Bolest kolene – příčiny a léčba

14. 2. 2023 · 5 minut čtení

Bolest kolene se z různých důvodů vyskytuje napříč všemi věkovými kategoriemi. V některých případech se může jednat jen o dočasnou bolest způsobenou přetížením či drobným zraněním, výjimkou nejsou ale ani závažnější případy zahrnující chronická nebo degenerativní onemocnění. Jaké jsou příčiny bolesti kolene, jak se diagnostikují i léčí a lze bolesti kolene nějak předcházet? Vše se dozvíte v následujícím článku.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Bolest kolene – příčiny a léčba

Koleno – nejsložitější kloub v těle

Pro lidské tělo má kolenní kloub bezesporu klíčový význam, umožňuje chůzi, sed, běh a další pohyby. Pro pochopení příčin bolesti kolene je nejprve nutné základní porozumění jeho stavby. Kolenní kloub je největší a nejkomplexnější kloub v celém těle.

Související kategorie produktů:

Stavba kolenního kloubu

V případě kolena se jedná o tzv. synoviální kloub a uvnitř něj (tedy v kloubním pouzdru) se nachází synoviální tekutina, která pomáhá snížit tření mezi kostmi a chrupavkou v kloubu. Kolenní kloub spojuje stehenní a holenní kost. Přední část kolenního kloubu tvoří čéška. Mezi kostmi se nachází dvě vazivové destičky, tzv. menisky, které tlumí nárazy a vyrovnávají nerovnosti styčných ploch obou kostí.  Rozlišujeme meniskus vnitřní a vnější. Dalšími strukturami, které tvoří kolenní kloub, jsou vazy. Stabilitu zajišťují přední a zadní zkřížené vazy a dále vnitřní a vnější kolaterální vazy. Jejich poškození pak bývá často důvodem bolesti právě na vnitřní či vnější straně kolene.

Příčiny bolesti kolene

S ohledem na množství struktur je příčin bolesti kolene celá řada. Je možné je rozdělit do tří základních skupin:

Přetížení (při dlouhodobém zatěžování, rychlém růstu – zejména u dětí)
Bolest kolene při zranění
Kloubní onemocnění
Kdy navštívit lékaře?
V případě, že pacient pociťuje bolest nejen při zvýšeném pohybu, ale i v klidu, hybnost je v jakékoliv míře omezena, kolenní kloub je opakovaně nebo dlouhodobě oteklý a nepomáhá ani konzervativní terapie v podobě klidového režimu, podpůrných léčiv a chlazení, je vhodné navštívit lékaře specialistu, tedy ortopeda. Ten následně určí přesnou diagnózu a následnou léčbu.

Diagnostika a léčba

Diagnostiku provádí lékař specialista (ortoped) jednak pomocí diagnostických technik zahrnující kontrolu rozsahu pohybu a jednak pomocí zobrazovacích metod, jako je magnetická rezonance, rentgen či přímo pomocí artroskopie. V závislosti na závažnosti problému se aplikuje léčba konzervativní nebo chirurgická. Konzervativní léčba zahrnuje klidový režim, rehabilitace, ledové obklady zmírňující otok a podávání léčiv proti bolesti/zánětu. Lékař může doporučit také lék ze skupiny chondroprotektiv určený pro podporu kloubní chrupavky. V některých případech je vhodná injekční aplikace léčivé látky přímo do kloubu. Další možností je chirurgický zákrok, při kterém lze „opravit“ či nahradit poškozené části kolenního kloubu.

Rizikové faktory a prevence bolesti kolene

Mezi nejčastější rizikové faktory patří samozřejmě fyzická zátěž, zejména při činnostech vyžadujících zvýšenou zátěž kolenních kloubů. Jedná se tedy především o běh nebo zvedání těžkých předmětů. Některé faktory lze jen velmi obtížně ovlivnit. Jedná se především o autoimunitní a degenerativní onemocnění. Částečně lze ale prodloužit bezpříznakové období těchto nemocí.

K tomu, aby nedošlo k přetížení nebo přímo poškození kolenního kloubu, napomáhá posilování okolních svalů, které zajišťují jeho stabilitu. Dále je důležité udržování normální hmotnosti, neboť při nadváze a obezitě jsou kolenní klouby více zatěžovány, a zvyšuje se tak pravděpodobnost jejich poškození. K prevenci poškození kolenního kloubu je dále vhodný správný výběr obuvi. Správná obuv napomáhá k udržení stability, a tím i ke snížení zátěže nejen kolenních kloubů. Zejména je nutné, aby byla obuv pevná a měla podrážku s dostatečnou tloušťkou.

Kloubní výživa

Pro podporu kloubů lze také užívat přípravky z kategorie kloubní výživy. Mezi látky, které napomáhají regeneraci a výživě kloubních struktur, patří kolagen, glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, hyaluronát sodný apod. Tyto potravinové doplňky je možné užívat dlouhodobě.

 


Články k tématu Bolest kolene – příčiny a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora