Kontrakce – jak je poznat?

3. 10. 2023 · 5 minut čtení

Většina prvorodiček se obává, že nerozezná pravé kontrakce od poslíčků. Každá žena sice vnímá kontrakce trochu jinak, ale obecně lze tvrdit, že začínají jako křečovité bolesti dělohy. Jak rozpoznat skutečné kontrakce od poslíčků, kdy je ta správná doba odjezdu do porodnice a další podrobnosti, se dočtete v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Kontrakce – jak je poznat?

Co to jsou kontrakce?

Kontrakce neboli děložními stahy jsou pravidelné, vůlí neovlivnitelné stahy svalových vláken dělohy projevující se jako svíravé bolesti v podbřišku. Vznikají na základě působení hormonu oxytocinu. Dochází ke krátkodobému ztuhnutí děložní stěny a následnému zvýšení tlaku uvnitř dělohy, který způsobí otevření nebo dilataci děložního čípku, aby miminko mohlo sestoupit do porodních cest. S postupujícím porodem se kontrakce zesilují a časový interval mezi nimi se zkracuje.

Související kategorie produktů:

Jak dlouho trvá kontrakce?

První doba porodní, nazývaná také jako doba otevírací, začíná pravidelnými děložními kontrakcemi, které trvají nejprve 20–30 vteřin, později 30–40 vteřin. Interval mezi kontrakcemi se postupně zkracuje z počátečních 10–15 minut na 2–3 minuty na konci první doby porodní.

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Název dostaly po britském lékaři, který se jmenoval Braxton-Hicks. Jedná se o několikavteřinové (trvají v průměru 30 až 60 sekund, ale někdy mohou přetrvávat i 2 minuty) nepravidelné stahy děložního svalstva.

Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku, která, na rozdíl od porodních kontrakcí, nepřichází od zad. Nikdy k nim nedochází v pravidelných intervalech. Poslíčci začínají nabírat na síle a frekvenci většinou s koncem třetího trimestru. Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem, při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby, vhodnou masáží.

Kontrakce a poslíčci – rozdíl

Existuje několik základních rozdílů mezi skutečnou kontrakcí a poslíčky:

Poslíčci:

  • Mohou ustoupit při chůzi či odpočinku nebo dokonce odeznít při změně polohy.
  • Stahy obvykle nejsou příliš bolestivé.
  • Nepřicházejí v pravidelných intervalech.
  • Nezkracuje se čas mezi nimi.
  • Neprodlužuje se doba jejich trvání.
  • Nezesilují na intenzitě.
  • Citelné jsou v břiše, nikoli v zádech.
  • Slábnou a odezní.

Kontrakce – skutečný porod

  • Kontrakce pokračují navzdory pohybu, odpočinku nebo změně polohy.
  • Jejich intenzita se postupně zvyšuje.
  • Odstupy mezi nimi se zkracují.
  • Trvají zhruba 30–40 vteřin.
  • Zpočátku bývají asi čtyři za hodinu.
  • Často je doprovází bolest v zádech nebo bolest vystřelující do třísel/stehen.
  • Trvání kontrakcí se postupně prodlužuje a přestávky mezi nimi se zkracují.

 

Jestliže jste stále na vážkách, zda se jedná o začátek skutečného porodu nebo jen o poslíčky, vyzkoušejte pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Těhotná žena při odjezdu do porodnice po odtoku plodové vody.
Do porodnice se vydejte také v případě, že vám odteče plodová voda.

Kdy jet do porodnice?

Jak bylo zmíněno výše, porodní kontrakce se objevují v pravidelném časovém intervalu, který se pomalu zkracuje. Začněte měřit čas od začátku jedné kontrakce do začátku další a současně si zapisujte délku jejího trvání. Dobrou pomůckou je v tomto případě aplikace v telefonu, která vám zaznamenávání dosti usnadní.

Jak časté kontrakce jsou impulsem pro odjezd do porodnice?
Jestliže se čas mezi kontrakcemi zkracuje a bolesti se zesilují, nepropadejte panice. Vhodný okamžik odjezdu do porodnice je časový interval 5 minut. Pro prvorodičky se obecně udává doporučení 5 – 1 – 1. To znamená, že se kontrakce objevují každých 5 minut, trvají 1 minutu a opakují se po dobu 1 hodiny.

Odtok plodové vody

Dalším důvodem odjezdu do porodnice je odtok plodové vody. Odtok plodové vody i bez kontrakcí je důvodem k přijetí na porodní sál. K odtoku vody většinou dochází bez předchozích varovných signálů. Plodová voda může prasknout náhle a rychle odtéct, ale také může docházet k jejímu postupnému uvolňování. Nejspíše ucítíte zvlhnutí na stehnech jako při úniku menšího množství moči. Do porodnice byste se měla dopravit do dvou hodin od „prasknutí“.

Plodová voda by měla být čirá či lehce narůžovělá. Pokud je zakalená, zbarvená do hněda či zelená nebo máte pozitivní kultivaci z pochvy na Streptokoka agalactiae, do porodnice jeďte okamžitě.

Odchod hlenové zátky

Odchod hlenové zátky není důvodem pro odjezd do porodnice, ale je signálem blížícího se porodu, který nastane většinou do dvou až tří dnů. O hlenové zátce si můžete přečíst v našem dalším samostatném článku.

Velká odměna na konec

Na kontrakci je dobré nahlížet jako na přítelkyni, která se vám snaží pomoci porodit vaše dítě. Věřte v sama sebe, že to zvládnete. Na konci vás čeká ta nejkrásnější odměna – vaše miminko.

 


Články k tématu Kontrakce – jak je poznat?

  • Nadýmání v těhotenství

    Nadýmání v těhotenství

    · 6 minut čtení
    Jste těhotná a trpíte nadýmáním a nepříjemnými pocity, jako jsou křeče či plynatost? Proč je tento problém v těhotenství tak častý? V našem článku zjistíte, co v těhotenství pomůže, kterým potravinám se vyhnout a další tipy, které mohou nadýmání eliminovat.
  • Infekce močových cest v těhotenství

    Infekce močových cest v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Těhotenství způsobuje četné změny v těle ženy, které zvyšují pravděpodobnost infekcí močových cest. Ty jsou dokonce nejčastější bakteriální infekcí během těhotenství. Jak zánět močových cest rozpoznat a proč je důležité včasné zahájení léčby, vám prozradíme v našem článku.
  • Preeklampsie - příznaky a léčba

    Preeklampsie - příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Slyšeli jste o preeklampsii? Tento závažný stav komplikuje přibližně 5 % těhotenství. Nejčastěji se objevuje ve třetím trimestru těhotenství a představuje nebezpečí pro ženu i nenarozené dítě. Jak preeklampsie vzniká, jak se projevuje a jaké jsou možnosti léčby?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora