Jak správně léčit kašel u dětí?

30. 1. 2024 · 5 minut čtení

U dětí patří kašel společně s rýmou k nejčastějším projevům nachlazení a infekce dýchacích cest, zejména v předškolním věku. Jak kašel u dětí léčit, aby se mohly opět co nejdříve vrátit za kamarády do školky nebo do školy? Poradíme v našem článku.

Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Jak správně léčit kašel u dětí?

Související kategorie produktů

Kašel jako obranný reflex

Kašel sám o sobě není onemocněním, ale příznakem a především ochranným reflexem, který pomáhá udržovat dýchací cesty dobře průchodné. Ke kašli dochází, když jsou receptory v dýchacích cestách podráženy kontaktem s určitým patogenem – mohou to být viry, bakterie, alergeny nebo částice ze znečištěného ovzduší. Kašel může také upozornit na vdechnuté cizí těleso.

Co nejčastěji způsobuje kašel u dětí?
Nejčastější příčinou kašle u dětí je jednoznačně virová infekce dýchacích cest („běžné nachlazení“), která obvykle začíná rýmou. Rýma a kašel u malých dětí se obvykle vyskytují současně, to proto, že produkovaný hlen z nosohltanu (zadní rýma) zatéká do krku, kde dráždí ke kašli.

Suchý nebo vlhký kašel?

Pro léčbu kašle u dětí je vždy důležité rozlišit, o jaký typ kašle se jedná – zda o suchý nebo vlhký kašel. Podle typu kašle je pak možné zvolit lék buď na tišení kašle, nebo lék podporující vykašlávání ulpívajícího hustého hlenu.

Kašel u dětí
Kašel u dětí velmi často doprovází nachlazení, zejména záněty horních cest dýchacích.

Léčba suchého kašle u dětí

Suchý kašel dráždí a vyčerpává. Nedochází při něm k tvorbě hlenu v dýchacích cestách. Dítě je unavené, plačtivé a zhoršuje se zejména v noci, v suchém a teplém prostředí. K potlačení dráždivého kašle se používají léky – antitusika. Jejich podávání je vhodné zejména na noc, aby se podrážděná sliznice dýchacích cest zklidnila a dítě se vyspalo. Sípání, chrapot a obtížné dýchání, které se projevují také obvykle v noci, mohou být příznakem laryngitidy (akutní zánět hrtanu), o níž podrobně píšeme v dalším článku.

Léčba vlhkého kašle u dětí

Při vlhkém kašli dochází k tvorbě hlenu v dýchacích cestách. Vlhký kašel není třeba tlumit, ale naopak podpořit. K těmto účelům se používají léky označovaná jako expektorancia. Expektorancia snižují viskozitu hlenu (zkapalňují ho) a usnadňují jeho transport a vykašlávání působením na řasinkový epitel dýchacích cest. Expektorancia se doporučují používat pouze přes den, nejdéle do 17 hod. odpoledne, a to vždy s dostatečným příjmem tekutin. Nevhodná je kombinace expektorancií a antitusik najednou, z důvodu hromadění vzniklého hlenu v průduškách, což usnadňuje množení virů a bakterií.

Co na kašel u kojence?

Pokud kašlem onemocní malé miminko, je třeba, aby jej viděl lékař, který vyhodnotí stav dítěte a doporučí vhodné volně prodejné léky na kašel, v případě potřeby nasadí antibiotickou léčbu.

U kojenců je hlavním léčebným opatřením při vlhkém kašli především čištění nosu mořskou vodouodsávání hlenu z nosu, protože u těchto dětí je nejčastější příčinou kašle rýma. Na doporučení lékaře je vhodné léčbu podpořit podáním tzv. mukoaktivních látek, které zkapalňují a ředí hlen.

V léčbě suchého kašle se používají léky, které tlumí dráždění ke kašli. Podávají se pouze v případě velmi vyčerpávajícího kašle a obvykle na noc, díky čemuž zlepší spánek dítěte. Pro kojence od 2 měsíců je možné podat přípravky ve formě kapek, pro miminka od 6 měsíců je vhodný i sirup na kašel.

Bylinné sirupy pro kojence se doporučují obvykle od 1 roku. Pro dosažení maximálního účinku těchto léčiv je nezbytný dostatečný příjem tekutin, vhodné jsou především dětské bylinné čaje. Obsahují byliny, které přispívají k ochraně horních cest dýchacích (např. šípek, lipový květ) a pomáhají ředit hleny.

Odměrka pro dětský sirup na kašel.
Vždy používejte odměrku, která je součástí balení léku. Lžíce není nikdy přesná.

Léky na kašel pro děti – obecná pravidla

Při nákupu volně prodejného léku na kašel pro dětského pacienta kromě zohlednění typu kašle vždy zkontrolujte věkové omezení přípravku a dávkujte přesně podle uvedeného schématu – často se dávkuje podle hmotnosti dítěte. Pro mladší děti jsou výhodné tekuté formy přípravků proti kašli (kapky, sirupy), větší děti již mohou užívat i tablety.

Tip při užívání léků proti kašli
Výhodnější je podávat přípravky proti kašli po jídle, abyste snížili riziko podráždění žaludku.

Jak podpořit léčbu kašle u dětí?

Kromě podávání léků můžete léčbu kašle u dětí podpořit některými opatřeními:

  • Větrejte a zvlhčujte vzduch, zejména při spánku (vlhký ručník v blízkosti hlavy, čističky a zvlhčovače vzduchu).
  • Suchý kašel rovněž zmírňuje Priessnitzův zábal na krk.
  • Udržujte průchodnost nosu, zejména u malých dětí a především na noc (smrkat nebo odsávat), aplikace roztoku mořské vody nos hydratuje a zároveň čistí a aplikací nosních kapek nebo spreje se snižuje překrvení nosní sliznice a tvorba hlenu a tím se zmírní podráždění. Krátkodobě lze podávat také nosní kapky proti rýmě.
  • Abyste usnadnili dítěti dýchání při rýmě a nachlazení, polohujte ho na noc tak, aby mělo zvýšenou polohu hlavy
  • Důležitý je dostatečný příjem tekutin (bylinkové nebo ovocné čaje).
  • Dbejte na dostatečný přísun vitamínů, ideálně ve stravě, podpoří lepší obranyschopnost organismu.
  • Pastilky nebo bylinné sirupy zklidní kašlem podrážděnou sliznici.

Podpořte imunitní systém

Nejlepší prevencí proti kašli u dětí je posilování imunitního systému – dopřejte dětem dostatečný spánek, každodenní pobyt na čerstvém vzduchu a pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitaminy. Pro podporu normální funkce imunitního systému je zejména v zimních měsících, kdy není dostatek slunečního svitu, nezbytný dostatečný denní příjem vitaminu D, který je mimo jiné potřebný i pro normální růst a vývin kostí. Pro nejmenší děti je dostupný ve formě kapek (může předepsat i pediatr), pro děti od 3 let i ve formě želatinových bonbónů či cucavých tablet.

Kdy s kašlem u dítěte navštívit lékaře?

Pokud se jedná o nekomplikované virové onemocnění dýchacích cest, není třeba, zejména u větších dětí, okamžitě spěchat k lékaři. Při správně zvolené léčbě většinou kašel sám po pár dnech odezní společně s ostatními symptomy nachlazení, jako je rýma, zvýšená teplota nebo bolest v krku.

Lékařskou pomoc však vyhledejte, pokud:

  • je dítě novorozenec nebo kojenec.
  • kašel přetrvává déle než 7 dní od začátku léčby.
  • je kašel v záchvatech a velmi vyčerpávající.
  • dítě má jakékoliv dechové obtíže – sípot, chrčení, dušnost apod.
  • dítě při kašli zvrací nebo vykašlává krev.
  • je přítomna vysoká horečka.
  • cokoliv na stavu dítěte vás výrazně znepokojuje.

Články k tématu Jak správně léčit kašel u dětí?

  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se nedostatkem empatie, špatnou orientací ve společenských situacích, nechápáním humoru nebo tělesnou neobratností, přičemž tyto nedostatky mohou být často vyváženy výjimečným intelektem. Přečtěte si o něm více.
  • Strach a úzkost u dětí

    Strach a úzkost u dětí

    · 12 minut čtení
    Úzkosti se nevyhýbají ani dětem. Zatímco běžné „dětské strachy“ patří ke správnému vývoji, úzkostné poruchy znesnadňují dítěti cestu životem. Jak se úzkosti u dětí projevují a v čem je ohrožují? Jaké jsou zásady léčby? Jakým způsobem mohou rodiče dítěti s jeho strachy pomoci a lze jim účinně předcházet?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora