Jak na dokonalé oholení intimních partií bez červených pupínků

18. 7. 2022 · 8 minut čtení

Dokonalé holení oblasti bikin – to je hedvábně hladká pokožka, žádné červené pupínky, podráždění kůže a nepříjemné pocity. Jak takového ideálního stavu dosáhnout? Máme pro vás praktický návod, jak postupovat a jaké přípravky použít, abyste se v bikinách cítila báječně.

Holení intimních partií a postup
Ke krásné a hladké pokožce v oblasti intimních partií vám pomůže dodržení pár jednoduchých zásad.

Dokonalé oholení

Plavková sezóna je tady a s ní i doba, kdy je třeba věnovat pozornost holení intimním partií. Mnoho žen ale po holení oblasti bikin trápí červené pupínky a podráždění kůže. Proč se po holení červené pupínky objevují?  Důvodem je v podstatě zánět chloupkových folikulů, který je způsoben mikro-poškozením kůže, kde se tvoří bakterie. Zánět může být způsoben i zarůstajícími chloupky. Pokud máte hrubší vlasy a chloupky, zánět dostanete snáze. Stejně tak existuje vyšší pravděpodobnost zánětu, pokud se hodně potíte a zřídka se sprchujete.

Červené pupínky se více objevují i u lidí, kteří jsou aktivní a pokožka se tře, například v oblasti okraje kalhotek. V neposlední řadě je samozřejmě rozdíl mezi jednotlivci, někoho tento problém trápí víc, zatímco jiný je ho ušetřen.

Pokud se chcete tvorbě červených pupínků po holení vyhnout, jsou důležité 3 věci: dostatečná intimní hygiena, používání vhodných produktů na holení a minimální doba holení.


Holení intimních partií – postup

  1. Zastřihněte si chloupky před samotným holením – nejjednodušší je použít elektrický zastřihovač chloupků. Nikdy neholte chloupky delší než 0,6 cm.
  2. Vždy se holte ve sprše. Nejdříve se opláchněte teplou vodou, díky čemuž dojde k otevření pórů. Opatrně se umyjte čistícím a hydratačním olejem na intimní hygienu, abyste pokožku zbavila bakterií, které by mohly po holení způsobit podráždění. 
  3. Vmasírujte do pokožky hydratační olej na holení nebo gel na holení intimních partií.
  4. Napněte pokožku a holte. Holení po směru růstu chloupků je jemnější, ale s dobrou a ostrou žiletkou je možno se oholit i proti směru, v tomto případě se dostanete mnohem blíž ke kůži a oholení bude preciznější. Zkoušejte, experimentujte, kolik toho vaše pokožka zvládne. Pokud máte velice hrubé chloupky nebo citlivou pokožku, doporučujeme holit po směru růstu.
  5. Neholte jednu oblast moc dlouho, pouze tak, abyste odstranili chloupky. Čím více budete kůži dráždit, tím pravděpodobněji se červené pupínky objeví.
  6. Nezapomeňte oholit místa v oblasti hráze a konečníku.
  7. Na závěr naneste na vlhkou pokožku peeling na intimní partie, vmasírujte a opláchněte ve sprše. Viskózní gel při kontaktu s vodou změní svou konzistenci na emulzi.
  8. Holení zakončete studenou vodou, aby se zavřely póry.

Na holení intimních partií používejte vždy holítko či strojek s ostrou žiletkou, mezi tahy nezapomeňte čepel opláchnout.
Čistá a ostrá žiletka je při holení intimních partií nezbytností.

Co použít při holení intimních partií

Kromě kvalitního holicího strojku s ostrou žiletkou jsou nezbytnými pomocníky při holení speciální kosmetické přípravky vyvinuté pro péči o pokožku v oblasti intimních partií. Základem je mycí přípravek pro intimní hygienu, který respektuje přirozené pH pokožky v těchto oblastech, nevysušuje a nedráždí. Velmi šetrnou volbou je např. hydratační a čisticí olej na intimní partie. K samotnému holení můžete použít buď dámský gel či pěnu na holení nebo můžete sáhnout po hydratačním oleji na holení. Po holení lze doporučit ošetření peelingem na intimní partie, který chrání před vznikem červených pupínků i zarůstajících chloupků. Ke zvláčnění a zklidnění pokožky můžete rovněž aplikovat speciální balzám po holení intimních partií.

Další tipy pro dokonalé holení intimních partií:

  • Holicí strojek udržujte ve vertikální poloze a suchý, aby se zabránilo opotřebení a množení bakterií. Pravidelně si vyměňujte žiletku, aby byla dostatečně ostrá a dokázala oholit citlivou pokožku intimních partií „jedním tahem“.
  • Vyhýbejte se těsnému oblečení, spodnímu prádlu z umělých materiálů a choďte „naostro" tak často, jak to je možné.
  • Dodržujte pravidelně intimní hygienu.

Holení intimních partií v těhotenství

V těhotenství, zejména ve třetím trimestru, je holení intimních partií kvůli rostoucímu bříšku pro mnoho nastávajících maminek obtížné. Pokud jste zvyklá holit se pravidelně, pak většinou zvládnete holení i „naslepo“, pokud byste ale měla obavy z pořezání, pak je vhodnější používat elektrický holicí strojek. Pokožka sice nebude tak dokonale hladká jako při holení žiletkou, ale z hlediska rizika pořezání je bezpečnější volbou. Dalším osvědčeným tipem je holení se zrcátkem a třetí možností je odhodit stud a požádat o pomoc s holením partnera. V těhotenství lze užívat běžné kosmetické přípravky pro intimní hygienu a holení. Je ale docela možné, že některé kosmetické produkty, které jste užívala před otěhotněním, vám v těhotenství nebudou vyhovovat – třeba kvůli vůni (snášenlivost vůní a pachů se v těhotenství často mění) nebo kvůli citlivější pokožce. Obecně lze v těhotenství doporučit šetrnou přírodní kosmetiku bez zbytečných chemických složek.






    Články k tématu Jak na dokonalé oholení intimních partií bez červených pupínků

    • Co pomůže při vaginální mykóze?

      Co pomůže při vaginální mykóze?

      · 3 minuty čtení
      Vaginální mykóza je nepříjemné onemocnění vaginy a jejím nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky jsou součástí běžné mikroflóry a neškodí, dokud se nepřemnoží. Až 75 % žen onemocní alespoň jednou za život vaginální mykózou. U mnoha z nich dochází k tomuto onemocnění opakovaně.
    • Vaginální kvasinková infekce, též vaginální mykóza, je onemocnění, s nímž se alespoň jednou v životě setká valná většina žen. Původcem obtíží je nejčastěji kvasinka s názvem Candida albicans, proto se také někdy hovoří o kandidóze.
    • Běžné mycí přípravky příliš komfortu intimních partií nesvědčí. Vhledem ke specifikům této části ženského těla je proto třeba volit speciální přípravky, které jsou šetrné, nevysušují sliznice, nedráždí a zároveň chrání před vznikem nepříjemných obtíží.