Artróza – příznaky, stupně a léčba

24. 10. 2023 · 9 minut čtení

Osteoartróza označuje degenerativní postižení kloubní chrupavky. Zatímco před 40. rokem věku je tato nemoc vzácná, po 50. roce života postihuje téměř 30 % populace a po 70. roce nacházíme osteoartrózu u více jak 70 % osob. Jak nemoc vzniká, jaké faktory opotřebení chrupavky zhoršují a kteří lidé jsou nemocí více ohroženi? Vysvětlíme vám, jak se tyto bolestivé kloubní poruchy projevují i jaké možnosti léčby se v současnosti nabízí.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Artróza – příznaky, stupně a léčba

Co to je artróza?

Při osteoartróze dochází v místech nejvyššího zatížení kloubu k postižení kloubní chrupavky, která se zdrsňuje, ztenčuje a postupně mizí. Narušená kolagenní vlákna chrupavky tělo nestačí opravovat. Také úbytek mezibuněčné hmoty přispívá k degenerativním změnám chrupavky. Nedochází jen k postižení chrupavky, ale také přilehlých kostí. Kloub se postupně deformuje a ztrácí svoji pevnost a pružnost. Bolesti kloubů začneme pociťovat, když se se zánět rozšíří do okolních měkkých tkání (samotná chrupavka nebolí)

Související kategorie produktů:

Artróza – rizikové faktory

K opotřebování dochází přirozeně v důsledku stárnutí, může jej však výrazně urychlit nadměrné zatěžování kloubu, ať už nadváhou, nadměrnou pohybovou zátěží nebo úrazem. Dlouhou dobu se osteoartróza považovala za nemoc způsobenou výhradně opotřebením chrupavky. Dnes se odborníci přiklání k názoru, že i zánět sehrává při této nemoci hraje důležitou úlohu a přispívá k rozvoji nemoci. Přesto se zdůrazňuje především degenerativní povaha nemoci.

Kdo je nejvíce ohrožený?

  • Starší lidé
  • Lidé s nadváhou
  • Sportovci neúměrně zatěžující určité klouby
  • Lidé s jednostranným pohybem, ale i s nedostatkem pohybu
  • Lidé s vadným držením těla, kloubními deformitami, po poranění či po operaci v oblasti kloubů

Osteoartróza se svým vznikem, průběhem a léčbou značně odlišuje od autoimunitních zánětů kloubů (revmatoidní artritida, psoriatická artritida, Bechtěrevova nemoc aj.). O této skupině nemocí pojednává zvláštní článek o artritidě.

Porovnání zdravého kloubu a kloubu s artrózou

Příznaky artrózy

  • Ranní ztuhlost kloubů
  • Bolest kloubů na začátku pohybu (startovací bolest)
  • Bolest kloubů po námaze, která se v klidu zmírňuje
  • Omezení rozsahu hybnosti kloubu a snížení pohyblivosti
  • Otok kloubu

K opotřebení a úbytku kloubní chrupavky dochází dlouhodobě, plíživě. V počátku jsou klouby citlivější například na chlad a jejich bolestivost se objevuje ráno, na začátku pohybu či po intenzivní pohybové aktivitě. Postupně se bolest kloubů stává trvalou, objevuje se i během noci a snižuje se rozsah hybnosti kloubu. Projevy osteoartrózy mohou být natolik závažné, že znesnadňují každodenní fungování v pracovním a rodinném životě. Častý nedostatek pohybu při osteoartróze, a tedy přibývání na váze stav dále zhoršuje.

Stupně artrózy

Osteoartróza se dělí do čtyř stupňů na základě rentgenového vyšetření. Míra subjektivních obtíží nemusí vždy souhlasit s přiděleným stupněm.

Artróza 1. stupně
Artróza 2. stupně
Artróza 3. stupně
Artróza 4. stupně
Artróza drobných kloubů na ruce postihuje zejména ženy.
Artróza postihuje i drobné klouby. Náchylnější k této formě onemocnění jsou ženy.

Výskyt artrózy

Osteoartróza může postihnout téměř jakýkoliv kloub, nejčastěji je však diagnostikována u kolenního nebo kyčelního kloubu, dále pak u ramene a zápěstí. Méně často se setkáváme s artrózou kloubů krční páteře, kotníku nebo palce ruky či nohy. Zatímco artróza kotníku vzniká ve většině případů jako následek opakovaných úrazů, artróza palce u ruky patří mezi nejčastější případy degenerativních kloubních poruch z jednostranného přetěžování. Častěji jí trpí třeba svářeči nebo nástrojáři.

Artróza kolene

Osteortróza kolenního kloubu (gonartróza) je nejčastějším degenerativním postižením kloubů. Patří dokonce mezi 10 nejčastějších nemocí na světě. Zpravidla postihuje obě kolena. Typické jsou bolesti při ohnutí kolene, při dřepu, při chůzi po schodech nebo v obtížném terénu. V pokročilých případech činí problémy i samotná chůze, častěji dochází k otokům kloubu a k tvorbě kloubního výpotku, který je nutné odsávat.

Artróza ramene

Osteoartróza ramene (omartróza) se projevuje bolestí při pohybu paže, později i v klidu a během spánku. Často vzniká po úrazu nebo po opakované dislokaci („vyskočení“) ramene. Kvůli zhoršující se bolesti používají lidé s osteoartrózou ramene dotčenou paži méně a méně, dochází tak ke zmenšení hybnosti kloubu i ke zkrácení svalů. Následkem jsou potíže při denních činnostech jako oblékání či mytí vlasů. Nemoc mohou doprovázet zvuky při pohybu („loupání“). 

Artróza kyčlí

Při osteoartróze kyčle (koxartróze) pozorujeme bolest v třísle, která může vystřelovat vnitřní stranou stehna až ke kolenu. V počáteční fázi se projevuje na začátku pohybové aktivity (např. při chůzi) nebo při změně pozice těla, později i v klidu a během spánku.

Co dělat, když vás trápí klouby?

1. Silně bolestivý kloub potřebuje klid.
2. Pravidelný pohyb.
3. Léky proti bolesti.
4. Působení tepla.
5. Kloubní výživa.
6. Správná tělesná hmotnost.
7. Návštěva lékaře.

Léčba osteoartrózy

Základem léčby degenerativních nemocí kloubů jsou nefarmakologická opatření. Nejefektivnější je pravidelné kondiční cvičení, s postupným zvyšováním zatížení, v počátečním stadiu pod vedením fyzioterapeuta. Upravuje se sportovní a pracovní zátěž. Předepisují se ortopedické vložky, bandáže, ortézy, v pokročilých případech pak berle a další kompenzační pomůcky. Nezbytnou součástí léčby je snížení nadváhy. Někdy se využívá terapie teplem.

Z farmakologické léčby uplatnění nacházejí léčivé přípravky proti bolesti a zánětu (tablety, gely, krémy aj.), kortikoidní injekce aplikované do kloubů, kde působí protizánětlivě a tím tlumí bolest, a kloubní výživa (chondroprotektiva). Z posledně jmenované skupiny léčiv se využívají jak účinné látky v tabletách, tak injekce s kyselinou hyaluronovou.

Z operačních výkonů se používá korekční osteotomie, obnovující správné postavení při deformitách, abrazivní metody, transplantace chrupavky nebo umělé náhrady části nebo celého kloubu.

Věděli jste, že i káva může mít vliv na rozvoj artrózy?
Studie zkoumající vztah artrózy a kávy z roku 2020 upozornila, že příjem kofeinu může negativně ovlivnit růst chrupavek a kostí, což může zvýšit riziko rozvoje osteoartrózy. Výzkumný tým proto doporučil omezit příjem kávy s kofeinem kvůli jejímu vlivu na pohybový aparát.

Osteoartróza je degenerativní a později současně i zánětlivá nemoc kloubů. Ačkoliv se často rozvíjí postupně, není radno její řešení odsouvat. Bolesti kloubů snižují míru pohybových aktivit, což snižuje kvalitu života a přináší časté zdravotní komplikace. Věnujte proto pozornost zdravému životnímu stylu – pravidelně se hýbejte, zdravě jezte a udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost. Případnou bolest nepodceňujte, a naopak ji zavčas řešte. To proto, abyste si užívali radost z pohybu a života co nejdéle.

 


Články k tématu Artróza – příznaky, stupně a léčba

  • Opotřebení kloubů a vznik artrózy

    Opotřebení kloubů a vznik artrózy

    · 14 minut čtení
    K opotřebení kloubů dochází při jejich nadměrném přetěžování a přirozeně také v důsledku stárnutí. Kloubní chrupavka s věkem ztrácí pevnost i pružnost, ztenčuje se a objevuje se poškození a bolest kloubů, artróza. Nejvíce takto trpí velké klouby – kolena, kyčle a ramena.
  • Dna nemoc - příznaky a léčba

    Dna nemoc - příznaky a léčba

    · 5 minut čtení
    Dna, pakostnice či „nemoc králů“ vzniká v důsledku zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi a postihuje 1-2 % dospělých, nejčastěji starší muže. Projevuje se bolestivými otoky i trvalými deformacemi kloubů a vyžaduje omezit maso či pivo.
  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora