Růstový spurt – kdy se objevuje?

2. 11. 2023 · 3 minuty čtení

Myslíte si, že vaše dítě znáte, přesně víte, co potřebuje a jaký má režim. Najednou ale nastane změna, miminko by přes den neustále jedlo, v noci se budí hlady a u krmení bývá nespokojené. Nezlobte se na něj, může se jednat o růstový spurt.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Růstový spurt – kdy se objevuje?

Co to je růstový spurt?

Jedná se o období, při kterém dochází k náhlému zrychlení růstu dítěte, především u kojence. Jedná se o zcela přirozenou součást fyziologického vývoje dítěte, během které miminko za velmi krátkou dobu vyroste a přibere rychleji než v předchozím období. Tento zrychlený růst vyžaduje dočasné zvýšení příjmu potravy. Obvyklá dávka mléka nebo jiné stravy najednou nestačí, miminko má hlad a kojení se může dožadovat i každou hodinu. Růstový spurt je charakteristický zrychleným metabolismem, takže miminko spotřebuje hodně energie. V tomto období je děťátko plačtivější, mrzuté a neklidné. I když toho máte sama dost a nevíte, kam dřív skočit, snažte se mít trpělivost a zachovat klid. Miminko kojte podle jeho potřeb a co nejvíce se s ním mazlete, pocítí vaši lásku a bude klidnější.

Související kategorie produktů:

Kdy se objevuje růstový spurt?

Každé dítě je jiné a s tím souvisí i rychlost jeho vývoje. K růstovému spurtu u miminek obvykle dochází 3. až 6. den po narození, ve 3. a 6. týdnu a ve 3. a 6. měsíci života. Růstový spurt ale prvním rokem života nekončí. Rychlé změny probíhají také v batolecím věku i během dospívání.

Délka růstového spurtu

Individuální je také délka, po kterou spurt trvá. U kojenců se běžně jedná o 2 až 4 dny, někdy se toto období může protáhnout i na celý týden.

Hlavní příznaky růstového spurtu

Na růstový spurt upozorní některé typické změny v chování miminka:

  • Dítě potřebuje časté krmení a má neustále hlad.
  • Mění se zaběhnutý a obvyklý režim kojení nebo přikrmování. Běžné množství mléka nebo jiné stravy nestačí.
  • Dítě chce kojit i v noci. Miminko, které dříve spalo celou noc, se najednou dožaduje kojení, i několikrát během noci.
  • Dítě se budí hladem. Miminko se může budit na kojení i po 30 nebo 45 minutách spánku.
  • Dítě je při krmení nespokojené. Přísun mléka z prsu není pro malého jedlíka dost rychlý, a tak může být mrzutý a prsu se pouštět.
  • Dítě je plačtivé. Pláč je způsoben převážně neustálým hladem a změnou spánkového režimu.
  • Změna spánkových návyků. Některá miminka spí mnohem méně a trápí je nespavost, jiné děti mají naopak lepší a delší spánek než obvykle.

Kdy navštívit lékaře?

Jestliže miminko pláče několik dní a nelze ho utišit, je vhodné se obrátit na pediatra, který provede patřičná vyšetření, kontrolní vážení a zkontroluje růst dítěte.

Ne každý pláč a zvýšená potřeba kojení ale znamená růstový spurt. Někdy se mohou objevit zdravotní komplikace, které dětský věk často doprovázejí. Důležité je děťátko pozorovat a objevit případné doprovodné příznaky (teplota, vyrážka, bílý povlak na jazyku…), které mohou napovědět, o jaký problém se jedná. V těchto případech je návštěva lékaře neodkladná. V období růstového spurtu je důležité řídit se potřebami dítěte a poskytnout mu dostatečné množství péče. Nezapomínejte ale i na sebe. Jen tak se neříká spokojená matka, spokojené dítě.

 


Články k tématu Růstový spurt – kdy se objevuje?

  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Bolest v krku dokáže pořádně potrápit dospělé, natož pak děti. Projevuje škrábáním a pálením, ztíženým polykáním a někdy i chrapotem. Velmi často je projevem virového zánětu horních dýchacích cest. Co při takové variantě onemocnění dělat a která opatření mohou vašemu dítěti ulevit, poradíme v našem článku.
  • Jak správně léčit kašel u dětí?

    Jak správně léčit kašel u dětí?

    · 5 minut čtení
    U dětí patří kašel společně s rýmou k nejčastějším projevům nachlazení a infekce dýchacích cest, zejména v předškolním věku. Jak kašel u dětí léčit, aby se mohly opět co nejdříve vrátit za kamarády do školky nebo do školy? Poradíme v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora