Potničky – příznaky, prevence a léčba

5. 10. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Potničky jsou označením pro vyrážku z tepla. Jedná se o zdravotní problém, který není nijak životu nebezpečný, ale dokáže pěkně potrápit. Potničky se objevují převážně u dětí, výjimečně se mohou objevit i u dospělých v horkém a vlhkém počasí. Jak potničky vypadají, s čím se dají splést, jak se léčí a jak zabránit jejich výskytu, vám prozradíme v následujícím článku.


Potničky jsou častou vyrážkou typickou pro novorozenecké období.
Potničky postihují až 9 % novorozenců s průměrným věkem 1 týden. Důvodem u takto malých dětí jsou nezralé potní kanálky.

Co to jsou potničky?

Potničky (lat. miliaria) nepatří mezi infekční onemocnění. Jedná se o vyrážku v podobě drobných červených pupínků a skvrn na kůži, z nichž postupně vznikají puchýřky naplněné tekutinou. Potničky trápí hlavně děti, především novorozence a kojence, někdy se objeví i u dospělých.

Proč vznikají potničky?

Vyrážka se objeví při zablokování potních žláz. Pot tak nemůže z pokožky přirozeně vytékat ven. K tomu obvykle dochází při výrazném přehřátí těla a zapaření pokožky - například při horečce nebo v horkém počasí, kdy je větší produkce potu.

Jak vypadají potničky?

Potničky poznáte podle typické prvotní vyrážky se zarudlými skvrnami, které se později mění v malé puchýřky naplněné čirou tekutinou. Někdy dokonce splynou a vytvoří větší mapy. Potničky mohou svědit, časem prasknout a zaschnout. Kůže, kde byl jejich výsev, se následně odlupuje a po pár dnech se zahojí.


Potničky na zádech, v podpaží i na obličeji

Vyrážka se nejčastěji objevuje na celém krku, v tříslech, v podpaží a na trupu. U dětí pak ještě pod plenkami (na zadku nebo na břiše). Potničky se však mohou vytvořit i na méně obvyklých místech - na obličeji, čele, zádech, nohou, stehnech či ve vlasech. Dospělí je najdou v intimních partiích či pod prsy (kůže se zde snadno zapaří). Mohou se vyskytnout v podstatě kdekoliv, hlavně v záhybech kůže a v místech s vyšším počtem potních žláz.


Potničky u dětí

Potničky u dětí nejsou nic neobvyklého, u novorozenců a kojenců je řeší rodiče velmi často. V raném věku není termoregulace ještě dobře vyvinutá a potní žlázy nefungují tak, jak by měly. Vyrážka vzniká například v situacích, jako je zanedbání hygieny, při používání nevhodných přípravků během koupání, při nedostatečném vysušení dětské pokožky po koupání a při zapaření kůže.


Potničky u dospělých

Potničky mohou potrápit nejen děti, ale i dospělé. Příčinou vzniku bývá dlouhé cestování, jízda v rozpáleném autě, nošení nevhodného oblečení, používání hutných krémů apod. Dospělí s nadváhou a obezitou obecně mají k zapařování pokožky větší sklony. Léčba je stejná jako u dětí, viz dále. Problém u dospělých představuje hlavně neestetický dojem, proto se i v tomto případě vyplatí prevence. Předcházejte tedy přehřátí, noste volné oblečení a dbejte na dostatečnou hygienu.


Léčba potniček

Většinou postačí nenáročná domácí léčba. Základem je udržovat teplotu v místnosti mezi 21 až 24 ˚C, v noci kolem 18 ˚C, dostatečný pitný režim a nepřiléhavé oblečení. Hojení potniček lze podpořit studeným obkladem (pomáhá zmírnit svědění) a koupelí ve vlažné vodě. Pokud má miminko potničky, vodu připravte vlažnější, spíše lehce studenější (horká voda vede ke zhoršení obtíží). Mýdla a hygienické prostředky (šampóny, krémy apod.) by neměly dráždit a vysušovat. Kůži lze omývat či potírat univerzálním Jarischovým roztokem. Existují i volně dostupné hojivé masti. Pomocníkem může být i zinková mast.


Nepřiléhavé oblečení z bavlny podpoří prevenci proti potničkám na tělě.
Ke správné termoregulaci miminka i prevenci potniček pomůže lehké a prodyšné oblečení, např. z biobavlny.

Prevence potniček u miminek

Základem prevence vzniku nepříjemné vyrážky je zabránit přehřátí a zapaření pokožky. Vhodné je tedy nepřiléhavé oblečení z bavlny. Důležitá je dostatečná hygiena. Místnost, kde dítě spí, by neměla být přetopená a mělo by se v ní pravidelně větrat. K ošetření pokožky miminka nepoužívejte hutné krémy a oleje ucpávající póry. Nezapomínejte na častější přebalování.

Při pobytu venku během teplých dnů kočárek stavějte do stínu, v období veder přikrývejte miminko jen tenkou dekou a omezte pobyt v horkém a vlhkém prostředí.

Babské rady na potničky

Do koupele lze přidat heřmánek, listy ořešáku nebo lípy (ale pozor - na heřmánek mohou být miminka alergická), případně koupel osvěžit jedlou sodou. Regeneraci pokožky urychlí odvar z řepíku či dubové kůry. Na vysoušení puchýřků můžete použít dětský pudr nebo kukuřičnou moučku.


Potničky nebo alergie?

Pokud u dítěte objevíte zarudlé skvrnky a puchýřky na kůži, s největší pravděpodobností se bude jednat o potničky. Může ale jít o alergickou reakci, projevy atopického ekzému nebo spálu, které jsou s potničkami snadno zaměnitelné. Pro klid duše je proto dobré nechat posouzení vyrážky na lékaři zejména u velmi malých dětí. 


Kdy s potničkami k lékaři?

Ve většině případů se kůže zregeneruje sama a návštěva lékaře není nutná. Pokud se ale obtíže do 2 - 3 dnů nezlepší, vyrážka bude stále horší, dojde k jejímu rozšiřování na další místa a bude doprovázena jinými příznaky (bolest, otok, zčervenání postižených míst, na pohmat teplá místa, zvětšené lymfatické uzliny v podpaží, na krku nebo v tříslech, přítomnost horečky nebo zimnice), s návštěvou lékaře neotálejte. Může jít o zavlečení infekce do ranek nebo o projevy jiného závažnějšího onemocnění, které si žádá léčbu. Lékař pokožku prohlédne a provede vyšetření mazových žláz, krve a tekutiny z puchýřků.



Články k tématu Potničky – příznaky, prevence a léčba

  • Impetigo – příznaky, prevence a léčba

    Impetigo – příznaky, prevence a léčba

    · 9 minut čtení
    Impetigo je nejčastější dětskou kožní bakteriální infekcí. Typickým projevem jsou medově zbarvené krusty, které se v postižené oblasti tvoří.  Impetigo je nejčastěji vyvoláno zlatým stafylokokem. Jak impetigo vypadá, jak se léčí a jak se bránit jeho rychlému šíření?
  • Hemangiom je nezhoubný útvar, který vzniká nadměrným pomnožením cévních buněk. Velmi často se objevuje u malých dětí, zejména na kůži nebo vnitřním orgánu. V řadě případů se jedná o neškodnou, estetickou záležitost, která časem samovolně vymizí, někdy však vyžaduje okamžitou léčbu a odstranění.
  • Jak se zbavit vší?

    Jak se zbavit vší?

    · 8 minut čtení
    Veš dětská se v posledních letech stala nevítaným návštěvníkem dětských kolektivů. Během školního roku si vaše dítě tohoto parazita může přinést ze školky, školy nebo školní družiny, prázdniny jsou zase ve znamení letních táborů a soustředění.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora