Období (peri)menopauzy – vliv na oblast vulvy a vagíny

3. 1. 2024 · 3 minuty čtení

Menopauza a období několika let kolem ní, které se označuje jako perimenopauza, znamená pro ženu řadu změn. Pokles hladiny estrogenů mění mimo jiné poševní prostředí, a tak by součástí péče o tělo v období přechodu měla být také pravidelná intimní hygiena. Co pro komfort během menopauzy a kolem ní můžete udělat a na co si dát při výběru intimních kosmetických přípravků pozor, vám poradíme v našem článku.

Období (peri)menopauzy – vliv na oblast vulvy a vagíny

Co je to menopauza?

Menopauzou znamená trvalou ztrátu menstruačního krvácení a definuje se zpětně – rok od poslední menstruace. V širším pojetí jde o příznak klimakteria, česky označovaného jako přechod. Označuje období v životě ženy, v němž nastává ztráta reprodukční schopnosti. Průměrný věk menopauzy je kolem 50–52 let, je však značně variabilní. Některé projevy menopauzy se objevují pozvolna a nejsou ani pořádně zaznamenány, jiné mohou být nepříjemné a obtěžující. Příznaky menopauzy mohou být také zaměněny za nemoc a opačně. Z toho důvodu je jim třeba věnovat pozornost.

Související kategorie produktů:

Proč přichází menopauza?

Co přesně způsobuje nástup menopauzy, není známo, podílejí se však genetické faktory i faktory životního stylu, např. kouření nástup menopauzy urychluje. Předčasnou menopauzou se označuje abnormální stav, kdy ke ztrátě reprodukčních funkcí dochází již před 40 rokem. Takový stav vyžaduje léčbu, protože nedostatek hormonů ovlivňuje metabolismus kostí a zvyšuje riziko osteoporózy i kardiovaskulárních chorob. Potíže spojené s běžnou menopauzou se mohou objevovat i roky před ní. Je to způsobeno postupným útlumem funkce vaječníků - klesá produkce ženských pohlavních hormonů, estrogenů a progesteronu. U žen, které musely ze zdravotních důvodů podstoupit odstranění vaječníků nebo jsou léčeny léky, které funkci vaječníků blokují, nastává menopauza náhle, a potíže mohou být výrazné.

Potíže spojené s menopauzou

Nízká hladina hormonů se totiž projevuje na všech tělesných orgánech. Nejčastějšími příznaky jsou poruchy menstruačního cyklu, které se mohou projevovat jako silná a častá menstruace anebo naopak jako slabá a málo častá. Přidává se únava, návaly horka, nadměrné pocení, špatný spánek, poruchy soustředění, suchost kůže nebo třeba opakované záněty močových cest. Obtěžovat může i pokles libida. Mohou nastat i potíže v oblasti vagíny a vulvy.


REKLAMA:

kosmetický přípravek

Menopauza a péče o intimní oblast

Nedílnou součástí péče o tělo je v tomto věkovém období péče o vulvu. Je to zevní pohlavní orgán vyžadující zvýšenou hygienu. Také zde se mohou projevovat specifika daná obdobím (peri)menopauzy. I kůže vulvy se mění vlivem stárnutí a je náchylnější ke vzniku potíží, např. pocitům svědění, pálení nebo celkovému dyskomfortu. A právě volba správné kosmetiky může být pro některé ženy důležitá. Přípravky na olejové bázi obsahující čistě přírodní složky jsou k pokožce šetrnější než běžná mýdla. Použití vlažné vody a vhodné kosmetiky nenarušující ochrannou vrstvu kůže může být vhodnou prevencí vzniku nepříjemných potíží v intimní oblasti.


MUDr. Táňa Glosová

Autorka článku, MUDr. Táňa Glosová,  vystudovala 2.LF UK a od roku 2004 pracuje v oboru gynekologie-porodnictví. Má zkušenosti z velkých pražských klinik (Motol, Bulovka), i z regionální nemocnice Příbram. Pracovala také na klinice reprodukčního zdraví v Londýně. V současné době pracuje na Poliklinice I.P. Pavlova v gynekologické ambulanci. 

Články k tématu Období (peri)menopauzy – vliv na oblast vulvy a vagíny

  • Jak zůstat ve formě v období menopauzy?

    Jak zůstat ve formě v období menopauzy?

    · 3 minuty čtení
    I když se to tak možná nezdá, menopauza je začátkem krásné životní etapy. Lze ji přijmout s optimismem a nadhledem. V tom vám pomůže pravidelný pohyb, čerstvý vzduch a vyvážený jídelníček. Přečtěte si jaký druh sportu a stravy je pro toto období nejvhodnější.
  • Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    · 5 minut čtení
    Menopauza je životní období, kdy probíhá v těle mnoho změn. Můžete zaznamenat nepravidelnou menstruaci (tzv. perimenopauzu), špatný spánek, nadměrné pocení, návaly horka nebo řídnutí kostí. Ale její vliv je nejvíce vidět na pokožce, která ztrácí kolagen čím dál rychleji. Jak jí pomoci?
  • Během menopauzy dochází v těle k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují kvalitu pokožky, ale také vlasů. Ty přicházejí o pružnost, jsou slabé a začínají více padat. Jak se ztrátou vlasů v důsledku přechodu bojovat?