Laryngitida – příčiny, průběh a léčba

6. 1. 2022 · 6 minut čtení

Zánět hrtanu neboli laryngitida bývá u dětí častou komplikací virových infekcí horních cest dýchacích, zejména v chladných měsících roku. Patří mezi onemocnění, kterého se rodiče obávají – nástup laryngitidy totiž může vypadat dramaticky a obvykle začíná v noci, i když dítě bylo ještě před pár hodinami v pořádku. U kojenců a batolat může být tento stav vážnější a vyžaduje včasnou lékařskou pomoc. Jak laryngitidu poznat, co dělat při zhoršujícím se stavu a lze zabránit opakovaným záchvatům? Podrobnosti jsme pro vás připravili v tomto článku.

PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Laryngitida – příčiny, průběh a léčba

Co je to laryngitida?

Laryngitida je zánět hrtanu nejčastěji vyvolaný virovou infekcí. Hlavním příznakem laryngitidy je suchý štěkavý kašel, chrapot nebo ztráta hlasu. Laryngitida u dospělých většinou nepředstavuje závažný problém, ale u malých dětí někdy bývá velmi dramatická – dítě se v důsledku otoku hrtanu může začít dusit. Pro všechny rodiče je proto důležité vědět, jak v případě potřeby postupovat.  

Související kategorie produktů:

Příčiny laryngitidy

Nejčastěji je laryngitida vyvolána virovou infekcí, vzácně i bakteriální. Kromě infekčního původu může laryngitidu vyvolat i podráždění dýchacích cest (chemikálie, cigaretový kouř, nadměrná konzumace alkoholu) nebo přílišné namáhání hlasivek při zpěvu, křiku nebo dlouhém hlasitém mluvení. Své o laryngitidě vědí zpěváci nebo třeba učitelé.

Příznaky laryngitidy, její trvání a nakažlivost

Častou otázkou pacientů je, jak dlouho laryngitida trvá. Akutní zánět hrtanu obvykle odezní za několik dní, obdobně jako běžné nachlazení. V některých případech se však jedná o chronické onemocnění, které přetrvává dlouhodobě. Chronický chrapot souvisí často s kouřením, s některými nervovými poruchami, s uzly nebo polypy na hlasivkách, s poraněním, nádory atd. V tomto případě je na místě specializovaná péče v ordinaci ORL specialisty.

Je laryngitida nakažlivá?
Při virové infekci je inkubační doba 1 až 3 dny, infekce může být samozřejmě nakažlivá, přenáší se vzduchem.

Jak laryngitidu poznat?

Laryngitidu rozpoznáme podle několika typických příznaků. Mezi ty nejčastější příznaky laryngitidy patří:

  • Chrapot
  • Suchý dráždivý, štěkavý až kokrhavý kašel
  • Oslabení až ztráta hlasu, obtížní mluvení
  • Šimrání v krku, pocit podrážděného hrdla
  • Bolest v krku
  • Ztížené polykání, suchost v krku
  • Sípot, obtížné dýchání (zejména u dětí)
  • Zvýšená teplota, malátnost
Laryngitida je pro děti a jejich rodiče velmi nepříjemným zážitkem, zejména v noci.
Laryngitida obvykle nastupuje velmi rychle a často v noci.

Průběh laryngitidy u dětí

Akutní laryngitida často postihuje kojence, batolata a děti předškolního věku. Podle statistik se nejčastěji vyskytuje kolem 4. roku věku a u chlapců 2x častěji než u děvčat. Během roku se laryngitida objevuje ve dvou zásadnějších vlnách, a to v jarních a podzimních měsících. Zejména ohroženi jsou při laryngitidě alergici, jejichž sliznice je citlivější na podněty vedoucí k otoku. Typickým příznakem laryngitidy je tzv. hrtanový kašel – suchý dráždivý, štěkavý až kokrhavý kašel.

Následkem virové infekce dochází k otoku sliznice horní části dýchacích cest, který je patrný zejména v jejím nejužším místě – v okolí hlasivek. Zúžením průměru hrtanové části dýchací trubice a otokem hlasivkových vazů se zhorší průchodnost vzduchu při dýchání. Je patrný ztížený a slyšitelný nádech připomínající chrčení. Může se objevit také chrapot až ztráta hlasu. Dítě je neklidné, bledé a kůži má pokrytou studeným potem. Teplota nemusí být vždy přítomna. Laryngitida u kojenců a batolat se projevuje také zvýšeným sliněním.

Velmi často záchvat laryngitidy vzniká v noci, náhle a zcela bez dalších příznaků. Pokud má dítě rýmu nebo nachlazení a začne chraptět, sípat nebo se objeví suchý kašel, je třeba počítat s možným výskytem záchvatu. Mnohem účinnější než léky proti kašli je v tomto případě  podání antihistaminika (léku proti alergii), který omezí tvorbu otoku sliznic, a zmírní tak možný akutní záchvat laryngitidy.

Akutní laryngitida u dítěte 

Co dělat, když dítě nemůže dýchat?

  • Dítě zabalte do deky a přeneste na čerstvý studený vzduch (sedněte si k otevřenému oknu, jděte na balkón), pokud je teplo, sedněte si s ním k otevřenému mrazáku – s vdechováním studeného vzduchu se zmírní projevy otoku sliznice.
  • Vytvořte studený obklad kolem krku (studený a přes to suchý zábal).
  • Při dušnosti je třeba dítě utišovat – pláč a vzlykání stav zhoršuje.

Pokud jste se dříve nesetkali s akutním záchvatem laryngitidy, nevíte si rady nebo se stav dítěte zhoršuje, vždy volejte záchrannou službu  (ZZS: 155) a jednejte podle rady operátora. Nikdy nejezděte do nemocnice vlastním autem, ale vždy vyčkejte příjezdu sanitky.

Léčba laryngitidy u dětí

V případě, že jste se s výskytem laryngitidy již setkali, určitě byste po konzultaci s lékařem měli doma mít základní léky nutné k potlačení prvních příznaků – antihistaminika. U častých záchvatů lékaři předepisují pro domácí použití i kortikoidy – čípky nebo tablety, pro případ, kdy se stav nezlepšuje a je nutné volat lékařskou pomoc. Při laryngitidě doporučujeme dále následující postup:

Zvlhčujte vzduch
Hydratujte sliznici
Podávejte dostatek tekutin
Zajistěte dítěti vyvýšenou polohu na spaní
Dítě nenechávejte bez dozoru

Léčba laryngitidy u dospělých

U dospělých a starších dětí již nebývá průběh laryngitidy tak dramatický, jelikož mají prostornější dýchací cesty, které nejsou případným otokem výrazně blokovány. Laryngitida u dospělých probíhá zpravidla jako běžné nachlazení s chrapotem. Domácí léčba laryngitidy spočívá v klidovém režimu, dostatku tekutin, šetření hlasivek (pozor, šepot je mnohem namáhavější než běžné mluvení). Medikamentózní léčbu zaměřujeme na příznaky onemocnění – užít můžeme léky proti horečce a bolesti, léky proti kašli nebo léky k rozpouštění hlenu a snadnému vykašlávání.  Naopak se nedoporučuje používání dekongestantů (léky proti ucpanému nosu), které mohou vysušovat sliznice, což je u laryngitidy nežádoucí. Zklidnit hrdlo pomůže cucání bylinných pastilek nebo žvýkání žvýkačky.

Zvlhčovač vzduchu je při laryngitidě dobrým pomocníkem.
Zvlhčovač vzduchu zmírňuje suchost v krku a usnadňuje dýchání; nejlepší variantu představují přístroje se studenou mlhou, které jsou bezpečné pro děti i domácí zvířata.

Lze zabránit opakovaným záchvatům laryngitidy?

Některé děti se s laryngitidou nesetkají ani jednou, jiné tolik štěstí nemají a tento život ohrožující problém je potkává i několikrát do měsíce. Snížit riziko akutní laryngitidy můžete několika způsoby.

  • Domácnost s dětmi by měla být striktně nekuřácká..
  • Omezte přítomnost alergenů a prachu v domácnosti. Často vysávejte, odstraňte zbytečné textilie. Matrace můžete ošetřit sprejem proti roztočům.
  • Zvyšte pobyt dítěte na čerstvém vzduchu, začněte s otužováním
  • Udržujte optimální vlhkost (50-60 %) a teplotu v bytě (22 ˚C), často větrejte.
  • Podporujte imunitu dítěte pestrou a vyváženou stravou s dostatkem vitaminů (hlavně C, B, D), co nejčastějším pobytem na čerstvém vzduchu a otužováním.
  • Vyzkoušejte aromaterapii. Pro děti se hodí např. esence s citrónovým eukalyptem, který vyhovuje i velmi malým dětem. Raději ji ale předem vyzkoušejte mimo období nemoci, abyste předešli případným nežádoucím reakcím, které se mohou vzácně objevit.

Lze zabránit opakovaným záchvatům laryngitidy?

Některé děti se s laryngitidou nesetkají ani jednou, jiné tolik štěstí nemají a tento život ohrožující problém je potkává i několikrát do měsíce. Snížit riziko akutní laryngitidy můžete několika způsoby.

Domácnost s dětmi by měla být striktně nekuřácká
Omezte přítomnost alergenů a prachu v domácnosti
Zvyšte pobyt dítěte na čerstvém vzduchu
V místnosti udržujte optimální vlhkost a teplotu
Vyzkoušejte aromaterapii

Články k tématu Laryngitida – příčiny, průběh a léčba

O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora