Preeklampsie - příznaky a léčba

4. 7. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 7 minut čtení

Slyšeli jste o preeklampsii? Tento závažný stav komplikuje přibližně 5 % těhotenství. Nejčastěji se objevuje ve třetím trimestru těhotenství a představuje nebezpečí pro budoucí matku i nenarozené dítě. Jak preeklampsie vzniká, jak se projevuje a jaké jsou možnosti léčby? Může těhotná žena rozvoji preeklampsie nějak předcházet?

Preklampsie se v České republice vyskytuje asi u 5 % těhotných žen.
Preeklampsie se nejčastěji vyskytuje v posledním trimestru těhotenství, objevit se však může kdykoli v průběhu gravidity, po porodu i v šestinedělí.

Co je to preeklampsie?

Preeklampsie představuje závažnou komplikaci těhotenství. Je spojena se špatným vývojem placenty, kdy dochází k nedostatečnému prokrvení a okysličení plodu. Na toto nedostatečné zásobení reaguje plod vytvářením látek, které zvyšují krevní tlak matky. Tyto látky mimo jiné postihují stěnu cév budoucí maminky a mohou způsobit nežádoucí změny v některých orgánech, jako jsou játra, ledviny nebo mozek. Miminko samo neprospívá, preeklampsie se projevuje výrazným zpomalením růstu. V nejhorších případech preeklampsie může mít pro těhotnou ženu nebo miminko fatální důsledky.

Preeklampsie se dělí na časnou formu a pozdní formu. Časná forma se rozvíjí před 34. týdnem těhotenství, mívá rychlejší průběh a nese s sebou více komplikací. Pozdní formou označujeme preeklampsii, která se objeví po 34. týdnu těhotenství.

Mezi rizikové faktory rozvoje preeklampsie patří výskyt preeklampsie v minulosti nebo v rodině, vysoký krevní tlak před těhotenstvím, přidružené nemoci, jako je např. diabetes, nemoci ledvin, endokrinologická onemocnění či kouření a obezita. Ohroženy jsou také více ženy pod 20 let nebo nad 40 let, dále ty, u nichž se jedná o první těhotenství nebo je u nich potvrzeno vícečetné těhotenství.


Příznaky preeklampsie

Začínající preeklapsie je obvykle bezpříznaková a na onemocnění upozorní až běžná prohlídka u gynekologa, kdy je ženě naměřen vysoký krevní tlak. Varovným signálem jsou hodnoty krevního tlaku měřeného v klidu, které se opakovaně dostávají nad 140/90. Dalším předpokladem k diagnostice preeklampsie je zjištění přítomnosti bílkovin v moči těhotné.

Mezi další možné příznaky preeklampsie řadíme:

  • Otoky rukou a nohou
  • Rychlé přibývání na váze
  • Bolest hlavy
  • Zdvojené vidění, neostré vidění
  • Bolest pod žebry
  • Nevolnost a zvracení

Pokud není onemocnění včas rozpoznáno, může se u těhotné ženy projevit tzv. HELLP syndrom. Zkratka vznikla z počátečních písmen příznaků tohoto syndromu, kterými jsou:

  • H - Hemolysis čili rozpad červených krvinek
  • EL - Elavated Liver Function Tests neboli zvýšení jaterních testů
  • LP - Low Platelet Counts čili nízké hladiny krevních destiček

Další velice vážnou komplikací je eklampsie, při níž látky uvolňované z placenty způsobí křečovité stažení cév v mozku. Postižená žena trpí křečovitými záškuby celého těla, připomínajícími epileptický záchvat, až nakonec upadá do bezvědomí. Pokud nedojde k léčbě, tak eklampsie může vést k úmrtí matky i plodu.


Nejlepší prevencí preeklampsie v těhotenství jsou pravidelné návštěvy gynekologa a zdravý životní styl.
Prevencí preeklampsie je kromě pravidelných návštěv gynekologa také dodržování zdravého životního stylu, tj. pestrá vyvážená strava, pravidelný pohyb i odpočinek.

Prevence preeklampsie

Nebezpečí preeklampsie se skrývá v tom, že může být dlouho zaměněna za klasické potíže v těhotenství. Základem prevence jsou pravidelné návštěvy u gynekologa, kdy se těhotné ženě měří krevní tlak a vyšetřuje moč. Pokud lékař u ženy zaznamená vysoké riziko preeklampsie, může ženě doporučit vyšetření na specializovaném pracovišti, které může odhalit nemoc ještě před prvními příznaky. Toto vyšetření se provádí mezi 11. a 14. týdnem těhotenství a je hrazeno ze zdravotního pojištění. Pokud žena nespadá do rizikové skupiny, může jej absolvovat jako samoplátce (cena se liší u jednotlivých pracovišť, cca 1 000 – 1 500 Kč). Ve 24. týdnu těhotenství se provádí další test na preeklampsii, a to u žen, které prodělaly preeklampsii v předchozím těhotenství, a u žen, kterým vyšla při prvním testování vysoká pravděpodobnost rozvoje této nemoci.

Pokud je riziko rozvoje preeklampsie u pacientky vyšší, pak se těhotné ženě může doporučit užívání nízkých dávek kyseliny acetylsalicylové (léky Anopyrin, Aspirin, aj.) Tato látka se nasazuje od 16. týdne těhotenství a je nezbytné ji užívat až do 34. týdne těhotenství. Podávání kyseliny acetylsalicylové může snížit riziko vzniku časné preeklampsie téměř o 80 %.


Léčba preeklampsie

Léčba je zaměřena především na udržování správného krevního tlaku za pomoci antihypertenziv bezpečných v těhotenství. Budoucí maminku čekají častější kontroly, ve vážnějších případech hospitalizace. V případě, že je zjištěna těžká forma preeklampsie, pak je jedinou možností léčby vyvolání předčasného porodu. Ten je veden nejčastěji císařským řezem. K rychlejšímu vyzrání plic a dalších orgánů plodu lze využít kortikosteroidní hormony.


Prevence po porodu

Porod většinou onemocnění zastaví a preeklampsie postupně odezní. Existují však i případy, kdy se preeklampsie objeví až po porodu. Stává se to nejčastěji během prvních 48 hodin porodu. Ženě předepsány léky na snížení krevního tlaku. Následky preeklampsie se v některých případech mohou rozvinout i po několika letech (hypertenze, poruchy ledvin, aj.). Proto je důležité maminku, u které se rozvinula preeklampsie, i po porodu nadále sledovat.

Přestože není dosud objasněno, proč některé maminky preeklampsie potká a jiným se vyhne, díky pravidelným kontrolám v těhotenství ji máte možnost včas odhalit. Vzhledem k vysoké úrovni současné zdravotní péče mívají ve většině případů i těhotenství s preeklampsií radostné konce. Těhotenské prohlídky však nezanedbávejte, i pokud žádné obtíže nepociťujete.



Články k tématu Preeklampsie - příznaky a léčba

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Inkontinence v těhotenství

    Inkontinence v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy?
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora