Kojenecká výživa Kendamil

9. 2. 2020 · 9 minut čtení

Kojení je to nejlepší, co může maminka miminku z hlediska výživy dopřát. Mateřské mléko od přírody obsahuje vše, co malý človíček pro jeho přirozený fyzický i duševní vývoj potřebuje. Pokud ale maminka kojit nemůže, přichází na řadu umělá kojenecká výživa. A ta by měla být co nejvíc podobná mateřskému mléku.

Kendamil

Suroviny pocházejí z čisté přírody

Značka Kendamilmá s výrobou dětské stravy více než padesátileté zkušenosti. Jako základ kojeneckého mléka používá mléko od volně se pasoucích krav lokálních britských farmářů z oblasti panensky čisté přírody v chráněné krajinné oblasti Lake District na severu Velké Británie. Kromě toho, že člověk i kráva patří mezi savce, takže jejich mléko je velmi podobné, používá výrobce pro mléka Kendamil kravské mléko v jeho přirozené podobě, tedy plnotučné. Mléka Kendamil jsou vyrobená podle tradiční receptury. Speciální postup zpracování zajišťuje nejen plnou a krémovou chuť, ale také vysoké nutriční hodnoty plnotučného mléka v kombinaci se všemi základními vitamíny a minerály, které dítě potřebuje pro přirozený rozvoj a růst.

Kendamil se může pyšnit také BIO/organickou řadou, která je také vyrobená z plnotučného kravského mléka. Toto mléko pochází z lokálních BIO farem, které jsou menší a drží certifikát BIO. Produkce těchto farem je šetrnější k přírodě, protože mimo jiné používají výhradně přírodní prostředky pro výživu rostlin i zvířat. Také krávy se zde pohybují až 200 dní v roce volně na pastvinách.

Mléčný tuk je zdrojem cenných látek

Jednou z nejdůležitějších živin obsažených v mateřském mléce je tuk. Ten se v něm vyskytuje v podobě drobných kuliček obalených lipo-proteinovou membránou. Pro kojence představuje nejen důležitý zdroj energie, ale je také významný z hlediska jeho vývoje. Tuky například poskytují esenciální mikronutrienty (vitamíny A, D, E, K a polynenasycené mastné kyseliny – PUFA) a mají specifický význam na podporu gastrointestinálních funkcí, lipidového a lipoproteinového metabolismu, vývoje a imunity.

Kendamil 2

Spokojené jsou děti i rodiče

Základ kojeneckého mléka Kendamil tvoří kvalitní plnotučné kravské mléko, a proto se do něj již žádný mléčný tuk ani smetana přidávat nemusí. Už v něm zkrátka jsou. Kendamil je výborným zdrojem přirozeného mléčného tuku, který je pro miminka lehce stravitelný a díky plné mléčné chuti jim také lépe chutná. Kendamil, jakožto plnotučná mléčná receptura, obsahuje vyšší podíl kyseliny palmitové na pozici sn-2. Takové složení je podobnější unikátní struktuře tuků mateřského mléka, což napomáhá vstřebávání vápníku a kyseliny palmitové. A nejen to. Unikátní složení mléka Kendamil zajišťuje, že se ve střevech miminek netvoří takzvané vápenné mýdlo tak, jak je tomu v případě některých rostlinných tuků. Jejich stolice je tedy měkčí. Děťátko méně pláče a více spí. A spánek? Ten je důležitý nejen pro vývoj dítěte, ale také pro rodiče. Protože dobře vyspaný rodič rovná se spokojený rodič.



V čem je Kendamil výjimečný? A proč je výhodné, že obsahuje plnotučné mléko?

Na trhu je řada kojeneckých mlék. Mnohá s z nich se ale na rozdíl od Kendamilu už v základu vyrábějí z odstředěného mléka, protože mléčný tuk je velice drahý. Obsah tuku se pak může dohánět přídavkem tuků rostlinných. Jenže je to právě mléčný tuk, díky kterému je možné přiblížit se poměru mastných kyselin tak, jak je obsahuje mléko mateřské. Odborníci tento poměr uvádějí následovně: nasycené 37 %, mononenasycené 47 % a polynenasycené 16 %. Při porovnání s ostatními mléky na trhu je tento poměr v Kendamil mateřském mléku nejblíže, a to 33 %, 45 % a 22 %. Živočišný tuk je mnohem lépe stravitelný než rostlinné tuky, a tak je Kendamil vhodný i pro děti s citlivějším trávicím ústrojím. Není vhodný pouze pro děti trpící alergií na bílkovinu kravského mléka nebo s intolerancí na laktózu. Mnohým z nich ale může pomoci řada mlék Kendamil Goat, jejichž základem je plnotučné kozí mléko, které je mnohem méně alergizující a které nabízí i řadu jiných výhod.

Další benefity Kendamilu

Bez palmového oleje – přehled důkazů z devíti studií ukázal, že užití palmového oleinu (tekutá́ složka palmového oleje) v kojeneckých recepturách může mít nezamýšlené́ následky, včetně snížení střevního vstřebávání tuků a vápníku. Jedním z nejčastějších vedlejších účinků palmového oleje může být také zácpa. Při trávení se palmový olej může v žaludku proměnit v pěnivou hmotu podobnou mýdlu, což se následně projeví, jako by se jednalo o intoleranci na laktózu. Používání palmového oleje by také nemuselo být etické́, zejména proto, že může podporovat masivní́ kácení́ původních lesů v oblastech, kde se palma olejná́ pěstuje.

Bez rybího tuku – ryby v dnešní době patří mezi běžné alergeny, proto Kendamil zvolil jejich alternativu. Omega-3 z DHA (kyselina dokosahexaenová) získává z přírodních čistých mořských řas. Zatímco většina lidí se domnívá, že ryby produkují své vlastní omega-3 kyseliny, je to právě řasa v jejich potravě, která z nich činí bohatý zdroj těchto kyselin. Použití přírodních čistých mořských řas zajišťuje čistší kvalitu omega 3 kyselin. Dalším příjemným benefitem mléka Kendamil je jeho jedinečná vůně, jelikož testy ukazují, že mořské řasy ve srovnání se směsí rybích tuků méně zapáchají a méně se kazí. 

Bez sóji – sója patří mezi jedny z nejvýznamnějších potravin díky vysokému obsahu bílkovin. Ale jen díky nim. Jinak patří mezi alergeny a může se vyskytnout prakticky v každé průmyslově vyráběné potravině. Ani sójový olej (lecitin) nemusí být vždy dokonale zbaven sójových bílkovin. Příznaky alergie jsou podobné jako u alergie na bílkovinu kravského mléka – kopřivka, atopický ekzém, dýchací a trávicí potíže. 

Kendamil 3

Otázky a odpovědi

Dítě má po kojeneckém mléce zelenou stolici, je to špatně?

Barva a vůně stolice se u kojenců může lišit v důsledku mnoha faktorů, jako je příjem tekutin nebo obsah železa v kojeneckém mléce. Kojenci, kteří jsou krmeni kojeneckým mlékem s převahou kaseinu, mají stolici převážně hnědou nebo žlutou. Zelenkavá/zelená stolice je běžná u kojenců, kteří dostávají kojenecká mléka s převahou syrovátky a obohacená železem nebo u hypoalergenních (HA) mlék. Vzniká buď kombinací složek mléka nebo obsahem železa. Prvním příkladem může být kombinace probiotik s částečně naštěpenou bílkovinou (HA), která ve střevech vytváří pH menší než 7,3 a toto kyselé prostředí může způsobovat zelenou stolici. Druhým příkladem, který ovlivňuje barvu stolice, je množství železa v kojeneckém mléce. Zelená pigmentace stolice může být způsobena hydroxidem železa, který se tvoří ve střevě ze zdrojů železa v kojeneckém mléce. Rozhodujícím faktorem při hodnocení kojeneckého mléka proto není zelená stolice, ale to, zda dítě prospívá a roste.

Můžou děti konzumovat kravské mléko?

Některé maminky se ptají, jak je možné, že kojenecká mléka Kendamil obsahují kravské mléko, a to dokonce plnotučné, jehož konzumaci pediatři až do jednoho roku dítěte vůbec nedoporučují? Ano, doporučení pediatrů je naprosto správné, nicméně je zapotřebí uvést, že nedoporučují konzumaci neupraveného kravského mléka. Základ Kendamilu tvoří mléko, které prošlo speciální úpravou tak, aby odpovídalo potřebám miminka v průběhu jeho vývoje až do tří let.

Nebude miminko po plnotučném mléku tloustnout?

Nebude, právě naopak. Podle systematického přehledu a metaanalýzy uveřejněné v odborném časopisu The American Journal of Clinical Nutrition v únoru loňského roku, nemá konzumace plnotučného mléka nepříznivý vliv na hmotnost nebo složení těla dětí. Naopak je spojena s nižším rizikem vzniku obezity. V mléce Kendamil dostane děťátko všechny potřebné živiny, protože je vyrobeno tak, aby se co nejvíce přibližovalo lidskému mateřskému mléku. Plnotučné mléko obsahuje 26 % tuku a 74 % bílkovin. Abychom dosáhli hladiny bílkovin, obsahuje receptura Kendamilu také vyvážený podíl odstředěného mléka. Díky tomu vznikne správný poměr mezi obsahem bílkovin a obsahem mléčného tuku, přičemž všechny výhody plnotučného mléka zůstanou zachovány.

Kojení je nejlepším způsobem výživy pro Vaše dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Pokračovací mléčná výživa má být součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte dle konzultace s Vaším lékařem, lékárníkem, porodní asistentkou, zdravotníkem, zdravotní sestrou zabývající se dětskou výživou, dietologem nebo jiným výživovým odborníkem na základě individuálních potřeb Vašeho dítěte.

Zdroje

Koletzko B. Human Milk Lipids. Ann Nutr Metab 2016; 69 [suppl 2]: 28–40.

Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Feeding premature newborn infants palmitic acid in amounts and stereoisomeric position similar to that of human milk: effects on fat and mineral balance. Am J Clin Nutr. 1995;61(5):1037–42. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.5.1037.

The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 2, February 2020, Pages 266–279, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz276.

De Boer MD, Agard HE, Scharf RJ. Milk intake, height and body mass index in preschool children. Arch Dis Child 2015;100(5): 460–5.

Scharf RJ, Demmer RT, DeBoer MD. Longitudinal evaluation of milk type consumed and weight status in preschoolers. Arch Dis Child 2013; 98: 335–40.

Charvet A, Huffman FG. Beverage intake and its effect on body weight status among WIC preschool-age children. J Obes 2019; 2019: 3032457.

Acharya K, Feese M, Franklin F, Kabagambe EK. Body mass index and dietary intake among Head Start children and caregivers. J Am Diet Assoc 2011; 111(9): 1314–21.

Barba G, Troiano E, Russo P, Venezia A, Siani A. Inverse association between body mass and frequency of milk consumption in children. Br J Nutr 2005;93(1): 15–19.

Barbiero SM, Pellanda LC, Cesa CC, Campagnolo P, Beltrami F, Abrantes CC. Overweight, obesity and other risk factors for IHD in Brazilian schoolchildren. Public Health Nutr 2008; 12(5): 710–15.

Beck AL, Heyman M, Chao C, Wojcicki J. Full fat milk consumption protects against severe childhood obesity in Latinos. Prev Med Rep 2017; 8: 1–5.

Eriksson S, Strandvik B. Food choice is reflected in serum markers and anthropometric measures in healthy 8-yr-olds. Eur J Clin Nutr Met 2010; 5: e117–e24.

Články k tématu Kojenecká výživa Kendamil

  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Jak pečovat o dětské zoubky?

    Jak pečovat o dětské zoubky?

    · 5 minut čtení
    V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.