Chlamydie – příznaky a léčba

1. 12. 2020 · 5 minut čtení

S chlamydiovými infekcemi se setkáváme stále častěji jak v ordinacích ambulantních lékařů, tak i v nemocnicích. Pacienti je někdy podceňují, ale je třeba mít na mysli, že v některých případech mohou mít celoživotní následky. Přečtěte si o těchto záludných bakteriích více.

S chlamydiovými infekcemi se setkáváme stále častěji jak v ordinacích ambulantních lékařů, tak i v nemocnicích. Pacienti je někdy podceňují, ale je třeba mít na mysli, že v některých případech mohou mít celoživotní následky. Proto je dobré vědět o těchto záludných bakteriích co nejvíce.

Co jsou chlamydie?

Chlamydie jsou bakterie, které patří do samostatné čeledi Chlamydiaceae. Chlamydie žijí uvnitř živé buňky, na které jsou plně závislé – jsou to nitrobuněční parazité podobně jako viry. Uvnitř buňky rostou, množí se, a energii k těmto činnostem získávají z hostitelské buňky.

Pro lidi jsou nebezpečné dva druhy chlamydií (vynecháme-li Chlamydophilu psittaci, kterou mívají zvířata a jen výjimečně se může přenést i na člověka): Chlamydia pneumoniae a Chlamydia trachomatis. Rozšířenější z nich je Chlamydia pneumoniae. Ta vyvolá onemocnění horních i dolních cest dýchacích. Přenáší se kapénkovou infekcí. Použijeme-li v současnosti oblíbené slovíčko „promořenost“, tak odborníci zmiňují, že ve třicátém roce života je promořenost populace 50 % a v pozdní dospělosti (mezi padesátým a šedesátým rokem života) až 75 %. Infekce způsobená Chlamydia trachomatis je v současnosti zase nejčastější sexuálně přenosnou nemocí.

Chlamydia trachomatis a Chlamydia pneumoniae

Chlamydia trachomatis je řazena mezi sexuálně přenosné infekce a lékař je povinen o všech zjištěných případech podat hlášení podle prováděcí vyhlášky 195/2005 zákona č. 258/2000 o ochraně veřejného zdraví. Do těla člověka vstupuje Chlamydia trachomatis zejména přes sliznici pohlavních orgánů a močových cest, rektální sliznici nebo oblast sliznice dutiny ústní a hltanu (lidově označováno jako chlamydie v krku). Nakazit se lze při sexuálním styku – vaginálním, orálním nebo análním. K lékaři nemocné obvykle přivádějí příznaky infekce dolních močových cest. Někdy se nákaza chlamydiemi projeví až při zánětu v malé pánvi. Postižen může být i konečník.

Příznaky chlamydie:

  • Bolestivé močení (pálení, řezání, diskomfort)
  • U žen bolest při pohlavním styku, krvácení po styku nebo mimo cyklus
  • Bolesti v podbřišku
  • Bílý výtok z pochvy, u mužů z močové trubice
  • Bolesti varlat 
Chlamydie

Chlamydiová infekce je záludná v tom, že u většiny pacientů probíhá bezpříznakově, nicméně v dlouhodobém horizontu může být  příčinou neplodnosti a dalších zdravotních obtíží (chronická pánevní bolest, mimoděložní těhotenství, zánět prostaty apod.).  Těhotné ženy mohou při porodu přenést chlamydiovou infekci na novorozence. Chlamydie pneumoniae se naproti tomu rozšiřuje jako kapénková infekce a vstupuje do těla také přes sliznici dutiny ústní a hltanu. U obou druhů chlamydií platí, že mohou do těla vstoupit přes oční spojivku, pokud si člověka například rukou, na kterou má chlamydie, nevědomky promne oči, nebo u novorozenců během porodu.

Další projevy chlamydií

Chlamydie v oku  Jak jsme si již řekli,  chlamydie se mohou „uchytit“ i v oku. Přesněji řečeno, dochází k postižení rohovky a spojivek. Pacient v takovém případě pociťuje v oku pálení, řezání, dochází k zánětu rohovky, spojivek nebo víčka, v případě neléčené infekce může dojít až k oslepnutí. K přítomnosti chlamydií v oku dochází u novorozenců po porodu nebo se jedná o přenos z rukou v případě infekce pohlavních orgánů a močových cest způsobených Chlamydií trachomatis.

Chlamydie a pohybový systém  Pacienti mohou mít svalové potíže, které se projevují neklidnými končetinami, svalovou únavou, pálením ve svalech nebo křečemi. Infekce se vzácněji může projevit i zánětem kloubů (artritidou).

Další příznaky  Při chlamydiové infekci může rovněž dojít k postižení nervového systému (zhoršené vidění, poruchy paměti), zvýšené únavě a poruchám spánku, nepříjemným pocitům (třesavka, zimnice, bolest se pohybuje po více místech). Také se mohou projevit různé vnitřní potíže (bušení srdce nebo kolísání krevní tlaku).

Jak se chlamydie diagnostikují?

Chlamydiovou infekci diagnostikuje lékař na základě popisovaných příznaků, podle fyzikálního vyšetření a s pomocí laboratorních vyšetření. U chlamydiových infekcí dokázat přímo přítomnost chlamydií (detekce antigenů, kultivace nebo PCR-test) nebo testovat nepřímo přítomnost protilátek proti těmto bakteriím.

Jak se léčí chlamydie?

Léčba chlamydií spadá pouze do rukou lékaře a používají se při ní antibiotika, která musejí být schopna proniknout až do nitra buňky. Lékař může předepsat i dvě antibiotika najednou. Pokud se jedná o Chlamydie trachomatis, musí se léčit i sexuální partner nemocného, aby nedocházelo k tzv. pingpongovému efektu a partneři si infekci opakovaně nepředávali. Léčba obvykle trvá od jednoho do čtyř týdnů, při chronických obtížích i déle. Ke kontrole dochází obvykle po šesti týdnech od začátku léčby.

Další léky používané při chlamydiích

K obecně podpůrné léčbě jsou lékaři doporučovány enzymové preparáty, které patří do kategorie volně prodejných léků. Jejich přínos spočívá v tom, že zlepšují průnik antibiotik do postižených tkání. Dále lékaři nasazují v některých případech také na doplnění léčby protizánětlivá léčiva (ibuprofen, prednison). Součástí léčby může být i antimykotická nebo imunomodulační léčba. Celková léčba se může v některých případech protáhnout až na dva roky. Proto mohou být součástí léčby i konzultace s psychologem.

Podpůrné přípravky při chlamydiích

Při léčbě antibiotiky, která může být při chlamydiových infekcích delší, než je pravidlem, byste neměli zapomínat na doplňování probiotik. Nezapomínejte také na pestrý jídelníček s dostatkem vitaminu, minerálů a stopových prvků pro správnou funkci imunitního systému (vitamin C, B, D, zinek, selen). Jak prevenci chlamydiových infekcí je třeba zmínit dodržování pravidel bezpečného sexu, používání kondomů a omezení počtu sexuálních partnerů. Existuje také orientační test na chlamydie, který můžete použít v soukromí svého domova.

Články k tématu Chlamydie – příznaky a léčba

  • Co pomůže při infekci močových cest?

    Co pomůže při infekci močových cest?

    · 5 minut čtení
    Infekce močových cest je typickou letní diagnózou, zejména u žen. Nechvalně známý „zánět močáku“ je velmi nepříjemný, a pokud se objeví první palčivé příznaky při močení, je vhodné reagovat velmi rychle. Jaké jsou nejčastější příčiny zánětu, lze ho při včasném podchycení zastavit a kdy je lepší variantou vydat se rovnou k lékaři? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
  • Inkontinence – příčiny a léčba

    Inkontinence – příčiny a léčba

    · 12 minut čtení
    S močovou inkontinencí se potýká až 40 % žen ve věku nad 60 let. Potíže s únikem moči se však nevyhýbají ani mladým ženám, mužům nebo dětem. Problémem je inkontinence stolice, ve vysokém věku se týká 10–20 % osob. Jaké jsou nejčastější příčiny úniku moči nebo stolice? Jaké rozlišujeme typy a stupně inkontinence a jak se inkontinence léčí? 
  • Lichořeřišnice

    Lichořeřišnice

    · 5 minut čtení
    Většinou ji známe ze zahrádek či balkonů a říkáme jí prostě „řeřicha“. Tato nenáročná popínavá letnička se žlutými až ohnivě červenými květy se správně nazývá lichořeřišnice větší a její využití je mnohem širší, než byste čekali.