Chřipka a cukrovka

10. 2. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 4 minuty čtení

Lidé s diabetem jsou náchylnější k infekčním onemocněním, protože mívají do určité míry narušený imunitní systém. Riziko bývá u velké části diabetiků vyšší také vzhledem k výskytu obezity nebo dalších chronických onemocnění. Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, které může mít u osob s diabetem závažnější průběh než u zdravé populace. Velmi důležité je proto vědět, jak chřipce účinně předcházet a jak ji léčit.



Prevence chřipky u diabetiků

Vzhledem k tomu, že riziko infekce zvyšuje samotná zvýšená hladina glukózy v krvi, je v prevenci závažných infekčních onemocnění zcela zásadní správně vedená léčba diabetu. Mezi její hlavní zásady patří svědomité užívání léků, pravidelné měření hladiny cukru v krvi glukometrem, pravidelný přiměřený pohyb a úprava jídelníčku zahrnující především omezení příjmu jednoduchých cukrů, výběr vhodných tuků, dostatečný příjem vlákniny, vitaminů a minerálů.

Chřipka se přenáší vzduchem, proto je vhodné vyhýbat se místům, kde se shromažďuje větší množství lidí, a to především v období se zvýšeným výskytem tohoto onemocnění. Riziko nákazy snižuje nošení roušek nebo respirátorů a pravidelné mytí rukou.

Účinnou prevencí proti chřipce u diabetiků je také očkování. Složení vakcíny se každoročně mění, proto je vhodné se každý rok nechat přeočkovat. Očkování se doporučuje i pro rodinné příslušníky diabetika.


Cukrovka a léčba chřipky

Pokud diabetik onemocní chřipkou, rozhodně by neměl nemoc přecházet. Riziko vzniku závažnějších komplikací je u diabetika totiž dvakrát vyšší než u zdravé osoby stejného věku. Léčbu je nutné zahájit co nejdříve. Vhodný je klid na lůžku, pravidelné měření tělesné teploty, dostatečný pitný režim a podávání léků ke zmírnění příznaků. Výběr léků konzultujte vždy s lékařem nebo lékárníkem. Některé léky nebo podpůrné přípravky nejsou pro diabetiky vhodné.

Chřipka znamená pro organismus zátěž, což může mít vliv i na hladinu cukru v krvi. Únava při chřipce navíc zhoršuje vnímání a případná změna hodnot cukru by tak mohla zůstat bez povšimnutí. Proto je vhodná častá kontrola hladiny glukózy v krvi pomocí glukometru. Doporučuje se kontrolovat také přítomnost ketolátek v moči. Pokud jsou hladiny cukru vysoké, objeví se ketolátky v moči. V případě zhoršení zdravotního stavu je nutné ihned kontaktovat lékaře. Častým řešením je úprava dávek antidiabetické léčby.

Při chřipce bývá často potlačena chuť k jídlu. Hladinu cukru v krvi je však potřeba stále udržovat stabilní, proto je důležité jídla nevynechávat. Jak již bylo uvedeno, velmi důležité je dbát na dostatečný přísun tekutin. Během onemocnění chřipkou se hladiny cukru v krvi často zvyšují a mohou překročit tzv. ledvinný práh. V takovém případě začne cukr odcházet z těla močí a strhává s sebou i vodu. To může v kombinaci s vyšším pocením vést k dehydrataci organismu.

S diabetem chřipku nepodceňujte

Onemocnění chřipkou představuje zátěž organismu i pro člověka s normální hladinou cukru v krvi. U diabetika může chřipka vést ke zhoršení cukrovky. Diabetik by proto neměl chřipku podceňovat, měl by jí aktivně předcházet a v případě jejího výskytu zahájit léčbu co nejdříve. A v neposlední řadě by neměl zapomínat na svědomitou kontrolu hladiny glukózy v krvi.

Články k tématu Chřipka a cukrovka

  • Bolest v krku - příčina a léčba

    Bolest v krku - příčina a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest v krku není samostatnou nemocí, ale pouze příznakem doprovázejícím infekce horních cest dýchacích. Nejčastěji se jedná o zánět hltanu a patrových mandlí virového nebo bakteriálního původu. Méně často se tak projevuje alergie, následek poranění, poleptání, uvíznutí cizího tělesa v dýchacích cestách a jiné onemocnění v oblasti krku. Bolestí v krku se projevuje i zánět hrtanové záklopky...
  • Mononukleóza postihuje zejména dospívající a mladé dospělé. Přenáší se především slinami, a proto se jí také říká „nemoc z líbání“ nebo „studentská nemoc.“ Jedná se o onemocnění nepříjemné a zdlouhavé, ve většině případů však samo postupně odeznívá bez jakýchkoliv následků. Přečtěte si, čím se infekční mononukleóza liší od běžné angíny nebo virózy, jaké jsou aktuální trendy v léčbě a co můžete udělat...
  • Zánět hrtanu neboli laryngitida bývá u dětí častou komplikací virových infekcí horních cest dýchacích, zejména v jarním a podzimním období. U kojenců a batolat může být tento stav vážnější a vyžaduje včasnou lékařskou pomoc.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora