Jak zůstat ve formě v období menopauzy?

26. 6. 2017 · 3 minuty čtení

I když se to tak možná nezdá, menopauza je začátkem krásné životní etapy. Lze ji přijmout s optimismem a nadhledem. V tom vám pomůže pravidelný pohyb, čerstvý vzduch a vyvážený jídelníček. Přečtěte si jaký druh sportu a stravy je pro toto období nejvhodnější.

Vyživujte pleť zevnitř

Vhodná úprava jídelníčku vám pomůže kompenzovat určité nedostatky, které menopauza způsobuje. Zdvojnásobuje se spotřeba vitamínu D a v těle dochází k poklesu vápníku (až o 30 procent). Proto je třeba zvýšit jejich příjem. Vápník najdete například v mléčných produktech, vitamin D se nachází v rybách – lososu, tuňáku nebo také v mušlích. Jelikož také dochází ke ztrátě lipidů a pleť se vysušuje, je vhodné ji dopřát potraviny s vysokým obsahem mastných kyselin a olejů. Proto zařaďte do svého jídelníčku např. lněný olej, semínka, více ryb, ořechů a vajec.

Nezapomínejte na pohyb

Pohyb je jednou z nejlepších prevencí osteoporózy. Vyzkoušejte svižnější procházky, plavání nebo jógu. Jóga je skvělá, protože kombinuje meditaci a pohyb, díky čemuž zklidníte tělo i mysl. Nevhodné jsou naopak sporty, při nichž dochází k častým nárazům a klouby při pak trpí (tenis, běh po tvrdém povrhu, aerobic atd.).

Dopřejte si chvilku klidu

A co je vůbec nejúčinnější zbraní? Odpočinek. Můžete si dopřát dobré jídlo nebo si užít chvilku pro sebe při aromatické koupeli. Svou pleť potěšíte nanesením masky, která jí dodá ztracenou energii a vy si mezitím můžete číst kvalitní knihu nebo poslechnout oblíbenou hudbu. Zkrátka dopřejte si chvilku pro sebe a hýčkejte se.

Doplňky stravy vhodné v období menopauzy


  • Menopauza

Články k tématu Jak zůstat ve formě v období menopauzy?

  • Menopauza

    Menopauza

    · 6 minut čtení
    Menopauza je přirozenou součástí života každé ženy. Dříve pravidelná menstruace se začíná opožďovat, až jednoho dne úplně přestane. Pro některou ženu je to úleva, pro jinou pád do deprese. V dnešním článku si vysvětlíme, co menopauza je, jaké má příznaky a jak je případně zmírnit.
  • Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    Jak menopauza ovlivňuje pleť a tělo?

    · 5 minut čtení
    Menopauza je životní období, kdy probíhá v těle mnoho změn. Můžete zaznamenat nepravidelnou menstruaci (tzv. perimenopauzu), špatný spánek, nadměrné pocení, návaly horka nebo řídnutí kostí. Ale její vliv je nejvíce vidět na pokožce, která ztrácí kolagen čím dál rychleji. Jak jí pomoci?
  • Během menopauzy dochází v těle k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují kvalitu pokožky, ale také vlasů. Ty přicházejí o pružnost, jsou slabé a začínají více padat. Jak se ztrátou vlasů v důsledku přechodu bojovat?