K čemu jsou dobrá chia semínka?

5. 5. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 7 minut čtení

Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Co jsou tato drobná oválná semínka ze Střední Ameriky zač a proč je vyznavači zdravého stravování vynášejí až do nebes?


Chia semínka jsou díky vysokému množství zdraví prospěšných látek a neutrální chuti oblíbenou superpotravinou.
Chia semínka jsou bezlepkové a díky své neutrální chuti má tato superpotravina univerzální využití.

Co jsou chia semínka?

Chia je jedlé semínko, které pochází z pouštní rostliny Salvia hispanica, pěstované v Mexiku z doby mayské a aztécké kultury. „Chia“ znamená sílu a laicky řečeno, tyto kultury používaly malá černobílá semínka jako posilovač energie. Chia semínka v sobě totiž koncentrují vysoké množství zdravých prospěšných látek, např. omega-3 mastné kyseliny,  bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a vápník. Díky svým výživovým vlastnostem jsou tato drobná semínka zařazena mezi superpotraviny.

Jak chutná chia?

Nejen prospěšný obsah, ale také velmi jemná chuť (kterou někteří popisují jako lehce oříškovou), dělá z chia semínek mimořádně oblíbenou potravinu. Zejména pro ty, kteří  se vyhýbají chuťově výraznému máku, je chia skvělou volbou. Neutrální chuť semínek usnadňuje jejich přidávání do jídel a nápojů. Nejčastěji se sypou do cereálií, jogurtů, pudingů, ale i do omáček či zeleninových salátů. S oblibou se přimíchávají také do nápojů a pečiva.

Při smíchání s vodou či jinou tekutinou nabobtají a vytváří gelovitou hmotu, výborně tak zahustí například zeleninové nebo ovocné smoothie.


 Jak jíst chia semínka?

Chia mají velmi jemnou tenkou slupku, a tak pro  využití obsažených živin není třeba semínka mlít ani drtit (např. narozdíl od lněných semínek). Nejjednodušší příprava chia semínek je namočení do vody v poměru přibližně 1:5 na cca 15-30 minut. Vznikne vám želé, které můžete rovnou vypít, nebo smíchat s dalšími pokrmy (jogurty, kaše) či se šťávami, aniž byste při konzumaci registrovali strukturu semínek. Chia semínka lze konzumovat i bez namáčení – využijete je jako posypku do jogurtu, na pečivo nebo na salát. Jednoduše je můžete přidat do jídla při vaření. Vzhledem k tomu, že při namočení vytvářejí gel, používají se v kuchyni také jako zahušťovadlo nebo jako náhrada vajec.

NÁŠ TIP: Kokosový chia pudink: Vynikající chia pudink s kokosovou příchutí připravíte tak, že smícháte chia semínka s kokosovým mlékem a osladíte podle chuti. Místo bílého cukru můžete využít jakékoliv jiné sladidlo, např. kokosový nebo agávový sirup. Pak už stačí nechat směs odstát, ideálně přes noc v ledničce a máte připravený skvělý životabudič na ráno!

Klíčení chia semínek

I semínka chia můžete nechat naklíčit a využít všechny obsažené živiny opravdu na maximum. Kvůli gelovému obalu semínek se doporučuje klíčení chia v mělké misce na navlhčené vatě, buničité vatě nebo papírových utěrkách. Chia začínají klíčit asi po 4 dnech. Klíčky jsou připravené ke konzumaci, když jsou 1 až 2 centimetry dlouhé. Naklíčená chia semínka vám v ledničce vydrží 2 dny.


Chia semínka jsou univerzální superpotravina, kterou lze ochutit řadu pokrmů.
Chia semínka lze přimíchat do jogurtů, kaší, cereálií i pudingů.

Proč jíst chia semínka?

Pokud shrneme vše výše uvedené, pak nám vychází následující seznam důvodů, proč chia zařadit do jídelníčku:

  • Nutričně velmi kvalitní potravina
  • Vynikající zdroj omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Navození pocitu sytosti
  • Snadné zařazení do jídelníčku, není třeba vařit

Kolik chia semínek můžete sníst za den?

V případě chia semínek rozhodně neplatí čím více, tím lépe. Dostačující denní dávka je asi 15 g denně, což odpovídá asi 2 zarovnaným polévkovým lžícím. Děti od 3 let užívají poloviční dávku. Podle osobní tolerance můžete eventuálně dávku navýšit. Pokud chcete semínka přidávat do pečiva, pak v max. množství 10 %.


  • Wolfberry Chia BIO

    semínka 500 g
    Bohatý zdroj vlákniny, mastných kyselin, vitamínů, minerálů a bílkovin.
  • Wolfberry Chia

    semínka 500 g
    Bohatý zdroj vlákniny, mastných kyselin, vitamínů, minerálů a bílkovin.
  • Chia semínka obsahují vlákninu, kvalitní sacharidy, proteiny a tuky.
  • Mají vysoký obsah bílkovin a hodí se do jogurtů, müsli i obilných kaší.

    Pro příznivce zdravých svačinek je na trhu řada produktů, která jsou o tato lahodná černá semínka ochucena. Oblíbené jsou zejména snídaňové kaše, smoothie nebo cereálie. Skvěle vám poslouží jako zdravé a rychlé občerstvení na cestách i v práci.



    Články k tématu K čemu jsou dobrá chia semínka?

    • Quinoa je díky svým nutričním vlastnostem právem považována za superpotravinu. Má vysoký obsah bílkovin, a je vhodná mimo jiné pro vegany a vegetariány. Je přirozeně bezlepková. Hodí se do salátů, dezertů, kaší či jako samostatná příloha.
    • Jak na stravování v těhotenství?

      Jak na stravování v těhotenství?

      · 4 minuty čtení
      Během těhotenství prochází Vaše tělo mnoha změnami, které s sebou nesou i větší zátěž pro organismus než dříve. Ale neznamená to jíst „za dva“, jak se dříve tradovalo. Abyste vše zvládla, cítila se v těhotenství dobře a zároveň poskytla svému miminku to nejlepší, je třeba věnovat zvýšenou pozornost příjmu důležitých živin. Víte proč? A které patří mezi ty nejdůležitější?
    • Čokoládové pusinky

      Čokoládové pusinky

      · 2 minuty čtení
      Je libo sladký polibek po obědě? Mrkněte na náš recept na jednoduché a lehké čokoládové pusinky, kterými potěšíte nejen sami sebe, ale určitě i každou rozmlsanou návštěvu.
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora