Bolest ucha u dětí – léčba a prevence

29. 3. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 4 minuty čtení

Mezi nejčastější příčiny bolesti ucha u dětí patří zánět středního ucha. Většinou mu předchází rýma. U dětí, které ještě samy nemluví, je rozpoznání bolesti velice obtížné. Co dělat, a jak bolestem ucha předcházet, se dozvíte v našem článku.

Jaké jsou příčiny bolesti ucha u dětí?

Mezi možné příčiny bolesti ucha u dětí řadíme virové, bakteriální nebo plísňové infekce středouší nebo zevního zvukovodu. Zánět zvukovodu se často rozvíjí pod mazovou zátkou. K poranění ucha, zvláště zevního zvukovodu, případně s projevem zánětu a následnou bolestivostí, může dojít při mechanickém poranění, a to například při zasunutí cizího tělesa dovnitř ucha. Za bolest ucha může dítě považovat i zduření uzlin na krku.

Mezi nejčastější příčiny bolesti ucha u dětí patří zánět středního ucha.
Zánět středního ucha přichází obvykle s rýmou a obvykle se v průběhu dětství vrací.

Kdy navštívit lékaře?

Lékařskou pomoc je nutné vyhledat zejména v těchto případech:

  • při výtoku z ucha
  • při ucpání zvukovodu mazovou zátkou
  • při závratích, nestabilitě při chůzi, hučení, pískání v uších, při pocitu, že dítě neslyší
  • při úrazu
  • při potížích trvajících déle než 2 dny, pokud se bolesti nebo celkový stav dítěte zhoršují, pokud je bolest spojena s horečkami nebo celkovou schváceností dítěte nebo pokud dítě odmítá přijímání tekutin.

Související kategorie produktů:

Prevence bolesti ucha

Jelikož bolesti uší u dětí nejčastěji souvisejí s rýmou, je jako prevence důležité smrkání, u malých dětí odsávání hlenů z nosu odsávačkou. Vhodné je proplachovat nos mořskou vodou, zde má uplatnění konvička. K podpoře imunity lze užívat doplňky stravy s hlívou ústřičnou, rakytníkem a vitaminem C a zdravý životní styl. Důležité je také přiměřené oblečení uvnitř i venku.

Ušní maz se nedoporučuje odstraňovat, neboť má v zevním zvukovodu ochrannou funkci. Pokud má dítě v uchu usazeno hodně ušního mazu, který nechce samovolně vytéct, lze použít ušní spreje či kapky k tomu určené, aby maz rozpustily a vyplavily.

Pozor je nutné dávat při plavání, potápění a skocích do vody. Vždy je třeba boltec osušit, aby v zevním zvukovodu nezůstala voda, která může mít za následek zánět zevního zvukovodu nebo středouší. U dětí náchylných k ušním obtížím je vhodné používat při koupání špunty do uší.

Léčba a vyšetření na ORL

U miminek a nejmenších dětí je velmi obtížné vůbec určit, jaký problém je trápí. Vodítkem může být sahání na hlavičku, protože dítě neumí ještě lokalizovat bolest. U zánětu je často přítomna teplota a rýma. Většinou v přítomnosti rýmy vzniká v uchu podtlak, který může způsobit bolest. Pokud dojde ke zhoršení stavu, je vhodné nasadit nosní kapky, které ulevují i od bolesti ucha díky splasknutí sliznice v nose a v nosohltanu, a volně prodejné přípravky do uší.

Pokud z ucha cokoli vytéká, nic nekapejte a vždy vyhledejte lékaře ORL. Pomoci může chladný obklad na uši, který eliminuje silné prokrvení v oblasti zánětu a mírní akutní bolest. Pakliže nemají příznaky zlepšující se charakter, je na místě navštívit lékaře, který předepíše antibiotika k léčbě zánětu.

Bolest ucha u dětí v noci

V poloze vleže dochází k většímu prokrvení hlavy i ouška, a tím k většímu a bolestivějšímu otoku podrážděné a zanícené sliznice. Dítě je schvácené, neklidné, pláče a nechce si nechat sáhnout na ucho. Přítomná může být i horečka. První pomocí je podání léků proti bolesti, horečce a usazení dítěte do polohy v sedě.

Pokud bolest není nesnesitelná, ale ucho bolí déle než dva dny, je vhodné navštívit lékaře. Vyšetření bubínku dítěte pomocí otoskopie a stanovení diagnózy provede většinou dětský lékař. Pokud si myslíte, že se jedná o zánět ucha, rozhodně není dobré situaci podcenit. V komplikovanějších nebo nejasných případech by mělo být nemocné dítě odesláno ke specialistovi na ORL.



Články k tématu Bolest ucha u dětí – léčba a prevence

  • Zánět středního ucha patří mezi běžná onemocnění dětského věku, potkat může ale i dospělé. Zpravidla se rozvíjí při infekci horních cest dýchacích. Co se při zánětu středního ucha děje, jak se léčí a kdy jít s dítětem na pohotovost?
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Potničky – příznaky, prevence a léčba

    Potničky – příznaky, prevence a léčba

    · 6 minut čtení
    Potničky jsou označením pro vyrážku z tepla. Jedná se o zdravotní problém, který není nijak životu nebezpečný, ale dokáže pěkně potrápit. Potničky se objevují převážně u dětí, výjimečně i u dospělých. Jak potničky vypadají, s čím se dají splést, jak se léčí a jak zabránit jejich výskytu?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora