
Naturalis Chia semínka BIO
250 g
Potraviny a nápoje
Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Co jsou tato drobná oválná semínka ze Střední Ameriky zač a proč je vyznavači zdravého stravování vynášejí až do nebes?
Chia je jedlé semínko, které pochází z pouštní rostliny Salvia hispanica, pěstované v Mexiku z doby mayské a aztécké kultury. „Chia“ znamená sílu a laicky řečeno, tyto kultury používaly malá černobílá semínka jako posilovač energie. Chia semínka v sobě totiž koncentrují vysoké množství zdravých prospěšných látek, např. omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a vápník. Díky svým výživovým vlastnostem jsou tato drobná semínka zařazena mezi superpotraviny.
Nejen prospěšný obsah, ale také velmi jemná chuť (kterou někteří popisují jako lehce oříškovou), dělá z chia semínek mimořádně oblíbenou potravinu. Zejména pro ty, kteří se vyhýbají chuťově výraznému máku, je chia skvělou volbou. Neutrální chuť semínek usnadňuje jejich přidávání do jídel a nápojů. Nejčastěji se sypou do cereálií, jogurtů, pudingů, ale i do omáček či zeleninových salátů. S oblibou se přimíchávají také do nápojů a pečiva.
Při smíchání s vodou či jinou tekutinou nabobtají a vytváří gelovitou hmotu, výborně tak zahustí například zeleninové nebo ovocné smoothie.
Chia mají velmi jemnou tenkou slupku, a tak pro využití obsažených živin není třeba semínka mlít ani drtit (např. narozdíl od lněných semínek). Nejjednodušší příprava chia semínek je namočení do vody v poměru přibližně 1:5 na cca 15-30 minut. Vznikne vám želé, které můžete rovnou vypít, nebo smíchat s dalšími pokrmy (jogurty, kaše) či se šťávami, aniž byste při konzumaci registrovali strukturu semínek. Chia semínka lze konzumovat i bez namáčení – využijete je jako posypku do jogurtu, na pečivo nebo na salát. Jednoduše je můžete přidat do jídla při vaření. Vzhledem k tomu, že při namočení vytvářejí gel, používají se v kuchyni také jako zahušťovadlo nebo jako náhrada vajec.
NÁŠ TIP: Kokosový chia pudink: Vynikající chia pudink s kokosovou příchutí připravíte tak, že smícháte chia semínka s kokosovým mlékem a osladíte podle chuti. Místo bílého cukru můžete využít jakékoliv jiné sladidlo, např. kokosový nebo agávový sirup. Pak už stačí nechat směs odstát, ideálně přes noc v ledničce a máte připravený skvělý životabudič na ráno!
I semínka chia můžete nechat naklíčit a využít všechny obsažené živiny opravdu na maximum. Kvůli gelovému obalu semínek se doporučuje klíčení chia v mělké misce na navlhčené vatě, buničité vatě nebo papírových utěrkách. Chia začínají klíčit asi po 4 dnech. Klíčky jsou připravené ke konzumaci, když jsou 1 až 2 centimetry dlouhé. Naklíčená chia semínka vám v ledničce vydrží 2 dny.
Pokud shrneme vše výše uvedené, pak nám vychází následující seznam důvodů, proč chia zařadit do jídelníčku:
V případě chia semínek rozhodně neplatí čím více, tím lépe. Dostačující denní dávka je asi 15 g denně, což odpovídá asi 2 zarovnaným polévkovým lžícím. Děti od 3 let užívají poloviční dávku. Podle osobní tolerance můžete eventuálně dávku navýšit. Pokud chcete semínka přidávat do pečiva, pak v max. množství 10 %.
250 g
Potraviny a nápoje
200 g
Potraviny a nápoje
Potraviny a nápoje
semínka 500 g
Potraviny a nápoje
Pro příznivce zdravých svačinek je na trhu řada produktů, která jsou o tato lahodná černá semínka ochucena. Oblíbené jsou zejména snídaňové kaše, smoothie nebo cereálie. Skvěle vám poslouží jako zdravé a rychlé občerstvení na cestách i v práci.
Zdroje:
Quinoa je díky svým nutričním vlastnostem právem považována za superpotravinu. Má vysoký obsah bílkovin, a je vhodná mimo jiné pro vegany a vegetariány. Je přirozeně bezlepková. Hodí se do salátů, dezertů, kaší či jako samostatná příloha.
Baví vás poznávat netradiční druhy obilovin? Rádi si pochutnáváte na čerstvém domácím pečivu? Dejte se do pečení s námi …
Chceme-li mlsat, rozhodně se vyplatí přemýšlet o přísadách, které do sladkého pečiva přidáváme. Rozumnou volbou surovin můžeme pozitivně přispět ke svému zdraví.