Hledáte RAW rostlinnou alternativu kolagenu a želatiny?

19. 11. 2020 · 4 minuty čtení

Irský mech (Chondrus crispus) je červená mořská řasa velmi bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje 15 z 18 esenciálních, tedy pro tělo nezbytných, látek. Dále např. vápník, síru, jód, draslík, vitamíny A, D, E, F a K. JE TO DAR MOŘE!

Irský mech je také skvělou ALTERNATIVOU K ŽIVOČIŠNÉMU KOLAGENU A ŽELATINY. Užívat ho lze vnitřně a jednoduše se dá zapracovat do jídel, ale i do přípravy domácí kosmetiky. V kosmetice má praktické využití, hydratuje a vyhlazuje pleť, především okolo očí. Hodí se také jako zábal na vlasy se silně hydratujícím účinkem, vlasy jsou lesklejší a pružnější.

Irský mech pochází z kontrolovaného pěstitelství v moři, je ručně sbíraný a zachovává se v té nejčistší podobě bez jakýchkoliv velkých úprav. To je velice důležité pro zachování co nejvíce živin. Surovinu pak pečlivě testujeme v českých laboratořích pro zaručení kvality a čistoty.

Jak vykouzlit lahodné pokrmy s Irským mechem ve vaší kuchyni?

Irský mech nachází skvělé využití v kuchyni a to nejen veganské. Můžeme ho jíst za syrova nebo s ním vařit i péct. Má skvělé želírovací, pojivové a zahušťovací schopnosti a nahradí tak vajíčka. S Irským mechem lze opravdu kouzlit. Podobně jako agar lze Irský mech využít jako alternativu želatiny a to i bez vaření. Využijete ho všude tam, kam byste přidali vejce. Stačí jej propláchnout a nechat na několik hodiny namočit ve vodě. Poté rozmixujte a přidejte do vašeho pokrmu. Výhoda této řasy je, že má po opláchnutí a zpracování v jídle neutrální chuť a lze jej přidat jak do sladkých i slaných pokrmů. Opravdu famózní a lahodné jsou RAW dorty, krémy a dezerty. Chutnají skvěle  i veganské sýry, krekry, chléb či pomazánky. Je skvělou alternativou vajec při pečení (1PL lžíce gelu = 1 vejce). Úžasně se hodí i do polévek na jemné zahuštění jako super náhrada i pro bezlepkovou dietu. 

Jak Irský mech využít v kosmetice?

Irský mech také lze skvěle využít v přípravě domácí kosmetiky. Pokožku hydratuje a vyhladí plet kolem očí. Skvělé jsou pleťové masky nebo zábal na vlasy. Dodají vlasům pružnost a lesk.  Ale pokud se vám nechce nic míchat, do vaší koupele si přihoďte samotnou větvičku Irského mechu. Při relaxaci ve vaně si s ní potřete jemně pleť a nechte chvilku působit. Uvidíte ty zázraky :) Pleť je pak příjemná, jemná, hladká a vyživená.

Jak na přípravu Irského mechu?

Jednoduše. Základem je příprava gelu, který lze pak lehce zamíchat do pomazánek, přidat do krémů, dortů, sýrů či pudinků  Také lze si z gelu vyrobit domácí pleťový krém či masku na obličej a vlasy.  Jak na přípravu gelu z Irského mechu se můžete podívat v tomto videu:

 

 

Odsolený prášek z Irského mechu 

Ne každý má čas připravovat si vlastní gel z Irského mechu a proto skvělou alternativou je raw odsolený prášek z orského mechu.

Při přípravě je použito téměř 6 kg čerstvé mořské řasy na 1 kg prášku. Odsolený prášek z Irského mechu je tak velmi koncentrovaný. Výroba je velice šetrná a vše probíhá pod teplotou 42 stupňů Celsia. Živiny, které řasa obsahuje, tak zůstávají v maximální možné míře zachovány. Odsolený prášek z Irského mechu je tak skutečně v RAW kvalitě. Výroba Odsoleného prášku z Irského mechu je složitá a trvá dlouho. Mořská řasa se oplachuje, namáčí a pomalu suší. Dále se mixuje a drtí a opět suší na hrubší práškovou podobu. Výroba trvá až několik dní. Do Odsoleného prášku nejsou přidány žádné konzervanty ani příměsi. Tento prášek lze konzumovat takto přímo nebo lze namočit a získat tak gelovou hmotu. Můžete jej přidat do smoothie, štávy, dezertů, jogurtů, kaše, zahuštěni omáček a  polévek a podobně. Víceméně dá se použít stejně jako gel z Irského mechu.

A na závěr jedna zdravá inspirace

Chipsy z Irského mechu:

  • gel z Irského mechu (viz video výše)
  • med
  • špetka himálajské soli
  • nasekané vlašské ořechy
  • šťáva z půlky pomeranče

Pří přípravě gelu přidáme do mixéru místo vody šťávu z pomeranče a med a mixujeme na jemný krém, pak přidáme špetku soli, chilli a vlašské ořechy ke konci. Rozetřeme na pečící papír a sušíme nebo pečeme do 80 stupňů několik hodin. Nechte pak několik hodin či přes noc ztvrdnout. Rozlámeme na chipsy. Hotovo.

Chipsy vydrží dlouho i uskladněné v uzavřené nádobě.

 

Zdroj:

https://blog.lahodnosti.cz/

Články k tématu Hledáte RAW rostlinnou alternativu kolagenu a želatiny?

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Nošení roušky pleti příliš nesvědčí. I u žen, které s pletí problémy běžně nemívají, se objevují pupínky, flíčky, akné a další nedokonalosti. Přečtěte si naše rady, jak o pleť pod rouškou pečovat, aby zůstala hebká a vláčná a byla vaší chloubou i po skončení „doby rouškové“.
  • Věděli jste, že péče o oční okolí má svůj specifický charakter a důležitý je nejen správný výběr přípravků, ale i jejich následná aplikace? Aby Vaše pokožka vydržela pružná a zachovala si co nejdéle mladistvý vzhled, je potřeba se o ni začít starat co nejdříve.