Klíšťová encefalitida

13. 12. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 6 minut čtení

Klíšťová encefalitida je závažné neurologické onemocnění způsobené virem přenášeným klíšťaty. Onemocnění, které u v ČR ročně propukne až u 1000 lidí, může bohužel mít dlouhodobé či dokonce trvalé následky. Účinnou prevenci této nemoci představuje očkování. Kdy je očkování možné i kompletní informace o této obávané nemoci, jsme pro vás shrnuli v našem článku.

Klíšťová encefalitida – příznaky, léčba a očkování
První příznaky infekce klíšťovou encefalitidou obvykle připomínají chřipku.

Co je to klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida (též meningoencefalitida, česky zánět mozku, mozkových blan, hovorově klíšťovka) je infekční onemocnění způsobené virem klíšťové encefalitidy (arbovirus). Přenáší se při přichycení infikovaného klíštěte (Ixodes ricinus) na kůži. Virus přežívá ve slinných žlázách klíštěte, a proto na rozdíl od lymské boreliózy k přenosu stačí pouze krátká doba sání. Promořenost klíšťat virem klíšťové encefalitidy je v některých oblastech až 1 %. Onemocnění je záludné v tom, že část infikovaných vůbec o přítomnosti klíštěte netuší - buď se přisaje na místech, kde není vidět, nebo samo bez povšimnutí odpadne. Na infekci vás neupozorní ani žádný „flek“ jako u boreliózy. Vzácně může k přenosu nemoci také dojít při pití nepasterizovaného (tepelně neupraveného) mléka infikovaných koz, krav či ovcí.

Příznaky  klíšťové encefalitidy

Příznaky nemoci se projevují ve dvou fázích. U některých pacientů může proběhnout jen první fáze bez vážných komplikací, případně se příznaky nemusí projevit vůbec. To se podle studií týká přibližně 20 % pacientů, přítomnost obou fází je tedy mnohem běžnější. Inkubační doba klíšťové encefalitidy je obvykle sedm až čtrnáct dní od nákazy. Průběh je závažnější u starších osob.

První fáze klíšťové encefalitidy

Ta je označována jako chřipková, protože se projevuje příznaky připomínajícími běžnou chřipku/virózu. Nemocný trpí bolestmi hlavy, svalů a kloubů. Má zvýšenou teplotu až horečku. Trpí nechutenstvím a nevolností. Cítí se unavený. K dalším příznakům patří zarudlé hrdlo a lehké tuhnutí šíjových svalů. Přítomny jsou také změny v krevním obraze (snížení počtu krevních destiček a poklesu bílých krvinek). Tato fáze trvá obvykle tři až pět dní. Pak nastává tzv. období klidu, které trvá od jednoho do dvaceti dnů.

Druhá fáze klíšťové encefalitidy

Druhá fáze nemoci je charakterizována závažným postiženým centrálního nervového systému, které se projevuje jako zánět mozkových blan (meningitida), těžší zánět mozku (encefalitida) a nejzávažnější zánět mozku a míchy (encefalomyelitida). Často je nutná péče na jednotce intenzivní péče.

V této fázi jsou typickými příznaky velké bolesti hlavy a světloplachost (citlivost na světlo). K dalším projevům patří vysoké horečky, spavost (až kóma), poruchy hlavových nervů, nevolnost, zvracení, poruchy hybnosti svalů, nervová obrna, poruchy spánku a paměti, třesy. Délka této fáze je obvykle dva až tři týdny.

Následky klíšťové encefalitidy

Úmrtnost na tuto nemoc není vysoká (podle studií se pohybuje kolem 1 %), ale u pacientů může dojít k závažným neurologickým následkům. Mohou se projevovat jako chronické bolesti hlavy, nervová obrna, poruchy spánku, problémy se soustředěním a rovnováhou, deprese, obrny svalů nebo třes.

Průběh onemocnění klíšťové encefalitidy u dětí bývá obvykle mírnější.
Děti snáší klíšťovou encefalitidu obvykle o něco lépe než dospělí.

Klíšťová encefalitida u dětí

Uvádí se, že u dětí do sedmi let věku má nemoc lehčí průběh. Na druhou stranu až 2/3 dětí vykazují po prodělání klíšťové encefalitidy poruchy kognitivních funkcí, jako jsou např. problémy s pamětí. Zejména u dětí, které se často pohybují v přírodě, je proto vhodné poradit se s pediatrem o vhodnosti očkování.

Mezi nejčastější příznaky encefalitidy u dětí patří horečka, bolest hlavy (nebo vyboulení fontanely), citlivost na světlo, ztuhlost krku, ztráta energie a chuti k jídlu, ospalost, nevolnost a zvracení.

Klíčem k léčbě encefalitidy u dětí je včasná diagnóza a léčba. Dítě s encefalitidou vyžaduje okamžitou hospitalizaci a pečlivé sledování. 

Diagnostika klíšťové encefalitidy

Při podezření na klíšťovou encefalitidu (klinické příznaky, typický dvoufázový průběh nemoci, přisátí klíštěte, pobyt v rizikové oblasti) se provede vyšetření krve ke zjištění protilátek. Dále se vyšetřuje mozkomíšní mok, provádí se vyšetření EEG.

Léčba klíšťové encefalitidy

Lék, který by působil přímo proti viru způsobujícímu klíšťovou encefalitidu, bohužel neexistuje. Léčba se proto zaměřuje na zvládnutí příznaků.

Během léčby se podávají léky proti bolesti, léky na snížení horečky a proti zvracení, obvykle ve formě infúzí. Pacient musí být chráněn před ostrým denním světlem a také před stresem. Velmi důležitý je přísný klidový režim. Jako podpůrná léčba se podávají vitaminy ze skupiny B.

Pokud je pacient starší a má více zdravotních problémů, musí se lékař snažit o co největší kompenzaci základních onemocnění. V závažných případech, kdy je pacient zmatený nebo trpí těžší poruchou vědomí, se nasazuje léčba antiedematózní (proti otokům mozku), nootropika (léky zlepšující mozkové funkce) a psychofarmaka. Obvyklá délka hospitalizace v nemocnici je dva týdny. Následná rehabilitace a rekonvalescence trvá dva až čtyři týdny, u těžších forem déle. Asi u 10 % pacientů obtíže přetrvávají dlouhodobě. Imunita po prodělání nemoci je dlouhodobá, trvá 20-30 let.

Prevence klíšťové encefalitidy

Před klíšťovou encefalitidou se nejlépe ochráníme, pokud zabráníme klíštěti, aby se na pokožku vůbec přisálo. Klíště se na kůži těla dostává nejčastěji v mezeře mezi kalhotami a obuví. Klíšťata se nepohybují příliš vysoko, zhruba do výšky 60 centimetrů od země. Nepadají tedy například ze stromů, jak se někteří lidé domnívají. Pokožku je vhodné nastříkat repelentem, opatrnosti je nutno dbát u rizikových skupin, jako jsou těhotné či kojící ženy, malé děti a alergici, zde se vždy řiďte návodem na výrobku.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Kromě známých opatření proti klíšťatům (repelenty, vhodné oblečení, vyhýbání se rizikovým oblastem) je nejlepší prevencí klíšťové encefalitidy očkování. První vakcína byla vyvinuta již v sedmdesátých letech minulého století, jedná se tedy o dobře prověřený postup. V současnosti jsou na našem trhu k dispozici dvě různé očkovací látky. 

Jak a kdy se očkuje proti klíšťové encefalitidě?

Optimální je začít s očkováním v podzimních či zimních měsících, abyste byli na jaře již chráněni. Očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří dávek vakcíny. Druhá dávka se aplikuje jeden až tři měsíce po první dávce. Třetí dávka následuje po pěti až dvanácti měsících.

Pokud ale nestihnete doporučený termín, nezoufejte - během letních měsíců, kdy význam očkování roste, se používá tzv. zrychleného schématu. V tom případě se druhá dávka aplikuje už čtrnáct dní po první dávce. Třetí dávka se již aplikuje stejně, zase po pěti až dvanácti měsících.

Ochrana proti onemocnění nastupuje asi za 14 dní po druhé dávce. Po třetí dávce přetrvává ochrana asi 3 roky, kdy je třeba podat posilovací dávku. Další injekce by měla následovat za tři až pět let. Očkování provádí praktický lékař, event. očkovací centrum.

Je očkování proti klíšťové encefalitidě hrazené?

Zdravotní pojišťovny na očkování proti klíšťové encefalitidě poskytují významný příspěvek – je však třeba o něj individuálně požádat a k žádosti připojit účtenku z lékárny a potvrzení o aplikaci vakcíny. Pokud je vám více než 50 let, pak jej máte např. u VZP plně hrazené.


Články k tématu Klíšťová encefalitida

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    · 12 minut čtení
    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám prozradíme v našem článku.
  • Meningitida – příznaky, přenos a léčba

    Meningitida – příznaky, přenos a léčba

    · 12 minut čtení
    Meningitida neboli zánět mozkových blan je velmi závažné onemocnění, které může mít trvalé následky nebo v nejhorším případě skončit úmrtím pacienta. Pro léčbu meningitidy je zásadní včasná diagnóza a nasazení léčby. Dobrou zprávou je, že proti meningitidě se lze očkovat.
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora