Opar - příznaky a léčba

3. 10. 2019 · 5 minut čtení
Opar se objeví vždy v tu nejméně vhodnou chvíli...čeká vás důležitá schůzka, pracovní pohovor nebo společenská událost a už je tu známé brnění rtů, které předznamenává vznik bolestivých puchýřků. Neléčený opar se může hojit dva až čtyři týdny, naštěstí máme k dispozici léky a další přípravky, které dobu hojení dovedou významně zkrátit.

Opar a virus Herpes simplex

Opar je způsoben infekcí virem s názvem Herpes simplex, zkráceně HSV. Existují dva typy tohoto viru HSV1 a HSV2. Zatímco typ HSV1 se přenáší slinami a způsobuje dobře známý opar na rtech a jejich okolí, typ HSV2 se přenáší sexuálně a je zodpovědný za genitální opar. Na rozdíl od oparu na rtech, genitální opar je nutné vždy řešit s lékařem. U oparu na rtech si obvykle vystačíte se samoléčbou.

Opar

Podle Světové zdravotnické organizace celosvětově virem HSV1 infikovány dvě třetiny lidí pod padesát let.  Naštěstí se infekce neprojeví u každého a virus ve většině případů zůstává v latentní podobě celý život ukryt v nervové tkáni, aniž by se jeho nositelé o jeho přítomnosti dozvěděli.

V jakých situacích se opar může projevit?

Ti, které opar opakovaně trápí, mají obvykle vypozorováno, v jakých situacích se nepříjemné puchýřky na rtech objeví. Nejčastěji to bývá při oslabení imunity a v souvislosti s jinou infekcí (chřipka, nachlazení), spouštěčem bývají také klimatické jevy sluneční záření, silný vítr či mráz (proto se třeba v angličtině říká oparu cold sore) a v neposlední řadě pak bývá často na vině stres však naši předkové neříkali nadarmo lekl se, až mu vyrazil opar.

Opar má několik fází od brnění po strupy

Opar má několik fází. Prvními příznaky oparu je nenápadné brnění rtů. Pak následuje výsev drobných a bolestivých puchýřků. Ty po nějaké době praskají a vznikají mokvající vřídky (v této fázi je opar nejnakažlivější), které se postupně mění v krusty (strupy). Krusty mohou při mluvení, smíchu či jídle opakovaně praskat, a tím se hojení oparu prodlužuje. Čím dříve zahájíme léčbu, tím větší šance je na rychlejší zhojení ideálně bychom měli aplikovat přípravek proti oparům ihned ve fázi brnění.

Co na opar nabízí lidová medicína

V každé kultuře (a možná i v každé rodině) se najde nějaký ten tradiční recept proti oparu od potírání francovkou či citronovou šťávou, přes rebarboru a tymián, lékořici až po aplikaci zubní pasty a přikládání čajových sáčků. Zatímco některé (třeba potírání alkoholem, který vysušuje a dezinfikuje) mohou mít jisté opodstatnění, obecně bychom raději vám raději doporučili modernější metody a spolehlivější metody.

Moderní samoléčba oparu

Základem účinné samoléčby oparu jsou volně prodejné krémy s antivirovou složkou. Tyto krémy řadíme mezi léčivé přípravky a jejich účinné látky (aciclovir, penciclovir,) působí přímo proti replikaci (množení) viru Herpes simplex. Tyto krémy se používají od prvních příznaků a nanášejí se obvykle několikrát za den. Nejsilnějším kalibrem mezi těmito léky je kombinace acicloviru s hydrokortizonem, což je kortikoid, který má výrazné protizánětlivé účinky, a proto významně urychluje hojení.

Náplasti a další pomocníci proti oparům

Kromě antivirových krémů si již pevné místo v léčbě oparu získaly speciálně vyvinuté náplasti na opary (např. Compeed náplast na opary). Náplast snižuje riziko přenosu a šíření viru, chrání opar před vnějšími vlivy, a tím zabraňuje vzniku druhotné infekce. Zajímavou variantou je například náplast s hypoalergenní přilnavou vrstvou, která je napuštěna čajovníkovým olejem (Tea Tree Oil) s antiseptickými vlastnosti. Kvalitní náplast na opary by měla být nenápadná dobrou zprávou pro dámy je, že většinu z nich lze bez obtíží překrývat rtěnkou.

Pokud vám z nějakého důvodu náplasti nevyhovují, alternativu nabízí tekuté krytí oparu, které vytváří diskrétní a ochranný film. Pomáhá tvořit vhodné prostředí pro hojení, mírní bolest a chrání postižené místo.

Z dalších přípravků jmenujme například speciální gel na opary z kategorie zdravotnických prostředků s hojivými složkami panthenolem, alantoinem a výtažky z echinacey a mimosy. K ošetření rtů postižených oparem můžete vyzkoušet také krém s konopným olejem.


Další tipy a opatření při (a proti) oparu

Jak už jsme si říkali, opar je nejnakažlivější ve fázi, kdy prasknou puchýřky a vytéká z nich tekutina, nicméně některá opatření je třeba dodržovat až do úplného zhojení oparu jinak totiž hrozí přenos infekce na další části těla nebo na ostatní.

  • Zákaz líbání! Máte-li opar, zapomeňte na líbání. Odepřete si i pusinkování s dětmi, abyste je před infekcí ochránili.
  • Nedělte se! Používejte pouze vlastní ručníky, příbory, skleničky a ostatní předměty denní potřeby.
  • Antivirový krém je jen váš. Nepůjčujte otevřené tuby s krémem proti oparům jiným osobám.
  • Puchýřku oparu nikdy nepropichujte hrozí zavlečení druhotné infekce a prodloužení doby hojení.
  • Nedotýkat se! Oparu se pokud možno nedotýkejte prsty krémy proti oparům mají obvykle aplikátor, náplasti je lépe umisťovat pomocí pinzety (bývá i součástí balení).
  • Nedotýkejte se očí, mohlo by dojít k přenosu oparu.
  • Máte-li opar, neprovozujte orální sex. Přestože genitální herpes je obvykle způsoben HSV2, při orálním sexu je možný přenos infekce HSV1, která způsobuje opar na rtech, i do intimních partií.
  • Dbejte na zvýšenou hygienu často si umývejte ruce.

Prevence oparu

Předcházet vzniku oparu u těch, u nichž se pravidelně projevuje, není jednoduché. Jako u všech infekčních onemocnění lze však poradit celkové posílení imunitního systému (zdravá vyvážená strava, pohyb, dostatek spánku). Je-li to možné, pak je samozřejmě dobré eliminovat individuální spouštěče, které vznik oparu vyvolávají a které doporučujeme vypozorovat. Pozitivní vliv může mít i zvýšená péče o jemnou pokožku rtů, např. používání zvlhčujících krému či balzámů na rty s UV protekcí.

  • Infekce
  • Opar

Články k tématu Opar - příznaky a léčba

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Zánět dásní – prevence a léčba

    Zánět dásní – prevence a léčba

    · 5 minut čtení
    Zánět dásní neboli gingivitida patří mezi nejčastější onemocnění ústní dutiny. Typickým projevem jsou zarudlé dásně a krvácení, které člověk zpozoruje v umyvadle při čištění zubů. Pokud se zánět dásní neléčí, může přerůst až do paradentózy.
  • Zápach z úst, odborně halitóza, je pro postižené velkým problémem, který výrazně komplikuje jejich pracovní i společenský život. Pokud jsme ale schopni určit příčinu špatného dechu, existuje velká šance, že se problému dokážeme zbavit. Sestavili jsme pro vás přehled nejtypičtějších důvodů halitózy a poradíme, co dělat, aby váš dech byl opět dokonale svěží.