Začínáme s příkrmy: do 6 měsíců věku dítěte

20. 1. 2021 · 4 minuty čtení

Už na začátku 5. měsíce věku dítěte je vhodné začít s prvními příkrmy. Jaké zvolit a jak dítěti první lžičky dávkovat? Platí stále, že první lžička má být vařená mrkev?  Připravili jsme pro vás pár praktických rad do začátku.



První příkrm nabídněte dítěti na oběd.
První příkrm se doporučuje zavést od dokončeného 4.měsíce, ideálně jako oběd.

První zeleninový příkrm

První nemléčný příkrm při kojení se doporučuje zavádět s ukončeným 4. měsícem věku dítěte a je vhodné jej zařadit přibližně v době oběda. Dítěti se tak začínají formovat budoucí stravovací návyky, kdy oběd představuje hlavní jídlo dne. Obecně je zelenina jako první příkrm vhodná zejména pro svou stravitelnost, zatímco ovoce, mléčné výrobky, maso a pečivo se doporučuje zařazovat do dětského jídelníčku až později.

V příručkách pro maminky i v učebnicích pediatrie najdete vařenou mixovanou mrkev v roli první nemléčné lžičky, kterou by dítě mělo ochutnat. Co je právě na mrkvi tak zázračného? Mrkev má totiž pro účely prvního příkrmu ideální složení i chuť. Tato zelenina obsahuje úctyhodnou škálu vitaminů; A (beta-karoten), B, C, D, E, G a K a minerálních látek od sodíku, draslíku a vápníku přes selen a křemík až po síru, fosfor a železo. Navíc má i optimální množství vlákniny, která pomáhá trávicímu traktu dítěte pomalu se adaptovat na nemléčnou stravu, zároveň je však pro nezralou střevní mikroflóru dobře stravitelná. A její možná největší výhoda? Sladká chuť! Děti sladkou chuť milují, vždyť i mateřské mléko je sladké. Ovšem zástupci jiných druhů zeleniny a později i ovoce také obsahují pestré spektrum vitaminů a minerálů a jsou pro dítě ve stravě nositelem velmi hodnotných látek.


Jak začít s příkrmy

První den se spokojte s tím, že dítě ochutná několik malých lžiček. Nejde ani o to, aby se hned první den miminko nasytilo, jde o to, aby si zvyklo na chuť, na novou možnost dostávat potravu lžičkou a také na dětskou jídelní židličku, bryndáček a nový prvek ve své rutině. Po této degustaci dítě normálně dosyta dokojíte.  

V dalších dnech můžete pomalu začít zvětšovat denní porci a postupně rozšiřovat menu. Kromě mrkve zařadíte třeba brambor, hrášek, brokolici, dýni, cuketu, případně rýži, kuskus nebo bulgur, vždy dobře uvařené a důkladně rozmixované. Dokud nesní celou porci, můžete dál zakončovat krmení kojením. Pokud má malý strávník dobrý apetit, během několika týdnů zapojte uvařené rozmixované ovoce či klasickou přesnídávku. Ideální jsou jablka, hrušky, manga, meruňky, banány nebo borůvky.

Domácí versus kupované příkrmy

To je věčné (vděčné) téma internetových diskutérů i odborných seminářů. Správná odpověď – pochopitelně – neexistuje. Domácí vaření vyjde levněji. Pokud máte zeleninu (a ovoce) z vlastní zahrádky a víte, že výpěstky nejsou hnojené průmyslovými hnojivy a ošetřené pesticidy, fungicidy a další zemědělskou chemií, klidně se pusťte do domácí přípravy příkrmů. Můžete si navařit několik várek dopředu, uskladnit je v mrazničce a postupně je miminku podávat.

Kupované příkrmy ve skleničkách mají výhodu v tom, že použité suroviny se přísně kontrolují a že všechny výrobky splňují vysoké standardy přípravy a kvality. Vy je jen ohřejete a o víc se už nestaráte. Nevýhodou je pochopitelně vyšší cena.

Příslušenství pro malého strávníka





    Články k tématu Začínáme s příkrmy: do 6 měsíců věku dítěte

    • K čemu jsou dobrá chia semínka?

      K čemu jsou dobrá chia semínka?

      · 7 minut čtení
      Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
    • Sněhové hrudky s ořechy a mrkví

      Sněhové hrudky s ořechy a mrkví

      · 2 minuty čtení
      Pamatujete si chuť a křehoučkou texturu sněhových pusinek? Tak tyto klasické cukrové pusinky vám doporučit nemůžeme, ale vytvořili jsme pro vás recept, který chutná fantasticky a přitom se k němu můžete hrdě hlásit i před svým lékařem diabetologem.
    • Kešu kuličky s lyofilizovanými jahodami

      Kešu kuličky s lyofilizovanými jahodami

      · 2 minuty čtení
      Zaujalo vás slovo „lyofilizované“? To znamená sušené mrazem, jahody si tak zachovávají svou chuť. Dnes už lyofilizované jahody najdete v každém větším supermarketu nebo objednáte přes internet.