Pátá a šestá nemoc - příznaky a léčba

1. 9. 2019 · 5 minut čtení

Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodič

ů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.

Pátá nemoc 

Původcem páté nemoci (erythema infectiosum) je lidský parvovirus B19, který se přenáší kapénkovou infekcí, tedy vzduchem. Postihuje především děti předškolního a nižšího školního věku, ale může postihnout i dospělého, který tuto nemoc neprodělal jako malé dítě.

Jak se nemoc projevuje?

  • inkubační doba páté nemoci je 1až 2 týdny
  • zpočátku se projevuje jako běžné nachlazení zvýšená teplota, celková únava a slabost, bolest kloubů a svalů
  • po několika dnech se objevuje červenofialové zarudnutí v obličeji kolem nosu a na tvářích, které připomíná tvar motýlích křídel a posupně se šíří na trup, hýždě a končetiny, naopak kůže kolem úst je nápadně bledá
  • zarudnutí se mění ve vyrážku s červenými flíčky o velikosti 1-2cm může se opakovaně projevovat a zhoršovat při pobytu na slunci, horkem, stresem nebo při fyzické námaze, může také svědět
  • po pár dnech začne blednout, celý proces vyrážky trvá 7 10 dní
  • dítě je nejvíce infekční ke konci inkubační doby (1 2 týdny), tedy ještě před výskytem vyrážky, poté již není považován za infekčního a není třeba izolace
šestá nemoc

Kdy navštívit lékaře a jak léčit?

Ve většině případech má parvovirová infekce u dětí mírný průběh a nevyžaduje ani návštěvu lékaře. Pokud se však u dítěte vyskytne přidružené onemocnění, raději lékaře navštivte, aby se předešlo možným komplikacím. 

U nekomplikované páté nemoci postačí domácí symptomatická samoléčba s klidovým režimem. Dítěti zajistěte dostatečný přísun tekutin a vitamínů posilující imunitu v boji s virem. V případě, že se objeví zvýšená teplota nad 38°C podávejte léky na její snížení (paracetamol, ibuprofen). Proti parvovirové infekci neexistuje očkování. Po prodělání parvovirové infekce získáváte doživotní imunitu.

Parvovirová infekce může způsobit komplikace u pacientů s různými druhy anémií, zejména srpkovitou anémií, kdy virus může způsobit anemickou krizi. Také velmi opatrné by měly být těhotné ženy, u kterých parvovirus může proniknout krví k plodu a nepříznivě ovlivnit jeho vývin. Stejně tak opatrní musí být pacienti s oslabeným imunitním systémem.

Šestá nemoc 

Původcem šesté nemoci (exanthema subitum, roseola infantum) je lidský herpesvirus HH6, který patří do stejné skupiny herpetických virů způsobující také např. opar na rtu, pásový opar nebo plané neštovice. Šestá nemoc je infekční onemocnění postihující kojence a batolata ve věku od 6 měsíců do 2 let.  Jedná se o vysoce nakažlivou nemoc, která ale nebývá nebezpečná a ve většině případech probíhá bez komplikací.  Přenáší se vzduchem.

Jak se nemoc projevuje?

  • inkubační doba šesté nemoci je v rozmezí 5 až12 dnů
  • hlavními prvními příznaky jsou velmi vysoké teploty, které dosahují až 40°C, které mohou doprovázet podrážděnost, nespavost, nechutenství a klasické příznaky nachlazení (rýma, kašel), horečka trvá obvykle 3 4 dny
  • po odeznění těchto prvotních příznaků se objevuje červená vyrážka, která se šíří směrem od trupu ke končetinám a na krk na rozdíl od páté nemoci se tato vyrážka nevyskytuje v obličeji
  • vyrážka nesvědí

Kdy navštívit lékaře a jak léčit?

Diagnostika šesté nemoci není tak zcela jednoznačná, jelikož v tomto dětském věku se může vyskytovat řada jiných, velmi podobně probíhajících nemocí s kožní vyrážkou nejčastěji zarděnky a spalničky, kožní alergie. Diagnózu šesté nemoci lze potvrdit odběrem krve a vyšetřením z krevního séra.

Léčba je obdobná jako u páté nemoci  - neléčí se příčina nemoci, ale doprovodné příznaky. Pro snížení zvýšené teploty podávejte antipyretika a chladivé zábaly těla. Doporučuje se dostatečný příjem tekutin, klidový režim a izolace od ostatních dětí až do vymizení kožní vyrážky! Kožní vyrážka se nijak neléčí, čeká se na odeznění, které může trvat několik dní.

Nejčastější komplikací šesté nemoci bývají febrilní svalové křeče, které způsobují vysoké teploty nad 39°C. Při výskytu febrilních křečí vždy vyhledejte pomoc lékaře. Na doporučení se pak podávají vyšší dávky antipyretik, studené zábaly a diazepam jako prevence.

U některých pacientů mohou po prodělání šesté nemoci přetrvávat zduřené uzliny a zánět hrtanu, v tomto případě je již nutná další léčba od vedením lékaře.


Články k tématu Pátá a šestá nemoc - příznaky a léčba

  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje malými puchýřky naplněnými tekutinou a dalšími příznaky. Většina z nás se s planými neštovicemi setkala v dětském věku, značně víc může infekce potrápit neočkované dospělé, kteří se s ní do té doby nepotkali. Co na neštovice v první fázi upozorní, jak dlouho je nakažená osoba infekční i jak ulevit od nepříjemného svědění, vám...
  • Sedmá dětská nemoc, známá také jako syndrom ruka-noha-ústa, je vysoce nakažlivá virová infekce, která postihuje nejčastěji děti do 5 let věku. V čem se liší od jiných dětských onemocnění, jak se tato nemoc přenáší i podrobnosti k jejímu průběhu a léčbě, se dozvíte v našem článku.