Zánět dásní – prevence a léčba

1. 2. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení

Zánět dásní (gingivitida) patří mezi nejčastější onemocnění ústní dutiny, snímž se potýká až 90 % dospělé populace. Typickým projevem jsou zarudlé dásně a krvácení, které člověk zpozoruje v umyvadle při čištění zubů. Pokud se zánět dásní neléčí, může přerůst až do paradentózy nebo onemocnění dásní. Jak se těmto komplikacím vyhnout či proti nim úspěšně bojovat, vám vysvětlíme v našem článku.

Zánětu dásní můžete předejít prevencí.
Zánět dásní může postihnout kohokoli, obecně náchylnější jsou těhotné ženy a diabetici.

Jak vzniká a vypadá zánět dásní?

Zánět dásní je rané stádium onemocnění dásní způsobené hromaděním bakteriíí zubního plaku na tkáních obklopujících zuby. Pokud se zubní plak pravidelně a důkladně čištěním zubů neodstraňuje, bakterie začnou dráždit dáseň a způsobí její zánět. Je důležité si uvědomit, že zánět dásní se někdy nemusí projevovat bolestí ani jinými viditelnými příznaky. Proto je důležité chodit každých šest měsíců na pravidelné prohlídky k zubnímu lékaři, který zánět dásní odhalí a doporučí přípdnou léčbu.

Typickým projevem zánětu dásní jsou zarudlé dásně, které snadno krvácí. Dochází rovněž k otoku dásně a postupnému odhalování zubních krčků a kořenů zubů. Pro prevenci vzniku zánětu dásní je klíčové denní mechanické odstraňování zubního povlaku z povrchu zubů. Jako další krok lze doporučit používání vhodné ústní vody, která působí proti bakteriím, brání jejich usazování na povrchu zubů, a tím zpomaluje nejen tvorbu biofilmu, ale i případný rozvoji zánětu.

Dobrou zprávou je, že pokud se onemocnění dásní podaří zachytit v počáteční fázi, lze jej úplně vyléčit.


Každodenní souboj se zubním plakem

Téměř okamžitě po vyčištění zubů se na jejich povrchu vytvoří bílkovinná vrstva ze slin, do které se postupně usazují bakterie, jež vytvoří na povrchu našich zubů, dásní, korunek a můstků tzv. biofilm (zubní povlak), který nelze z úst jednoduše vypláchnout. Lze jej odstranit pouze mechanicky -  zubním kartáčkem a jinými pomůckami. Pokud ho pravidelně denně důkladně neodstraňujeme, náš organismus se vůči bakteriím obsaženým v biofilmu a toxinům, které produkují, začne bránit. Obrannou reakcí organismu je zánět. Dojde k rozšíření cév uvnitř dásní, přes které náš organismus vysílá bílé krvinky, aby bojovaly proti bakteriím a zničily je. Spolu s nimi do postižených míst pronikají i červené krvinky. Můžeme pak pozorovat zduřelé a zčervenalé dásně, které při čištění zubů krvácejí.

Jak poznat zánět dásní?

Příznaky zánětu dásní jsou obvykle patrné na první pohled. Typickým projevem jsou zarudlé dásně, které mohou být zanícené, měkké, lehce se poraní a snadno krvácí. Dochází rovněž k výraznému otoku dásně a postupnému odhalování zubních krčků a kořenů zubů. Podle délky trvání se zánět dásní dělí na akutní a chronický. Akutní zánět dásní bývá způsoben bakteriálním povlakem, poraněním dásní, alergickou reakcí či infekcí a může se jednat o velmi bolestivý stav. To, jak dlouho zánět dásní trvá, lze ovlivnit vhodnou a včasnou léčbou zánětu dásní, kdy při správném zásahu odezní za 7-10 dní.  

Zánět dásní a parodontóza

Vopačném případě může přejít v chronický zánět dásní, který vzniká nejčastěji vdůsledku dlouhodobě zanedbané ústní hygieny. Tato forma bývá spíše nebolestivá a obvykle je provázena krvácením dásní. Zánět se zdásní může rozšiřovat až kzávěsnému aparátu zubu (parodontu) apřerůst tak vmnohem závažnější stav, tzv. parodontózu (laicky paradentózu), která je aktuálně nejčastější příčinou ztráty zubu

Hnisavý zánět dásní je projevem závažného poškození závěsného aparátu zubu. Hnis se většinou objeví při zatlačení na dáseň u krčku zubu. V tomto případě je nutné se okamžitě objednat k zubnímu lékaři, neboť hrozí vážné komplikace.


Mezizubní pomůcky, jako jsou mezizubní kartáčky či dentální nitě, pomáhají prevenci zánětu dásní.
Pro správnou prevenci zánětu dásní je třeba vyčistit i opomíjené mezizubní prostory.

Proč je důležité léčit zánět dásní?

Pokud zánět trvá déle, bakterie postupně pronikají kolem zubního krčku až k jeho kořeni a kosti, ve které je zub ukotven vlákny. Vlákna a kosti se postupně rozpouštějí, zub se začne viklat, až vypadne. To trvá několik let. Kromě toho, že nám krvácejí dásně, máme v ústech řadu odpadních látek, které jsou vylučovány bakteriemi způsobujícími zápach z úst a nepříjemnou chuť v ústech.

Jak zastavit zánět dásní?

Základem péče při zánětu dásní je důsledná ústní hygiena. Kartáček vybírejte měkký, aby nedráždil citlivé dásně, a měňte ho maximálně po 3 měsících. Nezbytné je také čištění mezizubních prostor, k čemuž jsou ideální mezizubní kartáčky či zubní nitě. Další možností je čištění pomocí ústní sprchy, která čistí mezizubní prostory tenkým pulzujícím proudem vody. Masáž ústní sprchou o dásně i pečuje, prokrvuje je a zpevňuje. Více o tomto moderním pomocníkovi v péči o ústní dutinu si můžete přečíst v našem speciálním článku.
Na závěr je vhodné ústa vypláchnout ústní vodou obsahující látky zmírňující zánět a krvácení dásní. Péči je vhodné doplnit i bylinnými výplachy nebo spreji, obsahujícími například šalvěj či tea tree oil. Pro podporu ústní mikrobioty můžete použít probiotické pastilky. Podrážděné dásně pomůže zklidnit i speciální gel na parodontózu a v případě bolestivých dásní je možné sáhnout i po lécích proti bolesti.  


Těžký zánět dásní

Těžký zánět dásní je někdy nutné léčit pomocí antibiotik i chirurgie. Léčba zánětu dásní trvá přibližně 7 - 10 dní. Pokud zánět postihl také kost, léčba trvá minimálně tři měsíce a kontroly jsou nezbytné nejméně 3 - 4krát ročně až do konce života. Poškozená kost se bohužel již neobnoví do původního stavu.

Zánět dásní v těhotenství

V důsledku hormonálních změn je v těhotenství zánět dásní velmi běžný. Obtíže se zpravidla objevují od 2. trimestru. Přítomnost zánětu v dutině ústní může mít vliv i na miminko, (zvýšené riziko předčasného porodu, nízká porodní hmotnost dítěte). Proto je důležité se o zuby a dásně v těhotenství starat s výjimečnou pečlivostí, navštěvovat pravidelně zubního lékaře a dentální hygienistku, kteří s péčí o dásně pomohou.


Režimová a preventivní opatření 

Pokud toužíte po zdravém chrupu, pak myslete především na důslednou ústní hygienu, pravidelné čištění zubů a mezizubních prostor a nepodceňujte ani výběr vhodných dentálních pomůcek. Nezapomínejte také na pravidelné šestiměsíční kontroly. Důležitou roli hraje i naše strava, omezte konzumaci jednoduchých cukrů (sladkosti), pijte raději čistou vodu.

  • 4.1
    (7)
    Pro pohodlný způsob čištění mezizubních prostor.
  • 5.0
    (5)
    Efektivně zbaví plaku prostory mezi zuby, kam běžný kartáček nedosáhne.
  • Oral-B Aquacare 4

    ústní sprcha
    Ústní sprcha představuje skvělý způsob prevence kazů a nemocí dásní.
  • 5.0
    (2)
    Představuje skvělý způsob prevence kazů a nemocí dásní.



    Články k tématu Zánět dásní – prevence a léčba

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      · 4 minuty čtení
      Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
    • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      · 7 minut čtení
      Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora