Jak na kojeneckou koliku a nadýmání dětí?

26. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 8 minut čtení

Zažívací a střevní potíže našich potomků bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy konzumace nevhodných potravin a nápojů. Jak tyto obtíže řešit a jak jim nejlépe předcházet, vám poradíme v našem článku.


Jak na kojeneckou koliku a nadýmání u dětí?
Kojenecká kolika postihuje novorozence obvykle v prvních třech měsících života, častěji u nedonošených a nekojených dětí.

Koliky, prdíky

Trávicí systém kojenců, a zejména novorozenců, je velmi choulostivý. Než plně dozraje, dochází často k zažívacím obtížím, z nichž nejčastější je nadýmání. Dochází při něm ke zvýšené tvorbě plynů ve střevech a provází jej pocity tlaku až bolesti v břiše, což navenek dává miminko najevo neklidem, propínáním bříška, kroucením se, a především obtížně utišitelným pláčem. Tomuto stavu se říká také kojenecká kolika, či jednoduše prdíky.

Může za ně především nevyzrálost trávicího ústrojí a slabé břišní svalstvo novorozence. Na vině může být i nesprávná technika kojení, kdy dítě spolyká moc vzduchu, příliš nadýmavých potravin ve stravě matky, nebo i špatné trávení některé ze složek mléka (mléčný cukr či mléčnou bílkovinu). 

Kdy kolika kojence nejčastěji trápí?

Kojenecká kolika vyskytuje v tom nejranějším věku a potýká se s ní až 30 procent miminek. Obvykle se objevuje v prvních čtyřech týdnech po narození a zpravidla ustává po třetím měsíci věku. Proto se označuje také jako tzv. tříměsíční kolika. U tříměsíční koliky platí takzvané pravidlo tří: jinak zcela zdravý kojenec pláče více než tři hodiny denně, častěji než tři dny v týdnu po dobu delší než tři týdny.


Co na prdíky u miminek?

Rychlou úlevu přináší kapky na prdíky obsahující simeticon. Je to protipěnivá látka, která působí na bublinky plynu v trávicím ústrojí tak, že se rozpadnou a snáze odejdou nebo se vstřebají stěnou střeva. Simeticon působí přímo ve střevě, a proto je velmi bezpečný a může se podávat dlouhodobě.

Vyrovnat přirozené složení střevní mikroflóry, která je nezbytná pro správné trávení, pomáhají probiotika. V případě kojeneckých kolik se používají kapky obsahující prověřené probiotické kmeny. Mohou se podat rovnou do pusinky nebo do vlažné kojenecké výživy.

Pro děti na umělé výživě existují i speciální kojenecká mléka, která obsahují upravené bílkoviny a snížené množství laktózy. V omezeném množství je možné podat i bylinné čaje, například heřmánkový či fenyklový.

Střevní peristaltiku také podpoří masáž bříška ve směru hodinových ručiček masážním gelem či olejem na bříško s obsahem éterických bylinných výtažků. Napětí a křeče v bříšku pomůže zmírnit nahřátý polštářek, například z třešňových pecek. Důležitý je také pohyb. Proto dopřejte miminku dostatek pohybu, polohujte je na bříško a cvičte s nožičkami.

Pokud kojíte, dbejte na správnou techniku kojení. Dítě kojte v klidu, aby nehltalo a neodvracelo se od prsu. Kojte raději déle z jednoho prsu, místo častého střídání prsů. Hlídejte si také, co jíte – omezte nadýmavé potraviny (luštěniny, zelí, čerstvé kynuté nebo bílé pečivo, česnek, cibule, květák, brokolice, ..), případně vyzkoušejte i tzv. bezmléčnou dietu.

Dobrou zprávou je, že se obtíže s tím, jak děťátko roste a trávicí systém dozrává, postupně vytrácí.


Kojenecká kolika a nadýmání dětí
Ulevit miminku od kojenecké koliky může podávání probiotik s obsahem Lactobacillus reuteri Protectis.

Pro spokojené bříško miminka

Protože byl novorozenec zvyklý přijímat energii pupeční šňůrou a střevní mikroflóra se mu začala pozvolna utvářet až po porodu, je logické, že cestou k lepšímu zažívání a zároveň ke zklidnění miminka je harmonizace trávicí soustavy, včetně střevní mikroflóry. Harmonizaci můžeme podpořit například s pomocí mléčné bakterieLactobacillus reuteri Protectis.

Lactobacillus reuteri Protectis

Probiotikum původně izolované z mateřského mléka, jehož je přirozenou součástí. Podporuje zrání střevních tkání a rozvoj zdravé mikroflóry. Přímo u kojenců s kolikou odborná studie* prokázala, že již po prvním týdnu podávání kapek s touto mléčnou bakterií se miminka zklidnila a výrazně se zkrátila doba jejich každodenního pláče.

Probiotické mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis se do střev dostávají živé a při osidlování střevní sliznice eliminují množení škodlivých mikroorganismů a naopak napomáhají růstu prospěšných bakterií.


Nadýmání u starších dětí

I větší dítě může nadýmání trápit a obtěžovat. Obvykle si při těchto potížích stěžují na pocit plnosti, sytosti, nafouknutí či bolesti bříška. Objevuje se dále také škroukání, časté říhání a škytavka, v některých případech může docházet i k bolesti na hrudníku a pocitu na zvracení. Dříve, než sáhnete po některém z léků, zkuste vyzkoušet následující doporučení:

  • Veďte děti k pomalé konzumaci jídla, po menších soustech a bez mluvení.
  • Zajistěte dítěti pravidelný aktivní pohyb.
  • Vyhněte se nadýmavým potravinám - luštěniny, zelí, kapusta, česnek, cibule, květák, brokolice, celer, mrkev, švestky, hrušky, hroznové víno, meruňky, bílé a kynuté pečivo, kvasnice, mléčné výrobky, cukrovinky, žvýkačky, med.
  • Zamezte konzumaci sycených nápojů a mléka.
  • U starších dětí omezte žvýkání žvýkaček.

Kdy kontaktovat lékaře?

Návštěvu lékaře neodkládejte při náhle se vyskytující zvýšené plynatosti, zejména v případě:

  • Má-li dítě bolest bříška a je ve věku do 3 měsíců.
  • Při silné křečovité bolesti na pravé nebo levé straně bříška.
  • Při horečce, průjmu/zácpě, zvracení.
  • Objeví-li se krev ve stolici.
  • Při bolestech a ztíženém dýchání.
  • Je-li bříško tvrdé na pohmat.
  • Vystřeluje-li bolest do třísel.
  • Při dlouhodobých potížích s nadýmáním.


*Hania Szajewska a kol.: Zvládnutí kojenecké koliky podáním Lactobacillus reuteri DSM 17938 u kojených dětí, The Journal of Pediatrics. 17.9. 2012, Randomizovaná , dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie.


Články k tématu Jak na kojeneckou koliku a nadýmání dětí?

  • Bolest v krku dokáže pořádně potrápit dospělé, natož pak děti. Projevuje škrábáním a pálením, ztíženým polykáním a někdy i chrapotem. Velmi často je projevem virového zánětu horních dýchacích cest. Co při takové variantě onemocnění dělat a která opatření mohou vašemu dítěti ulevit, poradíme v našem článku.
  • Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se nedostatkem empatie, špatnou orientací ve společenských situacích, nechápáním humoru nebo tělesnou neobratností, přičemž tyto nedostatky mohou být často vyváženy výjimečným intelektem. Přečtěte si o něm více.
  • Jak správně léčit kašel u dětí?

    Jak správně léčit kašel u dětí?

    · 5 minut čtení
    U dětí patří kašel společně s rýmou k nejčastějším projevům nachlazení a infekce dýchacích cest, zejména v předškolním věku. Jak kašel u dětí léčit, aby se mohly opět co nejdříve vrátit za kamarády do školky nebo do školy? Poradíme v našem článku.
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora