Syfilis – příznaky a léčba

2. 3. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 8 minut čtení

Syfilis je pohlavně přenosné onemocnění, které postihuje jak muže, tak ženy. V dnešní době je dobře léčitelná, neléčená však může vést k vážným zdravotním komplikacím. Jak se syfilis šíří, jaké má příznaky i jakou léčbu vyžaduje, vám přiblížíme v našem článku.

Co je to syfilis?

Syfilis (nebo také lues či příjice) je infekční onemocnění způsobené bakterií Treponema pallidum subsp. pallidum. Nejprve napadá pohlavní orgány, ale posléze zasáhne také kůži, oči, srdce a centrální nervový systém. Neléčená postižení organismu jsou nevratná a mohou vést k úmrtí.

Syfilis  příznaky, léčba a prevence
Syfilis je považována za komplikované onemocnění, jelikož může mít různé projevy v závislosti na jejím stádiu.

Jak probíhá přenos syfilis?

Bakterie Treponema pallidum subsp. pallidum, která je mimo jiné náchylná na pobyt mimo svého hostitele, kromě jiného nesnáší kyslík, teplotu nad 39 °C a běžné dezinfekční prostředky. K přenosu tedy dochází téměř výlučně při nechráněném pohlavním styku nebo z matky na dítě.

Největší nárůst pohlavních nemocí včetně syfilis je v současnosti evidován u mladých lidí v kategorii od 15 do 30 let. Může za tím stát skutečnost, že o této choulostivé chorobě chybí širší osvěta a lidé mají zároveň pocit, že syfilis je historická záležitost.

Příznaky a jeho stádia

Jak vypadá syfilis? To záleží na stádiu onemocnění, každé z nich se projevuje svými specifickými příznaky. Syfilis má několik stádií, přičemž nejnakažlivější je onemocnění během prvních dvou z nich.

1. Primární stádium. Inkubační doba syfilis je nejčastěji přibližně 21 dní po rizikovém kontaktu (pohybovat se však může v rozmezí 10-90 dní). V místě vstupu infekce se objeví vřed. V naprosté většině případů je vřes syfilis lokalizován v oblasti genitálu, ale výjimkou není ani syfilitický vřed na jazyku nebo v oblasti řitního otvoru. Kruhovitý vřed dosahuje velikosti 1 mm až 2 cm, má temně rudou spodinu, nejasné ohraničení, je tuhý na pohmat a při dotyku nebolí. Není výjimkou, že unikne pozornosti. Do dvou týdnu po vytvoření vředu dochází k otoku spádových uzlin, nejčastěji v oblasti třísel. Vřed se následně sám zhojí. To trvá 2-6 týdnů, nezávisle na tom, jestli proběhla léčba nebo ne. Po vředu zůstane jizva bez pigmentu. V případě, že není zahájena adekvátní léčba, přechází onemocnění do sekundárního stádia.

2. Sekundární stádium. Objevuje se zhruba 9 týdnů po nakažení. Nejčastěji se objevuje vyrážka na celém těle včetně dlaní a plosek nohou. Je tvořena drobnými červenohnědými puchýřky, které jsou vysoce nakažlivé. V místech zapářky se mohou objevit také vystouplé puchýře s bělošedým zapáchajícím povlakem (condylomata lata). K dalším projevům může patřit ztráta vlasů (ve kštici se objevují lysá ložiska). Kožní projevy sekundárního stadia syfilidy lze bohužel zaměnit i s jinými onemocněními, jako je lupénka, lichen planus, pityriáza aj.). K dalším, méně specifickým projevům patří bolest hlavy, svalů a kloubů, zvýšená teplota, únava, úbytek váhy, zvětšení lymfatických uzlin. Pokud by nedošlo k léčbě, přechází syfilis do latentního a následně terciárního stadia.

3. Latentní stadium. Jedná se o skrytou fázi onemocnění, při kterém příznaky prvních 2 stádií již odezněly, nicméně bakterie nadále zůstává v těle. Nakažený jedinec již není infekční, pokud se nejedná o těhotnou ženu, která může nakazit plod. Období může trvat roky, nebo dokonce desítky let, než se rozvine terciární stádium.

4. Terciální stádium. Je poslední fází nemoci, během které se objevují orgánová postižení. Příkladem je porucha zraku a sluchu. Rozvíjí se postižení nervového systému, které se odrazí v paralýze (ochrnutí), poškození paměti nebo zánětu mozkových blan. Syfilis v tomto stavu může poškodit i srdce, aortu nebo vyvolat mrtvici. Dalšími možnými komplikacemi jsou zánětlivá ložiska se žlutavou tekutinou, po jejichž prasknutí vznikají otevřené vředy. Tyto projevy označujeme jako gummata, mohou se objevit kdekoliv na těle (velmi často např. na játrech).

U vrozené syfilidy je rozsah postižení závislý na období, kdy matka infekci prodělala. V časných fázích těhotenství dochází zpravidla k potratu. Při pozdějším přenosu onemocnění se objevují vředy, poruchy zraku, sluchu nebo kostí objevují se tedy příznaky terciárního stadia syfilidy. V Česku je na syfilis testována každá těhotná žena.

Výskyt nemoci

Počet nakažených jedinců v Česku v posledních letech přibývá, blíží se již tisíci ročně. Nepříznivý trend se přisuzuje větší promiskuitě, nepoužívání bariérové ochrany při sexu i rizikovým sexuálním praktikám. Častěji (ale nikoliv výlučně) se s nemocí setkávají lidé se stejnopohlavní sexuální orientací, HIV pozitivní nebo drogově závislí lidé.

Diagnostika a léčba

O syfilitickém onemocnění je nutné uvažovat při výskytu jakéhokoliv vředu v intimní oblasti. V diagnostice se uplatňuje sérologické vyšetření protilátek z krve nebo mozkomíšního moku. V současné době se využívá především molekulárně-biologických technik (tzv. PCR).

Všechna stadia tohoto pohlavně přenosného onemocnění se léčí penicilinem, v případě alergie na penicilinová antibiotika se podává doxycyklin nebo ceftriaxon. V případě časných stádií se antibiotika podávají 1-2 týdny, u latentní formy zpravidla 3 týdny, v případě orgánového postižení až 6 týdnů. Ať už léčba probíhá ambulantně nebo při hospitalizaci, vždy je nutné výskyt nemoci hlásit na hygienickou stanici. Pacient je sledován po celou dobu léčby. Pokud dopadnou všechna vyšetření po dvou letech s negativním výsledkem, může být dotyčná osoba z evidence vyřazena.

Nejúčinnější zbraní proti syfilidě je zodpovědné sexuální chování. Přetrvávajícím mýtem je představa, že nemoci se přenášejí při nechráněném vaginálním nebo análním styku, zatímco orální sex v obou podobách je bez rizika. Co v zásadě platí pro přenos HIV, neplatí pro syfilis a neplatí mnohdy ani pro další, neméně závažné pohlavně přenosné nemoci. Používejte proto při sexu důsledně bariérovou ochranu, pokud dobře neznáte zdravotní stav a návyky vašeho sexuálního partnera nebo partnerky. Zásady bezpečného sexu vám umožní prožívat intimitu bez obav.



Články k tématu Syfilis – příznaky a léčba

  • Kapavka – příznaky, přenos a léčba

    Kapavka – příznaky, přenos a léčba

    · 8 minut čtení
    Kapavka spolu se syfilidou, chlamydiemi a trichomoniázou patří mezi čtyři nejčastěji se vyskytující pohlavně přenosné choroby na světě. Každý rok se kapavkou nakazí asi 80-90 milionů lidí, v České republice přes 1 400 lidí za rok, což je dvojnásobný počet než v roce 2008. Léčbu kapavky komplikuje stále narůstající rezistence vůči antibiotikům. Jak kapavku poznat a jaká je základní...
  • Chlamydie – příznaky a léčba

    Chlamydie – příznaky a léčba

    · 5 minut čtení
    S chlamydiovými infekcemi se setkáváme stále častěji jak v ordinacích ambulantních lékařů, tak i v nemocnicích. Pacienti je někdy podceňují, ale je třeba mít na mysli, že v některých případech mohou mít celoživotní následky. Proto je dobré vědět o těchto záludných bakteriích co nejvíce.
  • Nepodceňujte sexuální zdraví

    Nepodceňujte sexuální zdraví

    · 11 minut čtení
    O sexuálním životě našich předků jsme se v dějepise sice neučili, nicméně dochovaly se nám mnohé pozůstatky, díky nimž dnes například víme, že již před 30 tisíci lety používali lidé první erotické pomůcky.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora