Zánět středního ucha - příznaky a léčba

9. 2. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

Zánět středního ucha (Otitis media) patří mezi běžná onemocnění dětského věku, potkat může ale i dospělé. Zpravidla se rozvíjí při infekci horních cest dýchacích. Co se při zánětu středního ucha děje, jak se léčí a kdy jít s dítětem na pohotovost? Vysvětlíme a poradíme.

Co je to zánět středního ucha?

Zánět středního ucha je odborně definován jako zánět sliznice Eustachovy trubice, středoušní dutiny a dalších částí pneumatického systému spánkové kosti. Laicky lze říci, že při zánětu středního ucha dochází k přenosu infekce z horních cest dýchacích do oblasti středního ucha, kde se kvůli neprůchodnosti Eustachovy trubice začne hromadit tekutina a tlačit na ušní bubínek. Podle délky trvání rozdělujeme záněty středního ucha na akutní (ty jsou nejběžnější), chronické nebo recidivující. Zánět středního ucha sám o sobě není nakažlivý, nakažlivá však samozřejmě může být vyvolávající infekce dýchacích cest.

Proč mají zánět středního ucha častěji děti?

Záněty středního ucha patří k nejčastějším zánětům u dětí. Podle lékařských statistik alespoň jednou prodělá akutní zánět středního ucha 1262 % kojenců do 1 roku věku, 5084 % dětí do 3 let věku a do věku 7 let prodělá 1 epizodu asi 60 % dětí. Nejběžněji se akutní zánět vyskytuje u kojenců a batolat, tedy mezi 6. až 18. měsícem života. Pro rozvoj zánětu středního ucha je zásadní funkce Eustachovy trubice. Děti mají Eustachovu trubici krátkou, širokou a méně skloněnou než dospělí, a proto je u nich přestup infekce z nosohltanu do středouší snazší.


Příčiny zánětu středního ucha a jeho rizikové faktory

Záněty středního ucha se ve valné většině případů objevují v souvislosti se záněty horních cest dýchacích. Zánět středního ucha bez rýmy je možný (zejména u kojenců a batolat), jedná se však o méně častou situaci rýma se obvykle rozvine později. Nejčastějšími původci akutního středoušního zánětu jsou běžné respirační viry (rhinoviry, adenoviry) a v rámci následné infekce pak bakterie Streptococcus pneumonie nebo Haemophillus pneumonie.

Zánět středního ucha může být i komplikací alergické rýmy, může trápit děti se zvětšenými nosními mandlemi, děti s rozštěpem patra nebo kojence, kteří ublinkávají. Rizikovými faktory je také větší počet sourozenců v rodině, předčasný porod, nízká porodní hmotnost, nekojení, nesprávná technika smrkání/neschopnost smrkat, používání dudlíku, krmení z lahvičky vleže i kouření v domácnosti.

Příznaky zánětu středního ucha

Příznaky zánětu středního ucha u dětí nastupují obvykle velmi rychle. Třemi základními symptomy, které ukazují na zánět středouší, jsou bolest ucha (zejména vleže), horečka a současně probíhající zánět nosohltanu (rýma). Podle věku lze na zánět středouší myslet při těchto projevech:

Příznaky zánětu středního ucha u kojenců a batolat:

  • Rýma, zánět horních cest dýchacích
  • Horečka
  • Neklid a pláč
  • Zvracení, průjem
  • Výtok z ucha

Na bolavé ouško u malých dětí, které ještě nemluví, upozorní, že se dítě ucha dotýká nebo si za něj opakovaně tahá. Dále je to mrzutost, nechutenství, nedostatečná reakce na hlas nebo zvuky, event. poruchy rovnováhy. Častým ukazatelem nastupujícího zánětu je nespavost   kvůli stupňující se bolesti dítě nedokáže usnout jako obvykle.

Příznaky zánětu středního ucha u předškoláků

  • Rýma, zánět horních cest dýchacích
  • Bolest ucha, zalehnutí ucha
  • Výtok z ucha
  • Může být horečka

Příznaky zánětu středního ucha u dospělých

  • Bolest ucha
  • Sekrece z ucha
  • Zhoršené slyšení či porucha sluchu

Zkouška bolestivosti při zatahání za ušní boltec nebo stisknutí chrupavky u vchodu do ucha (tragus) je znakem zánětu vnějšího zvukovodu, nikoliv zánětu středního ucha.


Jak zánět středního ucha probíhá?

Zánět středního ucha probíhá zpravidla v několika fázích. Zpočátku dojde k uzavření Eustachovy trubice zánětem, vytvoří se podtlak, který vyvolá bolest. Poté se v uzavřené oblasti středouší začíná hromadit sekret. Tekutina (hlen, hnis) tlačí na bubínek v této fázi bubínek může prasknout, lékař proto provádí jeho šetrné proříznutí v místě, kde následně dobře a bez zjizvení sroste. Tento zákrok přináší okamžitou úlevu. Poté už následuje fáze hojení. Mějte na paměti, že je vždy na místě včas vyhledat lékaře (či pohotovost, jelikož stav se často zhoršuje v noci kvůli zmiňované poloze vleže), protože protržení bubínku odbornou cestou se zhojí prakticky bez jizvy, zatímco když bubínek sám praskne, zůstává jizva vždycky.

Po zánětu středního ucha se snažte zbytečně neurychlovat návrat do normálního režimu, ať už dítě mělo ucho píchnuté, nebo ne. Rozhodně se vyhněte koupání v bazénu a potápění. Stejně tak představuje riziko i cestování letadlem, problematické je zejména přistání, kdy se tlak uvnitř kabiny postupně zvyšuje a tlačí ušní bubínek směrem dovnitř, může znovu vést ke komplikacím a následné návštěvě ORL či pohotovosti. Pozor také na koupání bezprostředně před odletem, uvíznutí vody v uchu, následná klimatizace v letadle může zadělat na problémy. 


Léčba zánětu středního ucha co  pomáhá na bolavé ucho?

Při bolesti ucha je vždy třeba poradit se o postupu s lékařem vaším pediatrem nebo ORL specialistou. Samoléčba při zánětu středního ucha není vhodná. V prvním stádiu nemoci, pokud jen trochu bolí ouško a není přítomna horečka, se podávají léky proti bolesti paracetamol nebo ibuprofen, pro malé děti ve formě suspenze nebo čípku. Dále se v této fázi doporučují kapičky proti ucpanému nosu, které mohou pomoci uvolnit Eustachovu trubici, nebo antihistaminika, která rovněž působí proti otoku sliznice. Lékař může také předepsat ušní kapky s protizánětlivým účinkem a účinkem proti bolesti. Pokud se stav nezlepší a zánět přejde do pokročilého stádia s horečkou a výraznou bolestí ucha, je čas vydat se na pohotovost. Lékař podle věku a stavu malého pacienta zvolí mezi dvěma postupy propíchnutím ušního bubínku nebo antibiotickou léčbu. Ouško s propíchnutým nebo prasklým bubínkem chráníme před vodou a nic do něj nekapeme.

Co můžete udělat sami, aby se akutní zánět středního ucha neopakoval?

Zánět středního ucha je velmi nepříjemný pro děti, ale i pro rodiče. Zde nabízíme několik tipů, jak návratu tohoto bolestivého problému zabránit.

  • Důležité je snížit riziko infekce horních cest dýchacích. Podporujte proto imunitu dítěte pestrou a vyváženou stravou s dostatkem vitaminů (hlavně C, B, D), co nejčastějším pobytem na čerstvém vzduchu a otužováním.
  • Naučte dítě důsledně dodržovat základní hygienické návyky, jako je mytí rukou atd.
  • Pro imunitu těch nejmenších dětí je důležité kojení plné minimálně do šesti měsíců.
  • Snažte se co nejdříve omezit používání dudlíku.
  • Děti naučte co nejdříve smrkat (zpravidla možné od 2 let věku). Při rýmě důsledně odsávejte hlen z nosu pomocí odsávačky.
  • Zaveďte pravidelnou nosní hygienu, tj. aplikaci mořské vody do nosu ve formě spreje nebo pomocí konvičky.
  • Vzhledem k tomu, že sídlem imunity jsou střeva, podpořte rovnováhu střevní mikrobioty pomocí probiotik.
  • Při krmení z lahvičky by měla být hlava dítěte ve zvýšené poloze nekrmte dítě, když leží v postýlce.
  • V domácnosti nekuřte, neberte dítě do zakouřených prostor.
  • Poraďte se se svým dětským lékařem o možnostech očkování, např. proti pneumokokům nebo proti chřipce.


Články k tématu Zánět středního ucha - příznaky a léčba

  • Bolest hlavy – příčiny a léčba

    Bolest hlavy – příčiny a léčba

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat.
  • Menstruační bolesti - co pomáhá?

    Menstruační bolesti - co pomáhá?

    · 7 minut čtení
    Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
  • Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Bolest v krku doprovázená otokem, zčervenáním nebo bílými potahy v oblasti krčních mandlích se označuje jako angína (tonzilida).
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora