Jak postupovat při spálení pokožky

20. 7. 2023 · 7 minut čtení

Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.

PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jak postupovat při spálení pokožky

Související kategorie produktů:

Projevy spálení od slunce

Nejtypičtějším příznakem spálení od slunce je zarudnutí pokožky, které je následováno sloupáváním poškozené svrchní vrstvy pokožky. Odborníci rozlišují spálení od slunce na tři stupně podle závažnosti:

  • Mírné spálení – kůže je začervenalá, horká a bolestivá. Může se objevit svědění a vyšší citlivost.
  • Středně těžké spálení – kůže je rudá s malými, bílými puchýřky. Velmi často se sloupává a praská.
  • Těžké spálení – kůže je tmavě červená s puchýřky i bez nich. Objevuje se zimnice, bolest hlavy, nevolnost, závratě a horečka.

Míra spálení pokožky od sluníčka rozhoduje následně o tom, jak dlouho bude trvat, než se ho zbavíte. Na následujících řádcích vám prozradíme, jak zmírnit nepříjemné projevy a nepohodlí způsobené nadměrným opalováním a jak můžete o svou pokožku bezprostředně po spálení pečovat.

Desatero pro pokožku spálenou od sluníčka

1. Základem je samozřejmě prevence – před pobytem na sluníčku nezapomínejte na pečlivou aplikaci přípravků na opalování. Ty by se měly nanášet 30 minut před sluněním a během dne by se měla jejich aplikace vícekrát opakovat. Mezi 10.–15. hodinou bychom se slunečnímu záření měli zcela vyhýbat.

2. Nepodceňujte varovné signály svého těla. Hned při prvních příznacích spálení (píchání, svědění, pálení kůže) se schovejte do stínu, nejlépe dovnitř budovy. Není-li to možné, alespoň se oblékněte, aby se spálení ještě nezhoršovalo. Pozor, k viditelnému zarudnutí dochází s mírným časovým odstupem od pobytu na slunci.

3. Jako první pomoc pomohou chladné obklady, stačí voda, můžete použít i obklad namočený ve vychlazeném odvaru z černého či zeleného čaje. Naše babičky na spáleniny od slunce používaly obklady z tvarohu, jogurtu či syrovátky.

4. Pomůže také sprchování nebo koupele ve vlažné vodě.

5. Po koupeli spálenou pokožku jemně osušte a naneste speciální regenerační přípravek s obsahem D-panthenolu (tělové mléko nebo ve spreji). Další aktivní složky, které prospívají pokožce podrážděné sluncem, jsou aloe vera, měsíček lékařský, vitamín A a další.

6. Zvyšte příjem tekutin – organismus má při hojení spálenin vyšší nároky na vodu.

7. Pokud se vám na spálené kůži objeví puchýřky, zásadně je nepropichujte, dopřejte jim čas, aby se samy zahojily. Tekutina, která je v nich obsažená, chrání postižená místa před infekcí a přispívá k hojení kůže.

8. Nechoďte na sluníčko, dokud se kůže neuzdraví. Před slunečním zářením spolehlivě ochrání oděv, který neprosvítá, když jej zvednete proti světlu.

9. Pokud máte puchýřky pokrytou větší část kůže (např. celá záda) nebo při těžkém spálení, vyhledejte lékařskou pomoc.

10. Pokud je spálení velmi bolestivé, zvažte užití volně prodejného léku proti bolesti s protizánětlivými účinky.

Kosmetické přípravky na spáleniny od slunce

Jako první pomoc při spálení od sluníčka je nejvhodnější aplikace přípravků lehké konzistence s vysokým obsahem vody, tedy pěny, gely, lotiony. Přípravky s vysokým podílem tukové složky nebo přímo tuky se na pokožku spálenou sluncem neaplikují, protože brání ochlazování pokožky. Promašťovat pokožku je vhodné až po odeznění akutní fáze, když již není červená a citlivá na dotek.

Panthenol na spáleniny - jako první pomoc na spáleniny od slunce je nejčastěji doporučován panthenol (kyselina panthotenová = vitamin B5). Výborně poslouží zejména panthenol ve formě spreje nebo gelu. Tyto aplikační formy se snadno roztírají, nedráždí kůži při aplikaci a je možné je používat i na větší plochy. Panthenol napomáhá regeneraci podrážděné pokožky, podporuje tvorbu kožního pigmentu po opalování a v neposlední řadě zklidňuje a příjemně chladí spálenou pokožku. Panthenol rovněž posiluje optimální pružnost a hydrataci pokožky. 

Aloe na spáleniny – další generacemi prověřenou aktivní složkou aplikovanou na spáleniny od slunce je aloe vera. Máte-li ji doma v květináči, stačí rozříznout list a šťávu aplikovat na postižená místa, pokud nikoliv, snadno pořídíte chladivý gel z aloe v lékárně. Aloe zmírňuje podráždění pleti po spálení, pomáhá regenerovat a hydratovat poškozenou pokožku. 

Jakmile spáleniny ustoupí, lze použít i řadu dalších přípravků na regeneraci kůže. Vhodné jsou zvláčňující kosmetické produkty obsahující např. alantoin, bambucké máslo, vitamin A nebo vitamin E.


Léky a zdravotnické prostředky na spáleniny od slunce

Kromě výše zmíněných léků proti bolesti lze při popáleninách od slunce ke zmírnění svědění použít lék ze skupiny antihistaminik v gelu. V případě potřeby lze antihistaminika užít i ve formě tablet.

Spálenou pokožku pomůže zklidnit i řada základních surovin, které máme běžně po ruce.
Vynikajícím pomocníkem na spálenou pokožku je bílý jogurt, bílek nebo vlažná ovesná či syrovátková koupel.

Babské rady na spáleniny od slunce

S tím, jak zmírnit spáleniny od slunce, si musely naše babičky poradit i před existencí moderních zklidňujících přípravků. Pokud byste se chtěli inspirovat praxí našich předků nebo patříte-li mezi příznivce přírodních řešení, můžete pokožku spálenou sluncem ošetřit některým z uvedených způsobů.

  • Syrový vaječný bílek
    Báječně kůži zchladí a zklidní. Stačí namazat všechna postižená místa a nechat několik minut působit. Poté jemně bílek smyjte vlažnou vodou. Tento postup není od věci několikrát zopakovat. Věřte, uleví se vám a vaše kůže dostane úlevu.
  • Bylinky na spálení od sluníčka
    Stejně jako chladivé čajové obklady poslouží i bylinné obklady s výluhem z bylin – např.  z máty, která je známá svými chladivými účinky, nebo z heřmánku, který patří mezi nejvšestrannější léčivky vůbec. S bylinnými prostředky by měli být opatrní alergici.
  • Kysané mléčné výrobky
    Naše babičky na spáleniny od slunce používaly obklady z tvarohu, jogurtu či syrovátky. Podrážděnou pokožku krásně chladí a zároveň obsahují prospěšné probiotické bakterie a enzymy, které přispívají k lepší regeneraci spálené kůže.
  • Oves, jedlá soda, kukuřičný škrob
    Tyto ingredience se často objevují v babských radách ze zámoří. Zklidňující účinky ovesných koupelí můžete využít i při spálení od sluníčka. Stačí přidat drcené ovesné vločky v látkovém sáčku do vlažné koupele. Podobné je použití jedlé sody nebo kukuřičného škrobu (několik lžic na vanu vody). Koupel by měla trvat asi 15–20 minut.

Články k tématu Jak postupovat při spálení pokožky

  • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    · 8 minut čtení
    S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
  • Betakaroten jako sluneční štít

    Betakaroten jako sluneční štít

    · 5 minut čtení
    Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení.
  • Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    · 8 minut čtení
    Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké. Úpal nás však může potkat nejen v létě, ale také při dlouhé cestě v dusném autobuse nebo při pobytu v místnosti, kde je horko.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora