Sklerodermie – příznaky a léčba

10. 1. 2024 · 6 minut čtení

Sklerodermie označuje vzácné autoimunitní onemocnění, které způsobuje abnormální produkci kolagenu v těle. Způsob, jakým sklerodermie postupuje a mění se v průběhu času, se u jednotlivých pacientů velmi liší. V lehčích případech postihuje kůži v podobě ztvrdnutí, ztluštění i skvrn, v závažnější podobě však může kromě zmiňovaných komplikací zasáhnout i pohybový aparát a vnitřní orgány. Jak se sklerodermie zjistí, koho nejčastěji postihuje a jaké jsou možnosti léčby?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Sklerodermie – příznaky a léčba

Co je sklerodermie?

Sklerodermie je chronické zánětlivé onemocnění, při které dochází k nadměrně vysoké tvorbě kolagenu – důležité stavební složky kůže, pojivových tkání a výstelky vnitřních orgánů. Zmnožením kolagenu se zasažené tkáně stávají tlustšími a tužšími. Zároveň se aktivuje imunitní systém, který chybně považuje vlastní tkáň za cizí a ve snaze ji odstranit podporuje rozvoj zánětu. Vytvářejí se jizvy poškozující zdravou tkáň, která pak není schopna dobře plnit své funkce. Onemocnění pacienta značně limituje a je spojováno s řadou zdravotních komplikací.

Formy nemoci

Existují dvě základní formy nemoci: lokalizovaná sklerodermie a systémová sklerodermie. Každá z nich se dále dělí podle zasažených orgánů a rozsahu poškození.  Lokalizovaná sklerodermie a systémová sklerodermie se vyskytují současně jen velmi vzácně a jedna forma zpravidla nepřechází v druhou.

Jaký je rozdíl mezi lokalizovanou a systémovou sklerodermií?
Zatímco lokalizovaná sklerodermie postihuje kůži a přilehlé tkáně, při systémové formě jsou postiženy i vnitřní orgány – nejčastěji trávicí trakt, plíce, srdce a ledviny.

Lokalizovaná sklerodermie

Lokalizovaná sklerodermie (někdy označovaná jako morfea) postihuje kůži a podkožní struktury, zcela výjimečně klouby nebo kosti. Obecně je vnímána jako mírnější varianta sklerodermie. Poměrně běžně dokáže sama odeznít (průměrně po 5 letech od výskytu prvních symptomů) nebo se střídá příznakové a bezpříznakové období. Podle vzhledu postižené kůže se rozlišuje ložisková, generalizovaná, lineární, hluboká a smíšená forma.

K typickým projevům patří:

Oválné skvrny na kůži
Pruhy na kůži
Tuhost, tloušťka, suchost, lesklost kůže

Systémová sklerodermie

Systémová sklerodermie (někdy označovaná jako systémová skleróza) postihuje vnitřní orgány. Kůže může, ale nemusí být postižena. Rozlišujeme tři základní formy systémové sklerodermie:

Rozlišujeme tři základní formy systémové sklerodermie:

Limitovaná forma
Difuzní forma
Bez kožních projevů

Systémová sklerodermie velmi často začíná Raynaudovým fenoménem. Zúží se cévy a v důsledku toho se špatně prokrvují okrajové části tělatypicky prsty na rukou. Nedostatečné prokrvení se projevuje brněním, bolestí a změnou barvy na prstech – nejprve jejich zběláním, pak eventuálně zmodráním nebo zčervenáním. V extrémních případech může dojít k odumření a odloučení postižené tkáně.

S odstupem, někdy i několikaletým, se objeví další příznaky. Patří mezi ně rozptýlený, tuhý otok kůže na rukou, obličeji a krku. Po jeho odeznění zůstane tuhá, vyhlazená a lesklá kůže. Někdy pozorujeme rozšíření drobných cév (tzv. teleangiektázie), případně se objevují vápenatá ložiska v podkoží. Ztvrdnutí a zvazivovatění kůže vede k poruchám hybnosti. Při postižení obličeje většinou zcela vymizí mimika (tzv. maskovitý obličej s typickým rýhováním kolem úst). Značně omezené je otevírání úst, což znesnadní příjem potravy i ústní hygienu. Velmi časté je postižení jícnu, které se projevuje polykacími obtížemi. Objevit se může postižení tenkého střeva, které vede k potížím se vstřebáváním živin. Závažným stavem je nadměrná tvorba kolagenu v plicích. Potíže se projevují dušností při námaze, jež může být doprovázena suchým kašlem. Komplikací je plicní hypertenze s následným rozvojem selhání pravé srdeční komory. Sklerodermie může zasáhnout také samotné srdce, což se projeví poruchami srdečního rytmu. Při postižení kloubů, svalů a šlach jsou typickými projevy omezená hybnost a bolesti.

Sklerodermie postihuje ve velké míře ženy ve středním věku.
Přibližně 80 % pacientů se sklerodermií tvoří ženy, přičemž onemocnění se objevuje nejčastěji ve věku 30–50 let.

Léčba a diagnostika sklerodermie

Nízký výskyt sklerodermie a snadná zaměnitelnost některých jejích projevů jsou důvody, proč diagnostika sklerodermie patří v praxi k těm náročnějším. Základem vyšetření je podrobná osobní anamnéza, rodinná anamnéza a laboratorní vyšetření krve (zjišťují se protilátky ANA, revmatoidní faktory aj). Někdy se přistupuje k biopsii tkáně. K dalším diagnostickým prostředkům patří zobrazovací techniky, které odhalí případné poškození tkání. Pacienti s lokalizovanou formou jsou většinou v péči dermatologa, při postižení pojivové tkáně či vnitřních orgánů v péči revmatologa.

Cílená léčba sklerodermie, která by bránila nadměrné tvorbě kolagenu, v současné době neexistuje. Používané metody však pomáhají zpomalovat zhoršování nemoci, mírnit příznaky a významně zlepšit kvalitu života. U lokální sklerodermie se uplatňuje fototerapie (světloléčba) a lokální přípravky s obsahem kortikosteroidů nebo vitaminu D. V případě závažnějšího průběhu se podávají imunosupresiva (léky tlumící nežádoucí imunitní reakci). Lidé se systémovou sklerodermií užívají zpravidla zároveň několik různých skupin léčiv v závislosti na postiženém orgánu: přípravky na tlumení bolesti; kortikosteroidy a další imunosupresiva k mírnění aktivity imunitního systému; léky podporující prokrvení okrajových částí těla; látky snižující vysoký krevní tlak; léčivé přípravky podporující správnou funkci plic nebo přípravky tišící potíže trávicího traktu. V některých případech je výhodné přistoupit k chirurgickému řešení nebo k laserové terapii. Významnou roli mají rehabilitace a masáže.

Na co dále pamatovat?

Pravidelně se hýbejte.
Nekuřte.
Chraňte svou pokožku.
Dopřejte si pestrou, vyváženou stravu.
Dostatečně pijte.

Sklerodermie u dětí

Výskyt sklerodermie je u dětí naštěstí velmi vzácný. Nemoc se z rodičů na dítě nepřenáší, a pokud je u něj diagnostikováno, zpravidla se jedná o lokalizovanou formu nemoci u dětí školního věku. Poškození se v některých případech mohou rozšířit do podkoží, eventuálně i do svalů a kostí, což může způsobovat pohybová omezení. Nepříjemné jsou kožní změny v obličeji, jež mohou vést k potížím se zrakem nebo se zarovnáním zubů. Řešením je individuální plán léčby, který je vytvořený ve spolupráci s lékaři, školou a případně i dalšími odborníky. Podporuje dítě ve školních aktivitách, pohybu, volnočasových kroužcích, sociálních kontaktech, zkrátka ve všem, co je potřeba pro normální, spokojený život dítěte a jeho rodiny.


Články k tématu Sklerodermie – příznaky a léčba

  • Absces – příznaky a léčba

    Absces – příznaky a léčba

    · 8 minut čtení
    I drobná ranka si zaslouží naši pozornost. Za nepříznivých okolností se může stát branou pro bakteriální infekci. Hrozí vznik abscesu, což je dutina vyplněná hnisem, která se mimo jiné projevuje otokem a silnou bolestí. Jak poznáte absces? Zajímá vás, jak se léčí? Co dělat, pokud absces praskne? A lze této zdravotní komplikaci předcházet?
  • Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Gilbertův syndrom je celoživotní dědičná porucha metabolismu žlučového barviva bilirubinu v krvi. Nevyžaduje však naštěstí léčbu, jelikož nepředstavuje výrazné zdravotní riziko. Jak Gilbertův syndrom poznat, jak je častý a lze mu nějakým způsobem předejít? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
  • Jak postupovat při spálení pokožky

    Jak postupovat při spálení pokožky

    · 7 minut čtení
    Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora