K čemu jsou dobrá chia semínka?
Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Co jsou tato drobná oválná semínka ze Střední Ameriky zač a proč je vyznavači zdravého stravování vynášejí až do nebes?

Co jsou chia semínka?
Chia je jedlé semínko, které pochází z pouštní rostliny Salvia hispanica, pěstované v Mexiku z doby mayské a aztécké kultury. „Chia“ znamená sílu a laicky řečeno, tyto kultury používaly malá černobílá semínka jako posilovač energie. Chia semínka v sobě totiž koncentrují vysoké množství zdravých prospěšných látek, např. omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a vápník. Díky svým výživovým vlastnostem jsou tato drobná semínka zařazena mezi superpotraviny.
Jak chutná chia?
Nejen prospěšný obsah, ale také velmi jemná chuť (kterou někteří popisují jako lehce oříškovou), dělá z chia semínek mimořádně oblíbenou potravinu. Zejména pro ty, kteří se vyhýbají chuťově výraznému máku, je chia skvělou volbou. Neutrální chuť semínek usnadňuje jejich přidávání do jídel a nápojů. Nejčastěji se sypou do cereálií, jogurtů, pudingů, ale i do omáček či zeleninových salátů. S oblibou se přimíchávají také do nápojů a pečiva.
Při smíchání s vodou či jinou tekutinou nabobtají a vytváří gelovitou hmotu, výborně tak zahustí například zeleninové nebo ovocné smoothie.
Jak jíst chia semínka?
Chia mají velmi jemnou tenkou slupku, a tak pro využití obsažených živin není třeba semínka mlít ani drtit (např. narozdíl od lněných semínek). Nejjednodušší příprava chia semínek je namočení do vody v poměru přibližně 1:5 na cca 15-30 minut. Vznikne vám želé, které můžete rovnou vypít, nebo smíchat s dalšími pokrmy (jogurty, kaše) či se šťávami, aniž byste při konzumaci registrovali strukturu semínek. Chia semínka lze konzumovat i bez namáčení – využijete je jako posypku do jogurtu, na pečivo nebo na salát. Jednoduše je můžete přidat do jídla při vaření. Vzhledem k tomu, že při namočení vytvářejí gel, používají se v kuchyni také jako zahušťovadlo nebo jako náhrada vajec.
NÁŠ TIP: Kokosový chia pudink: Vynikající chia pudink s kokosovou příchutí připravíte tak, že smícháte chia semínka s kokosovým mlékem a osladíte podle chuti. Místo bílého cukru můžete využít jakékoliv jiné sladidlo, např. kokosový nebo agávový sirup. Pak už stačí nechat směs odstát, ideálně přes noc v ledničce a máte připravený skvělý životabudič na ráno!
Klíčení chia semínek
I semínka chia můžete nechat naklíčit a využít všechny obsažené živiny opravdu na maximum. Kvůli gelovému obalu semínek se doporučuje klíčení chia v mělké misce na navlhčené vatě, buničité vatě nebo papírových utěrkách. Chia začínají klíčit asi po 4 dnech. Klíčky jsou připravené ke konzumaci, když jsou 1 až 2 centimetry dlouhé. Naklíčená chia semínka vám v ledničce vydrží 2 dny.

Proč jíst chia semínka?
Pokud shrneme vše výše uvedené, pak nám vychází následující seznam důvodů, proč chia zařadit do jídelníčku:
- Nutričně velmi kvalitní potravina
- Vynikající zdroj omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin
- Vysoký obsah vlákniny
- Navození pocitu sytosti
- Snadné zařazení do jídelníčku, není třeba vařit
Kolik chia semínek můžete sníst za den?
V případě chia semínek rozhodně neplatí čím více, tím lépe. Dostačující denní dávka je asi 15 g denně, což odpovídá asi 2 zarovnaným polévkovým lžícím. Děti od 3 let užívají poloviční dávku. Podle osobní tolerance můžete eventuálně dávku navýšit. Pokud chcete semínka přidávat do pečiva, pak v max. množství 10 %.
Pro příznivce zdravých svačinek je na trhu řada produktů, která jsou o tato lahodná černá semínka ochucena. Oblíbené jsou zejména snídaňové kaše, smoothie nebo cereálie. Skvěle vám poslouží jako zdravé a rychlé občerstvení na cestách i v práci.
Zdroje:
- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds#TOC_TITLE_HDR_2
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/chia-seeds#bottom-line
- https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-chia-its-not-just-a-pet/
- https://www.centrum-bylin.cz/CHIA-SEMINKA-salvej-hispanska-Centrum-bylin
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seed
Články k tématu K čemu jsou dobrá chia semínka?
Jaký je správný pitný režim?
· 8 minut čteníTekutiny je třeba doplňovat ve správné a také v kvalitní formě pravidelně. Při nedostatečném pitném režimu dochází k dehydrataci organizmu, k hromadění škodlivin v těle, k únavě a leckdy také ke kolapsům. Jak by měl správný pitný režim vypadat?Rostlinné oleje využijete v kuchyni i pro krásu
· 8 minut čteníLáká vás zdraví prospěšné vaření? Zaměřte se kromě výživově hodnotných potravin také na rozmanité rostlinné oleje. Při výběru druhu je dobré zamyslet se nad tím, na co chceme olej používat. Jako zálivku do studených salátů, nebo spíš na fritovací pánev?Zdravé vaření – snadno, rychle, chutně
· 5 minut čteníMáte pocit, že zajistit rodině pravidelně zdravé, chutné a nutričně hodnotné jídlo je při současném životním tempu nadlidský úkol? Vyvedeme vás z omylu. Pokud pořídíte vhodné pomocníky do kuchyně, hravě zvládnete připravit zdravé svačinky i hlavní jídla pro celou rodinu – a možná i každý den.