Absces – příznaky a léčba

16. 12. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 8 minut čtení

I drobná ranka si zaslouží naši pozornost. Za nepříznivých okolností se může stát branou pro bakteriální infekci. Hrozí vznik abscesu, což je dutina vyplněná hnisem, která se mimo jiné projevuje otokem a silnou bolestí. Jak poznáte absces? Zajímá vás, jak se léčí? Co dělat, pokud absces praskne? A lze této zdravotní komplikaci předcházet?

Co je to absces?

Absces označuje chorobnou dutinu ve tkáni. Nejčastěji vzniká v důsledku bakteriální infekce způsobené stafylokoky či streptokoky. Mohou se nicméně objevit i abscesy virového, mykotického či parazitárního původu.

Absces - příznaky a léčba
Na absces vás upozorní váček vyplněný hnisem, který se obvykle projevuje otokem, zarudnutím a silnou bolestí.

Absces je projev obranné reakce imunitního systému, který ohraničí místo infekce a na postižené místo vyšle bílé krvinky, aby bojovaly s infekcí. Výsledkem je vytvoření dutiny plné hnisu, který je tvořen odumřelou tkání, bílými krvinkami a bakteriemi.

Jaké jsou příznaky abscesu?

Mezi hlavní příznaky abscesu patří zarudnutí, otok a palčivá bolest. Mohou se objevit i celkové příznaky zánětu, jako je únava, zimnice, vysoká horečka či nechutenství. Neléčený absces se může rozšířit do okolní tkáně, případně i do jiných míst po těle, a způsobit život ohrožující otravu krve (sepsi).

Související kategorie produktů:

Kde se absces objevuje?

Nejčastěji se setkáváme s abscesem na kůži. Ten je patrný na první pohled. Hnisavá ložiska na kůži bývají na dotek horká a velmi citlivá. Nepříjemnou, pulzující bolest a zarudnutí způsobuje také absces nehtového lůžka.

Silně bolestivý bývá absces v krku nebo absces na mandli. Jedná se o nejčastější komplikaci angíny. Projevuje se nejen velkou bolestivostí, ale i vysokou teplotou, ztíženým polykáním a dechovými obtížemi.

Neléčenou parodontózu nezřídka doprovází absces zubu nebo absces na dásni. Zarudlý oteklý váček naplněný hnisem způsobuje vysokou citlivost a bolest zubů.

Poměrně častý je absces konečníku (lidově absces na zadku), který vzniká bakteriální infekcí žlázek v okolí řitního otvoru. Anální absces je doprovázen tlakem v postižené bolesti, silnou bolestí při stolici, celkovou slabostí a horečkou.

Mezi méně časté, zato velmi nepříjemné druhy abscesů patří absces na genitáliích, absces v třísle nebo absces na kostrči.

Komplikované jsou vnitřní abscesy, které vznikají uvnitř orgánů nebo v prostorách mezi nimi. Mohou se objevit například v mozku, játrech nebo v plicích. Bývá těžké je najít, dotčená osoba navíc nemusí často zprvu pociťovat žádné zvláštní potíže.

Mezi rizikové faktory pro vznik abscesu patří:

  • oslabený imunitní systém
  • nedostatečné prokrvení tkáně
  • krevní výron
  • poranění
  • přítomnost cizího tělesa

Jak se léčí absces?

V případě podezření na přítomnost abscesu vždy vyhledejte lékaře.

Léčba abscesu vždy závisí na velikosti a umístění. U méně komplikovaných kožních abscesů může dojít k samovolnému potlačení infekce a zhojení okolní tkáně. V případě nekomplikovaných, povrchových kožních abscesů je možné léčbu urychlit pomocí teplých obkladů.


REKLAMA:

K léčbě infekčních a hnisavých kožních onemocnění se používá léčivá mast Ichtoxyl, lidově označovaná jako černá mast. Působí protisvědivě, protizánětlivě, snižuje tvorbu mazu, má mírný dezinfekční účinek a zvyšuje kožní prokrvení. Obvykle se nanáší v tenké vrstvě 2–3x denně na postižená místa. Délka léčby je různá, v závislosti na druhu, rozsahu a rychlosti hojení onemocnění. O vhodnosti užívání masti na absces je vhodné se předem poradit s lékařem.

Jeden gram masti obsahuje ichthammolum 90 mg. Léčivý přípravek Ichtoxyl 90 mg/g mast je léčivý přípravek k vnějšímu použití. Pečlivě čtěte příbalovou informaci. 


U těžších infekcí kůže nebo abscesů na jiných místech těla se zpravidla provádí chirurgický zákrok. Dochází při něm k naříznutí postiženého místa a následnému vypuštění hnisu. K odtékání hnisu může být použita i speciální hadička (drén). Absces se řádně vyčistí a následně zahojí. K zabránění dalšímu šíření infekce mohou být podána antibiotika.

Co dělat při prasknutí kožního abscesu?

Pokud absces samovolně praskne, nechte hnis opatrně vytéct ven. Následně místo řádně vydezinfikujte a překryjte ho pomocí sterilního krytí.

Abcesu včas předcházejte

Jakékoliv menší či větší poranění nepodceňujte a vždy zavčas řešte. Dostatečnou pozornost věnujte i léčbě všech onemocnění, které mohou být komplikovány rozvojem abscesu (angína, parodontitida). Dodržujte předepsanou léčbu a doporučení vašeho lékaře, zubního lékaře nebo lékárníka.

Většina podkožních abscesů vzniká průnikem bakterií drobnými rankami v kůži. Pravidelně si myjte ruce pomocí šetrnýchmýdel a několikrát během dne si je promazávejte výživným krémem. Dostatečná hydratace a zvláčnění kůže pomáhá obnovovat přirozenou ochrannou kožní bariéru.

Posilujte přirozený imunitní systém. Klíčový je vyvážený životní styl.

  • Hýbejte se. Pravidelná fyzická aktivita přiměřená věku i zdravotnímu stavu Vašemu zdraví a imunitě prospěje, řadě nemocí pomáhá úplně předcházet.
  • Buďte v klidu. Omezte působení stresu, myslete na odpočinek a dostatečný spánek.
  • Dostatečně pijte. Především vodu a ovocné nebo bylinné čaje. A nezapomeňte káva, černý čaj ani alkohol se do pitného režimu nezapočítávají.
  • Doplňujte vitaminy a minerály. Důležité je zaměřit se na lokální a sezónní potraviny, myslet na dostatečný příjem čerstvé zeleniny a ovoce, luštěnin, ořechů a kysaných mléčných výrobků. Ke správné funkci imunitního systému přispívají mimo jiné vitaminy B6, B12, C, D, železo, zinek a selen.

Dobře zaléčený absces zpravidla neznamená výrazné zdravotní riziko, přesto dokáže každého nemile potrápit. Nedejte bakteriím šanci zaútočit na váš organismus. Předcházejte abscesu proto od začátku a i nenápadné ranky nebo nemoci vždy zavčas řešte. Pokud máte podezření na vznik abscesu, konzultujte váš zdravotní stav s lékařem. Ať můžete prožívat všední i sváteční dny s úsměvem a plní energie.



Články k tématu Absces – příznaky a léčba

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    · 12 minut čtení
    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám prozradíme v našem článku.
  • Meningitida – příznaky, přenos a léčba

    Meningitida – příznaky, přenos a léčba

    · 12 minut čtení
    Meningitida neboli zánět mozkových blan je velmi závažné onemocnění, které může mít trvalé následky nebo v nejhorším případě skončit úmrtím pacienta. Pro léčbu meningitidy je zásadní včasná diagnóza a nasazení léčby. Dobrou zprávou je, že proti meningitidě se lze očkovat.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora