Zarostlý nehet – příčiny a léčba

19. 1. 2024 · 5 minut čtení

Zarostlý nehet na sebe obvykle upozorní citlivostí, bolestí a zanícením kolem nehtového lůžka, nejčastěji na palci u nohou. I když zarostlý nehet vypadá zprvu jako nenápadný lokální problém, jeho řešení neoddalujte. Bez řádné léčby může totiž vyústit i ve velmi nepříjemný zánět. Co je příčinou zarůstajícího nehtu, jak zarostlý nehet ošetřit i jak zabránit případným opakovaným potížím, vám vysvětlíme na následujících řádcích.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Zarostlý nehet – příčiny a léčba

Jak poznat zarostlý nehet?

Zarostlý nehet, známý také jako onychokryptóza, vzniká v okamžiku, pokud okraj nehtu zarůstá do měkké tkáně prstu. V počátku může způsobovat pouhé nepohodlí, s postupem času na sebe upozorní bolestí, zanícením a zčervenáním. Pokud se oblast infikuje, může se naplnit hnisem a způsobit krvácení. Nejčastěji bývá postižený palec u nohy, běžně se však lze setkat i s potížemi na jiných prstech nohy nebo se zarostlým nehtem na ruce. 

Související kategorie produktů:

Co způsobuje zarůstání nehtů?

Bolestivé zarůstání nehtů může mít hned několik důvodů. Mezi nejčastější patří:

Nesprávná technika stříhání nehtů
Deformace prstů a nehtů.
Poranění nehtů
Genetika

Příznaky zarůstajícího nehtu

V časném stádiu způsobuje porucha nehtu jen mírné nepohodlí. Zarůstající nehet následně způsobí otok a citlivost okolní kůže. Zasažená pokožka se stává tvrdou a bolestivou při vyvinutém tlaku. Při déletrvajících potížích se může objevit:

  • bolest při pouhém dotyku nebo při chůzi
  • silné zarudnutí
  • vniknutí infekce do zanícené oblasti
  • hnisání či krvácení rány
  • nepřiměřené zvětšení nehtového lůžka
Opakované zarůstání nehtu
V případě nedostatečné péče o nehty se mohou potíže vracet opakovaně, výjimkou není ani chronická bolest.

Zarostlý nehet a léčba

Většinu případů zarostlých nehtů můžete ošetřit v domácím prostředí. Pokud však u zarostlého nehtu pozorujete známky infekce a potíže při důsledně prováděné léčbě neustupují, či se ještě zhoršují, vyhledejte lékaře. Konzultace u odborníka je na místě i v případě, kdy se potíže se zarůstáním nehtů objevují opakovaně.

Domácí léčba
Léčba u lékaře
Zarostlý nehet pravidelně odmočte, využít můžete např. odvar z řepíku lékařského.
Při problémech se zarostlým nehtem můžete vyzkoušet koupel z odvaru z řepíku, nejlépe 2–3krát denně.

Prevence zarostlého nehtu

Stříhejte si nehty správně.
Noste vhodnou obuv.
Chraňte nohy před úrazem
Dbejte na pravidelnou hygienu.
Nohy si zaslouží kontrolu.

Zarostlý nehet u dětí

Zarostlé nehty se zdaleka netýkají pouze dospělých, nejčastěji se objevují u malých dětí. Časté a nepříjemné jsou zarostlé nehty u miminka. Příčiny potíží jsou obdobné jako u dospělých. Patří sem nesprávné ošetřování nehtů, příliš krátká či úzká obuv, infekční onemocnění, úraz či dědičná predispozice.

Léčba zarostlého nehtu u dětí je podobná léčbě dospělých pacientů. Velmi dobré výsledky mají zmíněná nehtová rovnátka. Proces rovnání bývá u dětí velice úspěšný zejména kvůli vlastnostem dětských nehtů. Ty rychle rostou, jsou elastičtější a ve většině případů nejsou zatíženy celkovými zdravotními komplikacemi. Klíčové je samozřejmě důsledně dodržovat i pravidla správné péče o nehty. Velmi důležité je ošetřovat dětské měkké nehty s citem, pozor je třeba dát na nežádoucí nedostřižení nehtu a následnou snahu zbytek odrhnout.

Případný výskyt zarostlého nehtu neponechávejte samovolnému vývoji a věnujte mu patřičnou pozornost. Urychlíte ústup otoku, zabráníte rozšíření infekce a podpoříte následnou regeneraci. Těžší nebo opakované potíže řešte s odborníkem, který má k dispozici široký set účinných léčebných možností. Řadě případů se zarostlými nehty dokážete správně prováděnou péčí o nehty nebo výběrem vhodné obuvi zcela zabránit. 


Články k tématu Zarostlý nehet – příčiny a léčba

  • Absces – příznaky a léčba

    Absces – příznaky a léčba

    · 8 minut čtení
    I drobná ranka si zaslouží naši pozornost. Za nepříznivých okolností se může stát branou pro bakteriální infekci. Hrozí vznik abscesu, což je dutina vyplněná hnisem, která se mimo jiné projevuje otokem a silnou bolestí. Jak poznáte absces? Zajímá vás, jak se léčí? Co dělat, pokud absces praskne? A lze této zdravotní komplikaci předcházet?
  • Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Gilbertův syndrom je celoživotní dědičná porucha metabolismu žlučového barviva bilirubinu v krvi. Nevyžaduje však naštěstí léčbu, jelikož nepředstavuje výrazné zdravotní riziko. Jak Gilbertův syndrom poznat, jak je častý a lze mu nějakým způsobem předejít? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
  • Jak postupovat při spálení pokožky

    Jak postupovat při spálení pokožky

    · 7 minut čtení
    Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora