Sedmá dětská nemoc – Syndrom ruce, nohy, ústa

5. 11. 2019 · 5 minut čtení

Sedmá dětská nemoc, známá také jako syndrom ruka-noha-ústa, je vysoce nakažlivá virová infekce, která postihuje nejčastěji děti do 5 let věku. V čem se liší od jiných dětských onemocnění, jak se tato nemoc přenáší i podrobnosti k jejímu průběhu a léčbě, se dozvíte v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Sedmá dětská nemoc – Syndrom ruce, nohy, ústa

Související kategorie produktů:

Co je to sedmá nemoc?

Sedmá nemoc je virové onemocnění, jehož původcem jsou enteroviry Coxsackie skupiny A a skupiny B. Kromě příznaků připomínajících nachlazení na sebe upozorní vyrážkou nebo puchýři na rukou a nohou, dále v ústech nebo kolem nich. Postihuje především malé děti, ale onemocnět mohou i dospívající a dospělí. Snadno se šíří, a to zejména v dětských kolektivech a je možné ji prodělat více než jednou. Nejčastější výskyt je v létě a na podzim. 

Jak se sedmá nemoc projevuje?

  • Prvním příznakem bývá zvýšená teplota trvající 24–48 hodin, dále nechutenství, mohou se objevit i zduřelé lymfatické uzliny, průjem a nevolnost.
  • Typická pro sedmou nemoc je bolest v krku, která trvá i několik dní a výsledkem je postupná tvorba malých puchýřků na sliznici dutiny ústní a jazyku – herpangína, které se poté mění ve velmi bolestivé vřídky afty, kvůli nimž dítě odmítá jíst a pít.
  • Dále se objevují zarudlá místa (exantém) na dlaních a chodidlech připomínající malé uzlíčky, které se mohou v ojedinělých případech objevit i na hýždích, pažích a v tříslech.
  • Následně se na kůži objevují malé šedavé puchýřky o velikosti 3–7mm (někdy jsou zaměňovány za plané neštovice).
  • V některých případech mohou být postiženy i nehty na rukou a nohou.

Všechny tyto projevy většinou bez komplikací a bez jizev vymizí do 7 dní.

Infekčnost sedmé nemoci

Nemoc se nejčastěji objevuje u kojenců a dětí předškolního věku (až v 95 % případů). Díky vysoké infekčnosti pak obvykle onemocní všichni sourozenci a dospělí. Nákaza se nejrychleji šíří ve školce, v dětských kolektivech, na koupalištích nebo na veřejných toaletách.

K přenosu nemoci dochází většinou kapénkami při kýchání, kašlání nebo mluvení, ale také při kontaktu s tekutinou z puchýřků nebo se stolicí. K nákaze může dojít i nepřímo prostřednictvím předmětů, které jsou kontaminovány sekrety. Dítě je nejvíce nakažlivé ve chvíli, kdy se u něj začínají objevovat první puchýřky. Stolice dokáže být infekční ještě zhruba měsíc po prodělané nemoci. Důležité je dbát na hygienu a pečlivě omývat infikované předměty.

Jaká je inkubační doba sedmé nemoci?
Mezi infekcí a výskytem prvních příznaků nemoci uběhne většinou 3–7 dní.
Sedmá nemoc vyžaduje u dětí zhruba desetidenní rekonvalescenci mimo dětský kolektiv.
Rekonvalescence po prodělané infekci trvá nejméně 10 dní. Po tuto dobu nechte dítě doma a nedávejte ho do kolektivu.

Jaké komplikace způsobuje sedmá nemoc?

Omocnění obvykle trvá krátkou dobu, mívá mírný průběh. Na kůži mohou zůstat drobné jizvičky a někdy dochází k odlučování nehtových plotének. V některých případech se ale mohou vyskytnout i závažné neurologické komplikace, především u dětí do 3 let. Jedná se například o meningitidu, encefalitidu postihující mozkový kmen, periferní parézy podobné obrně a neurogenní plicní edém.

Diagnostika a léčba

Diagnózu onemocnění lze obvykle stanovit na základě typického klinického obrazu, původce lze prokázat i na základě laboratorní diagnostiky. V základních laboratorních parametrech bude pravděpodobně mírně zvýšená koncentrace C reaktivního proteinu (CRP), leukocytóza a mohou se objevit atypické lymfocyty. Sedmá nemoc bývá často zaměňována za spálu, pásový opar, impetigo či plané neštovice.

Léčba sedmé nemoci je obvykle pouze symptomatická – jednotlivé příznaky nemoci léčíme zvlášť.

  • Teplotu snižujte antipyretiky a bolest analgetiky – např. paracetamol nebo ibuprofen.
  • Bolestivé afty v ústech a na jazyku potírejte přípravky s obsahem antiseptik s hojivým účinkem nebo odvary ze šalvěje nebo heřmánku.
  • V případě svědění kůže podávejte dítěti celkově působící antihistaminika.

K úplnému uzdravení dochází za 7–10 dní.

Sedmá nemoc – kdy zpět do kolektivu?
Po nemoci se doporučuje cca desetidenní rekonvalescence. Po tuto dobu nechte dítě doma, nedávejte ho do kolektivu a nepouštějte k němu návštěvy. Tato doba je důležitá nejen pro zotavení z nemoci, ale také kvůli samotné imunitě dítěte, která by musela být znovu v pozoru při případném kontaktu s dalšími viry a bakteriemi dětských kolektivů.

Sedmá nemoc v těhotenství

Pozor by si měly dávat hlavně těhotné ženy v 1. trimestru, kdy je touto nemocí ohroženo nenarozené miminko. Může dojít k jeho poškození i vyvolání spontánního potratu. Onemocní-li těhotná žena před porodem, existuje velká pravděpodobnost přenosu na dítě, proto je nutné okamžitě zahájit vhodnou léčbu, aby nemoc negativně neovlivnila zdraví dítěte.

Prevence a režimová opatření

Jedinou možnou prevencí onemocnění je dodržování osobní hygieny a návyků, které minimalizují přenos onemocnění, tj. časté mytí rukou mýdlem pod tekoucí vodou, dezinfekce povrchů, nesdílet s nemocným ručníky, utěrky, nádobí apod. V dnešní době na sedmou nemoc neexistuje očkování. Organismus si vytváří imunitu pouze na kmen, který nemoc vyvolal. Pokud tedy dotyčný onemocní virem z jiného kmene, může se nemoc objevit znovu.

 


Články k tématu Sedmá dětská nemoc – Syndrom ruce, nohy, ústa

  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodičů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.
  • Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje malými puchýřky naplněnými tekutinou a dalšími příznaky. Většina z nás se s planými neštovicemi setkala v dětském věku, značně víc může infekce potrápit neočkované dospělé, kteří se s ní do té doby nepotkali. Co na neštovice v první fázi upozorní, jak dlouho je nakažená osoba infekční i jak ulevit od nepříjemného svědění, vám...
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora