Koloidní stříbro

10. 5. 2020 · PharmDr. Lucie Drábková · 4 minuty čtení

Koloidní stříbro je v současné době hojně diskutovaným přípravkem přírodní kosmetiky. Všichni asi víme, že stříbro (latinsky Argentum, zkratka Ag) patří mezi vzácné kovy, díky svým jedinečným vlastnostem ovšem nachází uplatnění také v elektronice nebo ve fotografickém průmyslu. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho vlastnost, pro kterou bylo používáno již ve starém Řecku nebo Římě - a to je ochrana proti nežádoucím mikroorganismům.


Kosmetika s obsahem koloidního stříbra dokonale čistí a regeneruje nejen mastnou pleť.
Blahodárné účinky stříbra jsou známy již tisíce let.

Stříbro v domácnostech našich předků

Je velmi zajímavé, že aniž by měli potřebné teoretické znalosti, vypozorovali antimikrobiální účinky stříbra už naši dávní předkové – již od starověku se stříbrné nádoby používaly k uchovávání potravin a do mléka či jiných nápojů se vkládaly stříbrné mince, aby vydržely déle čerstvé. Používání stříbrných příborů nebylo jen statusovou záležitostí, ale mělo také přispět k prevenci infekčních chorob. Na stolech renesančních šlechticů se prý  dokonce objevovaly slánky s mletým stříbrem.

Před nástupem antibiotik po 2. světové válce se stříbro běžně užívalo jako lék proti infekčním chorobám. V 2. pol. 20. století se stříbro však používalo již výhradně k dezinfekci pitné vody a k lokálnímu ošetření ran.

V současnosti se stříbro dočkalo „comebacku“ – je součástí materiálů pro krytí ran, hygienických potřeb, deodorantů, textilií, roušek, ale třeba i nátěrových hmot. Najdeme ho například i jako součást sprejů do bot, protože zabraňuje tvorbě bakterií vyvolávajících nepříjemný zápach. Ze stejného důvodu se nachází také v tkáních ponožek či punčoch. V kosmetice si našlo své místo stříbro v podobě koloidní disperze. Je vhodným pomocníkem pro ošetření mastné problematické pokožky či špatně se hojících mokvajících ran a pooperačních jizev.


Stříbro v podobě koloidní disperze

Se stříbrem se můžeme setkat ve formě elementárního kovu nebo solí stříbra (například dusičnan stříbrný). Koloidní stříbro je ale něco jiného. Jak sám název napovídá, stříbro je obsaženo jako jedna ze dvou složek koloidní disperze. Pro vytvoření této disperze jsou třeba dvě odlišné složky, v tomto případě destilovaná (demineralizovaná) voda a stříbro. V tomto systému jsou maličké částečky (nanočástice) stříbra pravidelně a velmi jemně rozptýlené (dispergované). Důležité je, že nesmí být rozpuštěné a že jednotlivé nanočástice se nesmí vzájemně spojovat. Velikost rozptýlených částic v koloidních disperzích se pohybuje od 1 do 500 nm (nanometrů, nanometr je jedna miliardtina metru). Nanočástice stříbra v koloidních disperzích mají většinou velikosti 5–100 nm. 

Koncentrace koloidní stříbra

Koncentrace koloidního stříbra je udávána v ppm (parts per milion = počet částic na milion). Pomocí ppm se označuje počet částic stříbra na milion částic suspenze. Koncentrace koloidního stříbra v přípravcích aktuálně dostupných na trhu se pohybuje od 10 do 50 ppm.

Vlastnosti koloidního stříbra

Koloidní stříbro má antibakteriální, antifungální (proti kvasinkám a plísním) a podle některých studií i protivirové účinky. Antibakteriální účinek nanočástic stříbra je dán jejich tvarem a velikostí, čím menší jsou tyto nanočástice, tím výraznější je jejich účinek. Nanočástice stříbra se dostávají do buněk a buněčných membrán virů a bakterií, přerušují tak jejich respirační řetězec a zabíjejí je.


Koloidní stříbro:Účinky stříbra využívali již naši předkové
Koloidní stříbro je součástí přípravků určených na mastnou a aknózní pleť.

Koloidní stříbro jako pleťové tonikum

V současnosti je koloidní stříbro dostupné v přípravcích jako kosmetické pleťové tonikum (také v praktické formě spreje). Pomáhá čistit a regenerovat pleť, zmenšovat rozšířené póry a uhry a snížit vylučování mazu. Přispívá také k uklidnění podrážděné a začervenalé pokožky. Při pravidelném používání koloidního stříbra jako pleťového tonika dochází k vyhlazení pokožky. Současně pleť získává matný vzhled.

Pleťové tonikum je sice určeno primárně pro mastnou pleť (zejména při zvýšeném výskytu akné), ale mohou jej užívat i ostatní. Použití je jednoduché. Na gázu nebo vatový tampon se nanese malé množství přípravku. Jemně se masíruje do pokožky obličeje a dekoltu. Pro dosažení nejlepších výsledků se používá dvakrát denně, ráno a večer.

Koloidní stříbro a hojení ran

Koloidní stříbro přispívá k lepšímu hojení ran. Důležité je, že přispívá k likvidaci bakterií, které mohou představovat nebezpečí, pokud proniknou do rány a způsobí její mokvání. Rovněž přispívá k regeneraci postižené tkáně. Dá se použít také k ošetřování popálenin.



    Pozor, koloidní stříbro se nesmí užívat vnitřně

    Důležité upozornění: koloidní stříbro je v EU od 1. ledna 2010 zakázáno k vnitřnímu užívání jako doplněk stravy  (v ČR je tomu tak dokonce od roku 2008). Je to kvůli hrozbě vzniku tzv. argyrie, což je nevratné šedomodré zbarvení kůže, ke kterému dochází při dlouhodobém vnitřním (ale i zevním, lokálním) užívání stříbra (soli stříbra se ukládají do tkání). Koloidní stříbro není vhodné pro těhotné a kojící ženy a osoby, které mají alergii na stříbro.


    Články k tématu Koloidní stříbro

    • Lupy – problém, který se dá řešit

      Lupy – problém, který se dá řešit

      · 6 minut čtení
      Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
    • Věděli jste, že péče o oční okolí má svůj specifický charakter a důležitý je nejen správný výběr přípravků, ale i jejich následná aplikace? Aby Vaše pokožka vydržela pružná a zachovala si co nejdéle mladistvý vzhled, je potřeba se o ni začít starat co nejdříve.
    • Pocení neboli perspirace je běžná vlastnost organismu, určená k termoregulaci – tělo se takto chrání před přehřátím. Někteří lidé ale trpí nadměrným pocením, což jim komplikuje život, a hledají řešení v ordinacích dermatologů.
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora