Duševní zdraví v době koronaviru. Jak zůstat psychicky fit?

2. 12. 2020 · 3 minuty čtení

Karanténa, práce z domova, domácí výuka, dočasná nezaměstnanost, omezení pohybu a kontaktů s blízkými, strach z nemoci  to jsou typické rysy doby dnešní doby. Všechno je kvůli koronaviru takříkajíc vzhůru nohama a není divu, že spousta z nás cítí sklíčenost, obavy a nejistotu. Psychické vypětí a nutnost čelit každodennímu přívalu špatných zpráv se odráží na psychice každého z nás. Podívejme se na to, co radí odborníci, abychom situaci co nejlépe zvládli. 

Covid 1

Snažte se dodržovat svůj pravidelný denní režim a pokud to není možné, vytvořte si nový:

  • Vstávejte a choďte spát každý den ve stejnou dobu.
  • Dbejte na pestrou a vyváženou stravu, jezte pravidelně.
  • Každý den věnujte chvíli pohybu může to být procházka venku na čerstvém vzduchu nebo cvičení doma.
  • Dělejte věci, které vám dělají radost. Vraťte se k činnostem, které jste dříve v životě měli rádi, a z nejrůznějších důvodů jste jich zanechali (hra na hudební nástroj, výtvarné činnosti, ruční práce apod.)

Zprávy sledujte v přiměřené míře 

Pokud vás informace z médií stresují, omezte jejich sledování. Stanovte si například pravidlo, že nejnovější informace zkontrolujete jen jednou denně.

Důležité jsou sociální kontakty

I když se se svými blízkými nemůžete setkávat osobně, využijte jiné způsoby pravidelně si telefonujte nebo udržujte kontakty on-line.

Neřešte stres pomocí alkoholu

Alkohol není vhodným způsobem, jak překonat úzkost, obavy, nudu a sociální izolaci. Rozhodně také nepomáhá proti virové nákaze. Naopak, může riziko zvyšovat, protože lidé pod vlivem alkoholu mají tendenci nedodržovat důsledně všechna pravidla a hygienická opatření.

V případě potřeby se neostýchejte požádat o pomoc můžete se obrátit na některou z krizových telefonních linek, kterých již existuje celá řada. Kompletní přehled naleznete zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/koronavirus-kontakty

Covid 2

Další tipy a maličkosti pro složitá období:

Kromě výše uvedených odborných doporučení mohou pro zklidnění mysli pomoci i některé drobnosti a metody, které jsou osvědčené i za běžných okolností:

  • Vyzkoušejte sílu bylinekbylinkový čaj zklidní mysl a prospěje organismu.
  • Osvědčeným antistresovým prostředkem je relaxační koupel přidejte koupelovou sůl či olej pro ještě lepší zážitek.
  • Aromaterapie provoňte byt svou oblíbenou vůní.
  • Dopřejte si s partnerem navzájem masáž zad nebo nohou, vyzkoušejte speciální masážní oleje.
  • Nebraňte se experimentům v kuchyni zařaďte do jídelníčku něco úplně nového, třeba některé ze superpotravin.
  • Hořčík a vitaminy B vyzkoušejte osvědčenou kombinací pro podporu nervového systému v podobě doplňku stravy.
  • Hýčkejte se pravidelně pečujte o pleť a pokožku celého těla.

A co dodat na závěr? Snad nejdůležitější je zachovat si optimismus. Nebojte se tedy plánovat všechno hezké, co uděláte hned, jak to půjde, a těšte se na to!

Zdroje:

https://www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---mental-health

Články k tématu Duševní zdraví v době koronaviru. Jak zůstat psychicky fit?

  • Jak se vyspat do růžova?

    Jak se vyspat do růžova?

    · 5 minut čtení
    Spánkem strávíme asi třetinu života. Dostatečný a kvalitní spánek je nepostradatelný pro zdraví i psychickou pohody. Každý se s nespavostí určitě někdy setkal… když se špatně vyspíme jednou za čas, dá se to zvládnout. Pokud nás ovšem nespavost trápí opakovaně, je třeba problém řešit a bezesným nocím dát sbohem.
  • V souvislosti s šířením nákazy koronaviru bychom rádi chránili vás i naše lékárníky, kteří stojí v přední linii zdravotní péče. Proto si prosím přečtěte doporučení, jak se chovat v lékárně, aby se riziko nákazy co nejvíce snížilo.
  • Nejspolehlivějším způsobem, jak zabránit infekci z povrchů, je pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou nebo používání dezinfekčních prostředků. Snížit riziko infekce může také čištění a dezinfekce povrchů. Jak si správně umýt ruce, resp. provést dezinfekci rukou a povrchů, aby bakterie a viry neměly šanci?