Infekce močových cest v těhotenství

5. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 4 minuty čtení

Těhotenství způsobuje četné změny v těle ženy, které zvyšují pravděpodobnost infekcí močových cest. Ty jsou dokonce nejčastější bakteriální infekcí během těhotenství. Jak zánět močových cest rozpoznat a proč je důležité včasné zahájení léčby, vám prozradíme na následujících řádcích.


Infekce močových cest v těhotenství
Infekci močových cest v těhotenství mohou odhalit kontrolní odběry moči u gynekologa či volně prodejné testy z lékárny.

Zánět močových cest   častá komplikace v těhotenství

Infekce močových cest jsou způsobené přemnožením bakterií (nejčastěji E.coli) v močových cestách. V těhotenství jsou infekce močových cest častější než běžně, a to díky anatomickým změnám močových cest v důsledku rostoucí dělohy. Zánět močových cest i močového měchýře může v těhotenství probíhat i zcela bezpříznakově a přerůst až v akutní zánět ledvin. Ten je nebezpečný nejen pro Vás, ale může být příčinou i předčasného porodu. Z tohoto důvodu je součástí každé návštěvy v těhotenské poradně i vyšetření moči.

Případné potíže je třeba léčit hned v počátku, a proto je třeba pozorně sledovat možné příznaky. Zánět močových cest a močového měchýře se projevuje častějším nucením na močení, pálením močové trubice, moč může být zakalená, se stopami krve či zapáchající. Také se může objevit bolest v podbřišku a zvýšená teplota.

Zánět ledvin má už vážnější příznaky. Objevuje se horečka, zimnice, tupá bolest v zádech, nevolnost až zvracení.  Při jakýchkoliv příznacích infekce močových cest vyhledejte co nejdříve vašeho lékaře. 


Co na zánět močových cest

V léčbě zánětu močových cest jsou obvykle nezbytná antibiotika. Volí se taková antibiotika, která mají nejlepší bezpečnostní parametry pro matku i plod. Léčba může trvat 714 dní a proto, aby se infekce doléčila, nikdy nevysazujte antibiotika předčasně. Horečku a bolest je možné tlumit paracetamolem, který se lze užívat po celé těhotenství. Nejen při užívání antibiotik je vhodné léčbu doplnit i užíváním probiotik. Příznivě ovlivňují střevní a poševní mikroflóru a tím i močové cesty. V případě opakovaných zánětů močových cest se doporučuje i jejich dlouhodobé podávání.

Spolu s antibiotiky i v dlouhodobé péči o zdravé močové cesty je vhodné užívat i D-manózu. Jedná se o cukr, který brání bakteriím v uchycení na sliznici močových cest a pomáhá je tak z močových cest vyplavovat. Podobně funguje i extrakt z plodu kanadské brusinky (klikva velkoplodá). Obojí lze užívat v těhotenství bez omezení. Jen opatrně, některé přípravky mohou obsahovat další byliny, jako například medvědici, petržel či břízu, které se ale v těhotenství nedoporučují.


Čemu se v těhotenství vyhnout

  • Rostlinná diuretika použití některých rostlinných diuretik (látek zvyšujících produkci moči) např. bříza, kopřiva, zlatobýl, jehlice) a některých rostlinných močových protizánětlivých látek antiseptik (medvědice) může být v těhotenství nevhodné, vyšší dávky mohou způsobit překrvení a podráždění mále pánve, tím i dělohy a některé mohou ve vysokých dávkách vyvolat i potrat (petržel zahradní).

  • Nevhodné spodní prádlo vyvarujte se nošení neprodyšného spodního prádla ze syntetických materiálů, vlhkého spodního prádla, těsných kalhot a kalhotek typu tanga.

  • Koupele nevhodné jsou pěnové koupele, které působí dráždivě, vířivky a přírodní koupaliště, kde se snadno množí bakterie.

  • Zadržování močení snadněji dochází k pomnožení bakterií.

Pomocníkem při zánětu močového měchýře v těhotenství je čaj připravený z čerstvých či sušených brusinek.
Brusinkový čaj je skvělou volbou při prevenci i průběhu zánětu močových cest.

Režimová a preventivní opatření

  • Pečujte o svou imunitu. Jezte dostatek ovoce a zeleniny.

  • Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, a to v průběhu celého dne. Nápoje by měly být teplé či vlažné, nikoliv studené. Pozor také na sycené a kyselé nápoje.

  • Chraňte se před prochladnutímV případě koupání se vždy ihned převlečte.

  • Používejte jemné a šetrné intimní mycí přípravky.

  • Používejte prodyšné bavlněné spodní prádlo. Spodní prádlo denně vyměňujte.

  • Dodržujte správnou techniku očisty genitálu po stolici - u žen by měla být zepředu dozadu.

  • Po pohlavním styku se vždy vymočte, aby se všechny bakterie odplavily pryč.


Články k tématu Infekce močových cest v těhotenství

  • Inkontinence v těhotenství

    Inkontinence v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy?
  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora