Bolest v krku - příčina a léčba

21. 9. 2022 · Mgr. Radka Grec · 5 minut čtení

Bolest v krku je častým doprovodným příznakem infekcí horních cest dýchacích. Obvykle se s ní setkáme v zimních měsících, kdy provází nachlazení nebo angínu, ale může se díky klimatizacím a ledovým nápojům objevit i v létě. Dokáže být velmi nepříjemná a obtěžující, a tak v momentě, kdy nás postihne, hledáme rychlé řešení, jak se jí co nejrychleji zbavit. Co na bolest a škrábání v krku spolehlivě funguje? Poradíme v našem článku.

Bolest v krku bývá obvykle virového nebo bakteriálního původu.
V případě bolesti v krku je horší variantou infekce bakteriálního původu, která se neobejde bez antibiotik.

Nejčastější příčinou bolesti v krku je infekční původ. Klíčové je rozlišit, zda je infekce vyvolána viry nebo bakteriemi (např. pomocí CRP testu). Až 80 % případů bolesti v krku způsobují viry. Kromě bakterií jsou dalšími vyvolávajícími příčinami bolesti v krku i alergie, pálení žáhy, zvětšení štítné žlázy nebo nádorové onemocnění.

Bolest v krku virového původu má mírnější průběh i příznaky. Začíná škrábáním a pálením v krku, postupně se přidává bolest v krku při polykání, začervenání až mírný otok. Často ji provází další příznaky nachlazení, jako je rýma, kašel či zvýšená teplota. Bolest se postupně mírní a mizí během několika dní (obvykle 3-5 dní).

Příkladem bakteriální infekce je angína či zánět hrtanu (laryngitida). Při angíně bolest v krku přichází náhle, je velmi intenzivní, znesnadňuje polykání (knedlík v krku) a může vystřelovat až do oblasti ucha. Často ji provází vysoké horečky (zpravidla nad 38 °C), zduření krčních uzlin, bílé povlaky na mandlích i celková schvácenost. Angína se léčí pomocí antibiotik, proto je nezbytné při těchto příznacích vždy vyhledat lékaře.

Lékaře je vhodné vyhledat i v případě, že bolest v krku znesnadňuje příjem potravy a tekutin nebo se nelepší ani po 3 dnech léčby. Zvláštní pozornost vyžadují situace, když dítě bolí v krku nebo pokud dítě trápí kašel nebo v případě bolesti v krku u těhotných a kojících žen.


Co na bolest v krku

V léčbě bolesti v krku se upřednostňují přípravky, které působí přímo v místě bolesti, tedy léky na bolest v krku ve formě pastilek, sprejů nebo kloktadel. Obsahují látky, které mají antiseptické a protizánětlivé účinky a tlumí škrábání a bolest v krku. Čím silnější bolest, tím silněji působící přípravek potřebujete. V případě silné bolesti a výskytu dalších příznaků, jako je bolest hlavy nebo horečka, se podávají i léky proti bolesti nebo léky snižijící horečku.

Další možností, jak na bolest v krku a jak pomoci i dítěti při bolesti v krku a chrapotu, jsou bylinné pastilky, které zvlhčí a zklidní sliznici krku, čímž podpoří hojení a zmírní pálení v krku. Podobně působí i pastilky s minerálními solemi. V případě bolesti v krku a dalších příznaků nachlazení nezapomínejte také na doplňky stravy posilující imunitní systém.


Režimová a preventivní opatření

V případě silné bolesti v krku je vhodný i studený zapařovací obklad, tzv. Priessnitzův zábal, který zmírňuje otok a zánět v krku. Důležité je dodržovat pitný režim a doplňovat tekutiny ovocnými šťávami nebo bylinnými čaji při nachlazení. Dále je dobré dostatečně větrat a zvlhčovat vzduch.

Abyste nachlazení a bolesti v krku přecházeli, vyhýbejte se místům, kde se pohybuje větší množství lidí, důkladně si umývejte ruce, dopřejte si dostatek spánku i pobytu na čerstvém vzduchu a podpořte imunitu stravou bohatou na ovoce a zeleninu. V létě také opatrně na klimatizace.


Související nabídka produktů:



Články k tématu Bolest v krku - příčina a léčba

  • Mononukleóza postihuje zejména dospívající a mladé dospělé. Přenáší se především slinami, a proto se jí také říká „nemoc z líbání“ nebo „studentská nemoc.“ Jedná se o onemocnění nepříjemné a zdlouhavé, ve většině případů však samo postupně odeznívá bez jakýchkoliv následků. Přečtěte si, čím se infekční mononukleóza liší od běžné angíny nebo virózy, jaké jsou aktuální trendy v léčbě a co můžete udělat...
  • Chřipka – příznaky a léčba

    Chřipka – příznaky a léčba

    · 11 minut čtení
    Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Přestože se jedná o poměrně běžnou nemoc, dokáže nás na mnoho dnů zcela vyřadit z normálního života. Jak chřipku léčit a jaká prevence na chřipku platí?
  • Zánět hrtanu neboli laryngitida bývá u dětí častou komplikací virových infekcí horních cest dýchacích, zejména v jarním a podzimním období. U kojenců a batolat může být tento stav vážnější a vyžaduje včasnou lékařskou pomoc.
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora