Glifloziny a léčba diabetu

9. 4. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 4 minuty čtení

Vyzvedáváte si v lékárně léky Forxiga, Jardiance nebo třeba Invokana? Lékař vám předepsal látku patřící do skupiny tzv. inhibitorů SGLT2. Častěji jsou však tyto léky známé pod názvem glifloziny. Určeny jsou k léčbě diabetu 2. typu nebo k prevenci diabetu 2. typu u osob s porušenou glukózovou tolerancí. Jak glifloziny fungují, jakou má jejich užívání výhodu a zda je lze kombinovat s dalšími léky, vám poradíme v našem článku.



Glifloziny a léčba diabetu
Glifloziny jsou antidiabetické léky, které dokážou snížit nejen glykemii, ale současně i tělesnou hmotnost, krevní tlak i další projevy metabolického syndromu.

Glifloziny a mechanismus účinku

Jedná se o relativně novou skupinu antidiabetik, nejstarší zástupci nejsou v roce 2022 na trhu ani 10 let. Nicméně jejich původ je starší. Jsou odvozeny od molekuly florizinu, který byl v 19. století izolován z kůry jabloně a původně se používal k léčbě malárie. Glifloziny jsou látky, které blokují přenašeče glukózy označované jako SGLT2 (proto se léky označují jako „inhibitory SGLT2“). Přenašeče glukózy SGLT2 se nacházejí v ledvinách a jsou zodpovědné za zpětné vstřebávání glukózy do krve. Glukóza je za normálních okolností cenným zdrojem energie, a proto s ní tělo „šetří“. To však při diabetu není žádoucí a je důvodem, proč může být výhodné tyto přenašeče blokovat. Blokace těchto transportérů prostřednictvím gliflozinů způsobí, že nadbytečná glukóza, která se v ledvinách přefiltruje z krve do moči, se nevstřebá zpět do krve, ale vyloučí ven z těla. Vedle poklesu glykémie dochází také k energetickým ztrátám zhruba 1650 kJ (400 kcal), což přispívá k poklesu tělesné hmotnosti (až o 3 kg).

Antidiabetický účinek gliflozinů je závislý na hladině glukózy v krvi. Čím je glykémie vyšší, tím vyšší je jejich účinek. Výhodou těchto léků je, že fungují zcela nezávisle na inzulinu. Další velkou výhodu představuje možnost ovlivnění diabetu u pacientů, u nichž je v průběhu let stále náročnější dosáhnout žádané kompenzace (stabilizace) cukrovky a kontroly krevní hladiny glukózy.


Jaké jsou další možné příznivé účinky gliflozinů?

Vedle již zmíněného poklesu glykémie a tělesné hmotnosti je velkým benefitem gliflozinů snížení rizika srdečně-cévních komplikací, snížení krevního tlaku, a dokonce i cholesterolu. Studie z roku 2018* uveřejněna v prestižním časopise The Lancet poukázala na fakt, že glifloziny snížily riziko kardiovaskulární úmrtí nebo hospitalizace v důsledku srdečního selhání o 23 %. Navíc bylo zjištěno, že zpomalují rozvoj onemocnění ledvin.


Jaké jsou možné nežádoucí účinky gliflozinů?

Glifloziny jsou obecně považovány za velice bezpečná léčiva. K nežádoucím účinkům patří zejména:

  • častější močové nebo vaginální infekce (více u žen v počátcích terapie)
  • diabetická ketoacidóza (většinou při nevhodném snížení dávky současně podávaného inzulinu)
  • nízký krevní tlak
  • hypoglykémie (zejména v kombinaci s deriváty sulfonylurey, glinidy nebo inzulinem)
  • dehydratace (zejména u starších pacientů, kteří mají snížený pocit žízně) 

Glifloziny, užívání a kombinace s ostatními léky
Glifloziny jsou ve formě tablet a užívají se obvykle 1x denně nezávisle na jídle.

Lze kombinovat glifloziny a další léky?

Glifloziny lze kombinovat s dalšími antidiabetiky. Často se využívá kombinace s metforminem. V případě, že jsou užívána jiná antidiabetika a lékař nově předepíše glifloziny, bude zpočátku nutné častěji kontrolovat hladiny glykémie, jestli nedochází k hypoglykémii.

Obezřetnost je na místě také v případě současného užívání některých diuretik. Glifloziny mohou zvýšit jejich účinek, čímž dochází k nárůstu rizika dehydratace a nízkého krevního tlaku.

Glifloziny jsou moderní lékovou skupinou, která vhodně doplnila zavedenou antidiabetickou terapii. Kromě účinného snížení glukózy v krvi mají SGLT2 inhibitory další příznivé účinky jako snížení hmotnosti, snížení rizika srdečně-cévních komplikací a zpomalení rozvoje onemocnění ledvin. Tak jako ostatní léky i gliflofloziny mohou mít vedlejší účinky, z nichž nejčastěji bývají zmiňované močové a vaginální infekce. Další informace léčbě diabetu a vlastnostech gliflozinů Vám poskytne Vás lékař nebo lékárník.



Články k tématu Glifloziny a léčba diabetu

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora