Kocovina - příznaky a jak ji předcházet

10. 8. 2023 · 7 minut čtení

„Už nikdy nebudu pít…,“ slibuje si člověk, který se vzbudí s bolestí hlavy, žaludkem na vodě a příšerným suchem v ústech. Kocovina je totiž velmi nepříjemnou daní, kterou musí člověk zaplatit, pokud si dá o pár skleniček více, než se patří. Co se při kocovině děje v těle, proč ji máme a jak se jí zbavit, poradíme na následujících řádcích.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Kocovina - příznaky a jak ji předcházet

Co to je kocovina?

Kocovina je stav, který nastává jako vedlejší účinek konzumace alkoholu. Projevuje se až při střízlivění, tedy po vyprchání jeho euforizujících a tlumivých účinků. Má celou řadu nepříjemných tělesných i psychických projevů.

Příznaky kocoviny

Jedním z hlavních příznaků kocoviny je bolest hlavy a její motání. Dalšími přidruženými projevy jsou žaludeční nevolnosti, zvracení, třes, slabost, sucho v ústech, dehydratace, průjem a nadýmání, přecitlivělost na světlo a hluk. Přítomna může být také hypoglykémie neboli nízká hladina glukózy v krvi, která se projevuje pocením, nechutenstvím, rozmazaným viděním, třesem, necitlivost rtů a jazyka, podrážděností, mdlobou nebo kolapsem, zmateností, pocity chladu, nervozitou, slabostí, zrychlení tepu. Dále může kocovinu provázet zvýšené pocení, někdy zimnice, zarudnutí očí, ve vzácných případech může dojít k rozvoji palpitací (bušení srdce). Kromě tělesných příznaků se při kocovině dostavují i nepříjemné psychické stavy, jako pocity výčitek, selhání či studu.

Rizikové faktory vzniku kocoviny

Jedním z hlavních rizikových faktorů je genetická predispozice. Člověk s určitou mutací genu pro enzym alkoholdehydrogenázu (ADH) má vyšší pravděpodobnost vzniku kocoviny. Dalším důležitým faktorem je hmotnost, věk a pohlaví. Obecně platí, že ženy jsou ke vzniku kocoviny náchylnější. Svoji podstatnou roli hraje i kouření. Konzumace alkoholu na lačný žaludek, nedostatečný pitný režim, stres a nedostatek spánku též přispívají ke vzniku kocoviny.

Příčiny kocoviny

Jednou z hlavních příčin kocoviny je dehydratace. Když se alkohol dostane do krve, dojde k blokaci vylučování antidiuretického hormonu z neurohypofýzy. Tento hormon normálně podporuje zpětné vstřebávání vody v ledvinách. Při jeho blokaci nešetří ledviny vodou a ta je odváděna přímo do močového měchýře. Při poklesu alkoholu v krvi si tělo žádá doplnění tekutin, a proto nastává stav, kterému se lidově říká „sušák“. Z těla neodchází jen tekutiny, ale i soli jako sodík a draslík, které jsou potřebné pro fungování nervů a svalů, glukóza, která je zdrojem energie, a elektrolyty nezbytné pro stálost vnitřního prostředí organismu. Jelikož alkohol působí osmoticky, voda je vtahována do všech buněk v těle včetně buněk v mozku, buňky se roztahují a zvětšují svůj objem. Tak vzniká známé třeštění hlavy.

Odbourání alkoholu a metabolismus

Co se vlastně při kocovině děje v těle? Etanol v alkoholu je vstřebáván do krevního řečiště již v ústech, následně v žaludku a nejvíce pak ve střevech. Odbourávání etanolu má na starost tzv. detoxikační enzym, kterým je alkoholdehydrogenáza (AHD). Ten mění etanol na acetaldehyd. Acetaldehyd má v porovnání s ethanolem daleko toxičtější a reaktivnější účinky. Acetaldehyd je posléze přeměňován enzymem acetaldehyddehydrogenázou na neškodnou kyselinu octovou, která je vyloučena z těla. Popíjení alkoholu způsobuje únavu organismu, jeho zpracovávání odčerpává tělu značné množství energie. Také výrazně zatěžuje játra.

Závažnost kocoviny se dá částečně ovlivnit druhem vypité skleničky. Alkoholické nápoje obsahují mimo vody a etanolu i další látky, jakými jsou například vedlejší produkty fermentačního procesu, tzv. kongenery. Jejich největší obsah najdeme v červeném víně a tmavých likérech (whisky, brandy, burbony). Naopak čiré nápoje (bílé víno, vodka nebo gin) jich tolik nemají, proto i následná kocovina má mírnější průběh. Toto se dá tvrdit za předpokladu, že nedochází k míchání jednotlivých nápojů. Mícháním různých druhů alkoholu můžete nevědomky pít vyšší množství kongenerů, což může vést k intenzivnější kocovině, nevolnosti a závratím.

Bolest hlavy a migréna patří k typickým příznakům kocoviny.
Lidé citliví na siřičitany, které se často přidávají do vína jako konzervační látky, mohou po požití vína pociťovat úpornou bolest hlavy, migrénové záchvaty i celkově horší průběh kocoviny.

Jak dlouho trvá kocovina?

Délka kocoviny je individuální záležitostí. Každý organismus zpracovává stejné množství alkoholu různě dlouho. Obvykle se první příznaky kocoviny začínají objevovat asi 6–8 hodin po vypití poslední skleničky. To je doba vystřízlivění, kdy je alkohol z organismu odbourán. Následuje období vleklého utrpení, které může trvat zhruba 20–24 hodin a je podmíněné druhem vypitého alkoholu, genetickou výbavou, tělesnou hmotností apod.

Jak kocovině předcházet nebo ji mírnit?

Než okusíte první kapku alkoholu, dostatečně se najezte, „zobat“ drobnosti je vhodné i během popíjení. K alkoholu přidejte nealkoholické nápoje, a než ulehnete, vypijte alespoň sklenici minerálky. Hned, jak vstanete, si dejte studenou sprchu. Studené mléko zklidní překyselený žaludek, silný vývar nebo poctivá česnečka postaví na nohy. Pořádně se vyspěte.

Co si vzít na kocovinu?

Z vědeckého hlediska kocovinu léčit nelze. Její následky se dají pouze mírnit, k tomu je důležité dodat tělu potřebnou hydrataci. Ideální po těžké noci (pokud žaludek dovolí) jsou na snídani vajíčka, jenž obsahují vysoké množství cysteinu, jenž bojuje proti účinkům acetaldehydu. Lze doporučit pití energetických nápojů, které rychle dodají cukr a minerály. Vyhněte se pití kávy, má totiž silné dehydratační účinky, může dojít k podpoře minerálového rozvratu a prohloubení dehydratace. Ani s léky na bolest, jako je paracetamol, aspirin nebo ibuprofen, by se to nemělo přehánět. Přidejte vitaminy C a B komplex, na žaludek může pomoci zázvor. Pro podporu funkce je vhodný např. ostropestřec.

Pijte s rozumem

Kocovina a ranní bolehlav jsou nepříjemnými následky alkoholových radovánek. Pokud se nedaří kocovinu zaspat, pomoci může čerstvý vzduch. Pro překonání lehké kocoviny si dopřejte procházku, rekreační sport či pouhý pobyt venku. Samozřejmě i v tomto případě platí, že prevence je lepší než léčba. Konzumujte tedy alkohol střídmě a s rozumem.


O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora