Mononukleóza – příznaky, komplikace a léčba

1. 1. 2020 · 4 minuty čtení

Infekční mononukleóza, přezdívaná "nemoc z líbání", nejčastěji trápí studenty a mladé dospělé. Jedná se o nepříjemné a v některých případech i zdlouhavé onemocnění, které se nevyplácí podcenit. Co na mononukleózu nejčastěji upozorní, čím se liší od běžné angíny nebo virózy, jak se léčí a na co si dát v průběhu zotavování pozor? Kompletní informace se dočtete v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Mononukleóza – příznaky, komplikace a léčba

Co je to infekční mononukleóza?

Infekční mononukleóza je virové onemocnění, jehož původcem je virus Epstein-Barrové (EBV). Po prodělání nemoci získává člověk proti nemoci protilátky, takže již nemůže plně onemocnět. Zároveň však virus v těle po celý život přetrvává v latentním stavu – můžeme zjednodušeně říct, že virus v těle „spí“. Přechodně se může virus opět aktivovat, typicky v případě výskytu jiné infekce (ať již probíhající viditelně nebo bez povšimnutí). Takto reaktivovaná mononukleóza se neprojevuje žádnými příznaky a nijak se neléčí. Dotyčný člověk však vylučuje virus slinami a stává se přechodně zdrojem infekce pro všechny, kteří nemoc ještě neprodělali.

Inkubační doba mononukleózy
Doba mezi nakažením a výskytem prvního příznaku (tj. inkubační doba) je velmi dlouhá, uvádí se 3 až 6 týdnů. Již v tomto období je nakažený člověk infekční pro své okolí.

Přenos mononukleózy

Virus Epstein-Barrové se šíří nejčastěji přímým kontaktem – slinami osoby, která virus v danou chvíli vylučuje. Typicky je zdrojem infekce člověk, u kterého se mononukleóza znovu aktivovala a která nepociťuje žádné subjektivní příznaky. Méně často infekci „chytneme“ od osoby, která prodělává plný syndrom infekční mononukleózy. Nemusí jít jen o líbání, které s nemocí typicky spojujeme. K přenosu infekce může dojít i během kýchání, kašlání nebo při sdílení osobních předmětů (příbor, láhev s vodou, kosmetika atd.).

Jak dlouho je mononukleóza infekční?
Vzhledem ke značné délce inkubační doby a následnému dlouhému období výskytu příznaků může být nemoc nakažlivá až 3 měsíce.

Příznaky infekční mononukleózy

  • horečka
  • zvětšené, bolestivé uzliny (na krku, v podpaží)
  • silná únava (přidružit se může svalová slabost, bolest hlavy, nadměrná spavost)
  • bolest břicha, nechutenství
  • vyrážka (v ústech, na kůži)
  • otok sleziny nebo jater

Příznaky se nemusí objevit všechny. V leckterých případech infekce proběhne bez většího povšimnutí, například jako chřipka nebo nemoci z nachlazení, se kterými řadu projevů sdílí. Akutní příznaky jako horečka a bolest v krku obvykle odezní během 1-2 týdnů. Další projevy nemoci jako zduření uzlin, únava či zvětšení sleziny mohou několik dalších týdnů. Lidé s mononukleózou se tak často cítí zdraví až po 2 až 3 měsících.

Mononukleóza a možné komplikace
Vzácnou a obávanou komplikací je prasknutí sleziny, které se projeví velmi silnou bolestí v levém nadbřišku. Jedná se o život ohrožující stav vyžadující okamžitý lékařský zásah. Častější komplikací je mírný zánět jater, který se projeví přechodnou žloutenkou.

Diagnostika u mononukleózy

Určit správnou diagnózu bývá jednoduché. Lékaři se zaměřují na podrobný rozhovor s nemocným člověkem a zhodnocení přítomných projevů, včetně kontroly lymfatických žláz na krku, v podpaží a v tříslech. Na místě je vyšetření krevního obrazu. Zvýšený počet bílých krvinek naznačuje probíhající infekci. Definitivní ortel přinesou testy na specifické protilátky proti původci infekce (EBV).

Jak se infekční mononukleózy léčí?

Podobně jako u nemocí z nachlazení nemáme k dispozici specifickou léčbu. Podání antibiotik by vzhledem k virovému původci nemoci k úlevě nevedlo (na rozdíl například od bakteriální angíny vyvolané streptokokem). Antibiotika nacházejí uplatnění pouze v případě souběžné bakteriální infekce.

Většina případů mononukleózy je relativně mírná a nemoc během několika týdnů samovolně odezní. Léčba se zaměřuje na mírnění přítomných příznaků. Potřebnou úlevu poskytují léky proti horečce a bolesti. Při bolesti v krku jsou k dispozici pastilky, spreje a kloktadla. Výhodné je kombinovat preparáty s antivirovým účinkem s přípravky zaměřenými především na úlevu od bolesti a otoku. Vhodné je přidat přírodní látky (šalvěj, řepík) nebo kloktat slanou vodu. Při mononukleóze je velmi důležitý klidový režim. Odpočinek pomáhá tělu rychleji se zotavit. Nadměrné cvičení nebo zvedání těžkých břemen naopak tělo vysiluje, a navíc ohrožuje oslabenou slezinu, které v krajním případě hrozí prasknutí. Neméně důležité je respektovat opatření snižující riziko přenosu infekce: pravidelné mytí rukou a zamezení sdílení osobních předmětů a jídla s blízkými lidmi.

Mononukleóza a rekonvalescence
S cvičením po prodělání mononukleózy se doporučuje nespěchat. Počkat byste měli minimálně měsíc od prvních příznaků, kontaktním sportům by se měl dotyčný člověk vyhýbat 7 týdnů.

Mononukleóza u dětí

Do pěti let věku prodělá infekci polovina dětí, většinou bez příznaků nebo pouze s drobnými obtížemi. U infekční mononukleózy platí, že čím starší je nakažená osoba, tím těžší průběh můžeme očekávat. Podobně jako u dospělých můžete dítěti ulevit od příznaků volně dostupnými léky proti horečce a bolesti a přípravky proti bolesti v krku podle věku dítěte. Dítě potřebuje při nemoci dostatek tekutin, klid a vědomí, že rodiče jsou pro něj nablízku. Samozřejmostí by měla být hygienická opatření.

Mononukleóza a dieta

Nejen odpočinek, ale také pestrá vyvážená strava pomůže nemocnému člověku cítit se lépe dříve. Bohatý jídelníček tělu dodá energii a důležité látky pro boj s infekcí. Kvalitními zdroji vitaminů, minerálů a antioxidantů jsou čerstvá zelenina a ovoce, ryby, libové maso, luštěniny a celozrnné pečivo. Při mononukleóze je vhodné ulehčit játrům – plošné omezování tuků se již nedoporučuje, avšak smaženým jídlům a alkoholu bychom se měli vyhnout. Vhodné je myslet na dostatečný pitný režim.


Články k tématu Mononukleóza – příznaky, komplikace a léčba

O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora