč tomu tak je? Samotné léky při léčbě diabetu řeší důsledek, ale ne příčinu. Proto je nutné lékům pomoci i dodržováním režimových opatření.



Režimová opatření při diabetu - jídlo

Dieta

Mnoho lidí si pod tímto slovem představí hladovění, zákazy a nepříjemné pocity. Dieta však může znamenat jen menší či větší změnu jídelníčku. Diabetická dieta je vlastně dieta racionální, tedy zdravé stravování. Důležité je, co jíme, kdy jíme a kolik toho sníme.

Cukry (sacharidy)

Existují cukry jednoduché, jako je sacharóza (jde o cukr řepný, třtinový, zkrátka ten, který se v domácnosti běžně používá na přislazování), a cukry složené, takzvané polysacharidy (například škroby obsažené v obilovinách, bramborách, rýži).

Každý diabetik ví, že musí omezit cukr. Přesto by v jeho jídelníčku měly být sacharidy obsaženy až z 60 %.* Jak to udělat? Sacharidy v jídelníčku diabetika by měly zastoupit hlavně potraviny jako mouka a výrobky z ní (nejlépe však celozrnné nebo tmavé pečivo), brambory, rýže.

Nejlepší je odvyknout sladké chuti, nepřislazovat si potraviny a nápoje. Pokud to není možné, pak je lepší použít umělá sladidla.


Tuky

U diabetiků je důležité omezit jednoduché cukry, ale neméně důležité je omezit všechny živočišné tuky. Ty pomáhají zvyšovat cholesterol a tím zhoršují další potíže, jako například srdečněcévní onemocnění. Celkově by tuky měly tvořit 30 %* našeho jídelníčku. Ideální je však omezit spotřebu sádla, másla, tučného masa, uzenin, tučných sýrů, smetanových jogurtů, plnotučného mléka a vajec. A co tedy raději jíst? Nízkotučné varianty mléka, sýrů, libové maso, drůbež nebo ryby.

Bílkoviny

Bílkoviny je vhodné do jídelníčku zařadit z 10–20 %.* Nejlépe luštěniny (čočka, hrách, sója, cizrna), libové maso a vejce (lépe bez žloutku). 

Vláknina

Vlákninu získáváme z potravy nerozpustnou nebo rozpustnou. Nerozpustnou vlákninu už tělo dále nezpracuje. Ta pouze ve střevech nabobtná, pomůže je vyčistit od škodlivin a pomáhá zasytit. Najdeme ji v celozrnných výrobcích a obilných otrubách. Rozpustnou vlákninu dokáže naše tělo částečně zpracovat a je obsažena hlavně v luštěninách a jablcích. Vlákninu je do jídelníčku vhodné zařazovat postupně po menších dávkách a zvyšovat až na doporučených 30–40 g denně. Velká jednorázová dávka může vyvolat zažívací potíže typu zácpy a nadýmání. Při užívání vlákniny je velmi důležité dostatečně pít.

Sůl

Omezení soli platí stejně jako u racionální výživy, tedy do 7,5 gramu za den. Klasickou kuchyňskou sůl lze nahradit solí se sníženým obsahem sodíku, která je navíc obohacena draslíkem a jódem. Nejvhodnější je však používat dochucování jídel čerstvé nebo sušené bylinky a koření.

* Míněno z celkového denního příjmu potravy

Články k tématu Režimová opatření při diabetu - jídlo

  • Co je nezbytné vědět o cukrovce

    Co je nezbytné vědět o cukrovce

    · 2 minuty čtení
    • DIA

    Diabetes mellitus neboli cukrovka je název pro skupinu chronických onemocnění, která charakterizuje metabolická porucha. Mezi dva základní typy patří diabetes mellitus 1. typu, při kterém vzniká naprostý nedostatek inzulinu v těle. Jedná se o typ, který je mnohem vzácnější.

  • Glifloziny a léčba diabetu

    Glifloziny a léčba diabetu

    · 4 minuty čtení
    • DIA

    Účinná a efektivní léčba diabetu 2. typu s pomocí skupiny léků nesoucí název glifloziny. Glifloziny kromě udržení normální hladiny krevního cukru působí i na přidružená onemocnění cukrovky. Pomáhají snížit tělesnou hmotnost (vylučováním cukru z těla) i krevní tlak.

  • Diabetická retinopatie – příznaky a prevence

    Diabetická retinopatie – příznaky a prevence

    · 2 minuty čtení
    • DIA

    Co to je? Jak ji poznat? A jak jí předcházet? Nejdůležitější pro prevenci vzniku a rozvoje diabetické retinopatie je důsledná kompenzace cukrovky s důrazem na stabilizaci hladiny cukru v krvi (glykemie).