Jak správně pečovat o pokožku v očním okolí?

15. 11. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Věděli jste, že péče o oční okolí má svůj specifický charakter a důležitý je nejen správný výběr přípravků, ale i jejich následná aplikace? Aby Vaše pokožka vydržela pružná a zachovala si co nejdéle mladistvý vzhled, je potřeba se o ni začít starat co nejdříve. Poradíme vám, jak na to.


Jak správně pečovat o oční okolí?
Oblast kolem očí je jednou z nejtenčích a nejcitlivějších oblastí našeho těla, a proto vyžaduje speciální péči.

Jak efektivně pečovat o oční okolí?

Základem správné péče o pokožku v oblasti očí je používání správných přípravků, které jsou dostatečně šetrné a vhodné pro citlivé oční okolí. Zároveň by měly být vhodné pro nositelky kontaktních čoček a být oftalmologicky testované. Kvalitní oční krémy mají schopnost regenerace, hydratují, rozjasňují a především zpevňují a bojují proti vráskám. Na následujících řádcích vám poradíme, jak by měla vypadat péče o oční okolí. Připravili jsme také jednoduchý videonávod, s nímž si aplikaci očních přípravků snadno vyzkoušíte.

Jak je to s používáním denních a nočních krémů pro oblast očí?

Klasické denní a noční krémy nejsou složením dostatečně uzpůsobeny k používání pro citlivou oblast kolem očí. Pokožku by tak mohly dráždit, navíc textura se tak dobře nevstřebává do jemné kůže jako u očních přípravků. Vybírat si můžete z očních krémů i gelů. Tuto péči lze podpořit aplikací rozjasňujících, zklidňujících nebo chladivých očních masek. Pro ženy, které mají váčky nebo tmavé kruhy pod očima, jsou vhodná speciální oční séra.


Jak omladit oční okolí

Pokožka kolem očí je jednou z částí vašeho těla, která může vykazovat nejčasnější známky předčasného stárnutí, zejména bez řádné péče. Ale napadlo vás někdy proč? Zaprvé, pokožka kolem očí je tenčí a jemnější než kůže na jiných částech těla. A protože vaše oči během dne hodně pracují, od mrkání až po vyjádření emocí, může to samo o sobě způsobit předčasné stárnutí. Kromě toho hraje roli genetika, ultrafialové (UV) paprsky či celkový životní styl. I tyto faktory přispívají ke stárnutí pokožky kolem očí. Přesto, bez ohledu na to, kolik je vám let, nikdy není příliš brzy nebo příliš pozdě věnovat svým očím pravidelnou péči, která se vám odvděčí mladistvějším pohledem.


Péče o oční okolí ve třech krocích

Od odstranění očního make-upu až po nanášení produktů na pokožku kolem očí postupujte vždy s maximální jemností. Zvýšený tlak by mohl napáchat škody v podobě tvorby jemných vrásek.

  • Na vatový tampon naneste svůj oblíbený odličovač očí, přitiskněte jemně na pokožku a pomalu jej přetáhněte směrem ven. Používejte vždy odličovací přípravky určené k péči o oční okolí.

  • Oční přípravek naneste na předem vyčištěnou pleť nejlépe ráno a večer.

  • Naneste kosmetický přípravek rovnoměrně v malém množství (po jednotlivých kapkách) a jemně ho prsteníčkem vklepávejte do pokožky od vnitřního koutku k vnějšímu a zpět. Tímto způsobem se pokožka krásně prokrví a aktivuje lepší vstřebávání aktivních látek krému, gelu či séra do pokožky.

  • 4.5
    (2)
    Oční krém hydratuje a vyhlazuje vrásky, redukuje projevy stárnutí pleti.
  • BIODERMA Sensibio

    oční gel 15 ml
    Hydratuje, zklidňuje, zmírňuje otoky a vyhlazuje drobné vrásky.
  • 5.0
    (1)
    Dvoufázový odličovač voděodolného make-upu na oči. Složení tohoto odličovače bylo speciálně vyvinuto pro ženy s citlivýma očima. Velmi rychle odstraní i to nejvýraznější líčení.
  • MÁDARA TIME MIRACLE RE:GENE

    liftingové oční sérum 15 ml
    Liftingové sérum účinně regeneruje oční okolí.


    Články k tématu Jak správně pečovat o pokožku v očním okolí?

    •  Koloidní stříbro

      Koloidní stříbro

      · 4 minuty čtení
      Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
    • Kolagen

      Kolagen

      · 7 minut čtení
      Kolagen výrazně ovlivňuje vzhled naší pokožky. S postupem věku produkce naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže a vznikem vrásek. Proti úbytku kolagenu lze však bojovat pomocí kolagenových pleťových krémů a přípravků.
    • Lupy – problém, který se dá řešit

      Lupy – problém, který se dá řešit

      · 6 minut čtení
      Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora