Užitečné technologie pro diabetika

21. 12. 2022 · Jan Hrušovský · 8 minut čtení

Technologie jdou dopředu obrovsky rychlým tempem a prostředí medicíny není výjimkou. V případě diabetu umožňují komfortnější soužití s tímto onemocněním a zároveň zabezpečují stabilnější kompenzaci diabetu. Jaké technologické vychytávky pro monitoraci a léčbu cukrovky doporučuje diabetik, moderátor a digitální tvůrce Jan Hrušovský, se dozvíte v našem novém článku.

Cukrovka a glykemický senzor
Nové technologie dokážou pacientům s cukrovkou značně usnadnit život.

Nové technologie usnadňují diabetikům život

Když se diabetik chystá na cestu, musí přemýšlet, co všechno si zabalit. Nesmí chybět moderní zařízení jako třeba inzulinová pumpa a příslušenství k ní, dále glukometr nebo senzory na měření glykémie. Právě technologie nesmírně usnadňují diabetikům život a zároveň jim dávají naději, že se jednoho dne ze své nemoci vyléčí. Od prvního objevu inzulínu jako léčby diabetu je až neuvěřitelné, kam se nové technologie při léčbě diabetu posunuly.

Když jsem se před více než 10 lety začal s cukrovkou potýkat, zažíval jsem ten luxus, že většina podstatných zařízení už existovala a fungovala, jako např. inzulinová pera, pumpy nebo glukometry. Od té doby jejich vývoj opět neuvěřitelně poskočil. Jak v dnešní době fungují a kam se posunuly, vám přiblížím na dalších řádcích.

Glykemické senzory pro stabilnější kompenzaci diabetu

Kontinuální senzor glykémie je malé zařízení velikosti palce, které se připevní na paži a neustále snímá hladinu krevního cukru. Zařízení přenáší výsledky do mobilní aplikace nebo chytrých hodinek, takže diabetik má kdykoliv zcela aktuální přehled o glykémii, ale také si může zobrazit například trend vývoje hladiny krevního cukru za posledních několik hodin.

Existují dva druhy senzorů:

  • CGM (kontinuální glukózový senzor)
    Kontinuální senzor je přes technologii bluetooth spojený s chytrým telefonem, díky tomu mám dokonalý přehled o aktuální glykémii. Zároveň mohu dostávat upozornění na blížící se hypoglykémii nebo hyperglykémie.
  • FGM (flash glukózový senzor)
    FGM senzor funguje na bázi flash paměti. Není tedy přímo spojený s telefonem, ale pro předání dat vyžaduje přiložení speciální čtečky nebo mobilu s NFC čipem. Poté se data ze senzoru dostanou do mého zařízení a pak už konečně vidím hodnotu glykémie a její vývoj v posledních hodinách.

Diabetici 1. typu si o jeden z těchto typů senzorů mohou požádat u svého diabetologa. Poté mají nárok na proplacení moderního zařízení od pojišťovny. Pro začátek není vůbec špatné si vyzkoušet FGM senzor. Sám jsem ho používal rok, zjistil jsem, jak funguje, a naučil jsem se lépe pracovat s glykémií.

Po jisté době to ale bylo málo. Glykémii jsem dokázal držet v rozmezí 4–10 mmol/L, ale především při ranní cestě jsem trpěl na časté hypoglykémie. Tak jsem přestoupil na kontinuální senzor, který mě alarmy upozorňuje, že se blíží hypoglykémie, a já vím, že si musím něco uzobnout a tím glykémii srovnat.

U diabetiků 2. typu je situace trochu složitější, protože si senzory musí sami platit. Veřejné pojištění zatím na diabetiky druhého typu nemyslí. Navíc v lékárně si mohou pořídit senzory typu FGM. Přesto i jim tato malá věcička může pomoci k lepší kompenzaci.

Inzulinová pera – snadná aplikace inzulinu

Diabetici 1. typu, ale i část diabetiků 2. typu si musí každý den aplikovat inzulin. Obrovskou výhodou moderní medicíny jsou inzulinová pera. Jejich princip je stále založen na injekční stříkačce, ale důmyslný systém klade nižší nároky na zručnost a poskytuje vysoký komfort využívání. A to nejen co se týče aplikace samotné, ale i dávkování nebo uchovávání.

U inzulinových per nedošlo k tak obrovskému technologickému skoku jako v případě jiných zařízení pro diabetiky. Ano, už nemusíme používat kovové injekce a kvůli dezinfekci je vyvařovat.

Vývoj ale pokračuje, v posledních měsících se na trhu objevují chytrá inzulinová pera. Ale nečekejte, že za vás budou dávkovat inzulin. Jejich „chytrost“ spočívá v paměti a NFC čipu. Inzulinové pero si pamatuje dávky aplikovaného inzulinu. Tato data se dají přenést do mobilního telefonu a já jako diabetik mám přehled o reálné spotřebě. Můžeme si tak s mým diabetologem zase o něco lépe zanalyzovat léčbu a případně ji ještě zlepšit.

Další výhodou je malý displej na peru, který ukazuje, kolik času uplynulo od poslední dávky a kolik inzulinu jsem si píchl. Pokud tedy někdo často zapomíná a tápe, jestli si aplikoval inzulin, tak ho tato funkce jistě potěší a ušetří mu spoustu nervů.

Novou generaci inzulinových pump představují tzv. patch pumps, které jsou bezhadičkové.
Technologickou novinkou jsou bezhadičkové inzulinové pumpy, tzv. patch pumps.

Inzulinové pumpy

Celý systém inzulinové pumpy je velmi malý, kompaktní a snadno se schová pod oblečením. Jde o malý přístroj se speciálně přizpůsobenou kanylou.

Senzor monitoruje glykémii a data může posílat přímo do inzulinové pumpy. Ta už si sama podle aktuální potřeby napočítává dávku inzulinu a rovnou ji aplikuje. Zásah samotného pacienta je tak při správném nastavení a používání prakticky minimální.

Dříve pumpy připomínaly spíš walkmana, ale postupem času se zmenšovaly. Na můj vkus jsou ale stále velké a nevzhledné. Když k tomu přičtu hadičky, které různě visí, plandají a mohou se ucpávat, tak raději stále zůstávám u inzulinových per.

Bezhadičkové inzulinové pumpy

Možná u nich ale nebudu dlouho. Na trhu jsou k dispozici bezhadičkové, takzvané patch pumpy. Malé krabičky se na tělo připevní podobně jako senzor a diabetik už nemusí řešit, že se hadička zamotá nebo zlomí. Jsou velkým pomocníkem pro ty, kteří rádi sportují. Problém dokonce nepředstavují ani u vodních sportů či při sprchování, jelikož výrobci dnes již nabízejí voděodolné verze.

Vše má svůj vývoj, takže i v případě patch pump jsem optimistický, že na českém trhu dojde v dohledné době k rozšíření nabídky. I proto se nesmírně těším, co dalšího se v budoucnosti objeví. Technologie se vyvíjí rychle a třeba se dočkáme i systému, který opravdu bude jako umělá slinivka a bude si inzulin upravovat sám bez zásahu člověka.


Jan Hrušovský

Víc jak deset let se potýkám s diabetem 1. typu, zároveň jsem novinář, který píše o esportu, videohrách a byznysu. Právě mediální praxe a vlastní zkušenost s nedostatečnou kompenzací cukrovky mě dovedla k tomu, abych pomohl diabetikům s inspirací a motivací, když se jim nedaří svou nemoc zvládat. Zároveň chci u “necukrovkářů” zbourat některé mýty a ukázat jim, že je cukrovka sice zákeřná, ale život s ní nekončí.


Články k tématu Užitečné technologie pro diabetika

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Jan Hrušovský
Jan Hrušovský
Víc jak deset let se potýkám s diabetem 1. typu, zároveň jsem novinář, který píše o esportu, videohrách a byznysu. Právě mediální praxe a vlastní zkušenost s nedostatečnou kompenzací cukrovky mě dovedla k tomu, abych pomohl diabetikům s inspirací a motivací, když se jim nedaří svou nemoc zvládat. Zároveň chci u „necukrovkářů“, zbourat některé mýty a ukázat jim, že je cukrovka sice zákeřná, ale život s ní nekončí.
Číst více od autora
O autorovi
Jan Hrušovský
Jan Hrušovský
Víc jak deset let se potýkám s diabetem 1. typu, zároveň jsem novinář, který píše o esportu, videohrách a byznysu. Právě mediální praxe a vlastní zkušenost s nedostatečnou kompenzací cukrovky...
Číst více od autora