Zánět trojklaného nervu – příčiny a léčba

14. 10. 2023 · 4 minuty čtení

Zánět trojklaného nervu je závažné onemocnění způsobené jeho poškozením či utlačováním. Bolestivé až nesnesitelné ataky, které ho provázejí, jsou opředeny mnoha nepravdivými mýty. Obvykle totiž není jeho příčinou neléčené poškození zubu, ani pobyt v klimatizovaném prostředí, jak se mnozí lidé domnívají. Jaké jsou skutečné příčiny, co na zánět trojklaného nervu upozorní a jak se takový zánět léčí?

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Zánět trojklaného nervu – příčiny a léčba

Co je to trojklaný nerv?

Trojklaný nerv, neboli nervus trigeminus, je pátý hlavový nerv. Je nejsilnější z hlavových nervů a jeho hlavní úlohou je inervace především obličeje a přilehlých částí hlavy. Trojklaný nerv plní jak senzorickou (vnímací), tak motorickou funkci (inervuje žvýkací svaly). Zánět trojklaného nervu, přesněji označovaný jako neuralgie trojklaného nervu, je chronické onemocnění, které je obvykle způsobeno jeho poškozením či drážděním, respektive jeho utlačováním.

Trojklaný nerv je rozdělen na 3 větve:

  • mandibulární - inervující oblasti kolem spánků a dolní čelisti, včetně dolních zubů a rtu,
  • maxilární – inervující oblast kolem horní čelisti, včetně horních zubů a rtu,
  • oftalmickou - inervující oblast v okolí očí, čela a nosu.

Typy zánětu trojklaného nervu

  • primární –  příčinou přímo utlačování či poškození nervu
  • sekundární – způsobený přidruženým onemocněním
  • idiopatický* – příčina je neznámá. 
Co je to idiopatická neuralgie?
*Tzv. idiopatická neuralgie je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, kterou často doprovázený ulevujícími tiky v obličeji (označované také někdy jako tic douloureux). Častěji tímto onemocněním trpí ženy a pacienti s roztroušenou sklerózou.

Příznaky zánětu trojklaného nervu

Jak bolí trojklaný nerv? Příznaky typické pro zánět (neuralgii) trojklaného nervu jsou:

  • Náhlá, velmi silná bolest, často lokalizovaná na jedné půlce obličeje.
  • Obvykle je bolest pociťována ve tvářích, zubech, rtech, horní či dolní čelisti, méně často pak na čele či v očích.
  • Bolest může mít pulzující průběh, připomínat elektrický šok a může být doprovázena také brněním, pálením či celkovou ochablostí obličeje.
  • Často je záchvat bolesti vyvolaný při dráždění nervu například při čištění zubů nebo nanášení make-upu.
  • Intervaly mezi bolestivými záchvaty mohou trvat od hodin po dny, u neléčených pacientů se zkracují a mohou přejít až v chronickou bolest.
Pásový opar v obličeji může vyvolat zánět trojklaného nervu.
Jednou z příčin zánětu trojklaného nervu může být i prodělaná infekce, např. pásový opar v obličeji.

Příčiny zánětu trojklaného nervu

Příčin neuralgie trojklaného nervu je celá řada. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • poranění obličeje či mozku,
  • zubní ošetření (iatrogenní poškození, tedy způsobeno lékařem),
  • nádorová onemocnění,
  • roztroušená skleróza či jiná nervová onemocnění,
  • cévní postižení, utlačování nervu cévami,
  • některá infekční onemocnění, například pásový opar.

Jak již bylo zmíněno výše, bolest obvykle přichází náhle v epizodách a často je vyvolána podrážděním, například klimatizací, čištěním zubů, smíchem, nanášením makeupu, žvýkáním, umýváním či vibracemi (například při jízdě v autě). Nejedná se však o příčinu onemocnění, ale pouze o spouštěče bolesti. Dále není obvyklé, že by neuralgie trojklaného nervu byla způsobena poškozením zubů (např. zubním kazem).

Léčba zánětu trojklaného nervu

Neuralgie trojklaného nervu je spojena s bolestí a dalšími problémy, které negativně ovlivňují kvalitu života. Pacienti trpící tímto onemocněním se často vyhýbají aktivitám, které vyvolávají bolestivé epizody a také sociálnímu kontaktu. Lékaře je nutné navštívit zejména v případech, kdy pacient opakovaně pociťuje výše uvedené příznaky, přičemž od bolesti neulevují běžně užívaná volně prodejná analgetika (např. ibuprofen). Nejprve je vhodné navštívit zubního lékaře, který určí, zda se nejedná o bolest způsobenou onemocněním ústní dutiny. Pokud je dentální příčina vyloučena, pacient by měl navštívit neurologa, který následně provede potřebná vyšetření a určí léčbu.

Ta se obvykle zakládá na léčivech původně určených k terapii epilepsie či neuropatické bolesti. Nejčastěji předepisovaným léčivem je karbamazepin, dále pak gabapentin, pregabalin či lamotrigin. Léčbu je vhodné doplnit o vitaminy skupiny B, které napomáhají výživě a obnově nervů. Pokud nezabere farmakoterapie, je možné v některých případech provést chirurgický zákrok, při kterém se mezi cévu a vlákna trojklaného nervu vloží teflonová destička či sval, díky kterému se sníží tlak na nerv. Další možností je ambulantní balonková komprese nervu. Neléčený zánět trojklaného nervu má tendenci se časem zhoršovat, bolestivé epizody přicházejí častěji a ve větší intenzitě.


Články k tématu Zánět trojklaného nervu – příčiny a léčba

  • Brní vás prsty na rukou? Zhoršuje se stav v noci a nutí vás ruku svěsit a protřepat? V tom případě je možné, že trpíte syndromem karpálního tunelu. O co se přesně jedná, jaké jsou příčiny a jak se lze bolestí zápěstí a nepříjemných pocitů zbavit?
  • Alzheimerova choroba je závažné onemocnění, při němž dochází k postupnému úbytku nervových buněk v mozku. Jedná se o nejčastější formu demence. Postihuje zejména seniory, kteří vlivem nemoci přichází o soběstačnost. Jak život s Alzheimerem zvládnout?
  • Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    · 3 minuty čtení
    Psychická nervozita je běžnou emocí, která má za normálních podmínek ochranný význam a pomáhá nám ve vypjatých situacích. Je to pocit, který zažil někdy každý z nás (například před zkouškou, důležitým rozhodnutím, či v náročné situaci) a který nám není moc příjemný.
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora