Co by nemělo chybět v dětské lékárničce

4. 9. 2021 · PharmDr. Hana Vondrušková · 9 minut čtení

Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni bez meškání zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu? Přečtěte si v našem článku.


Co by měla obsahovat dětská lékárnička?
Dětská lékárnička se vám bude hodit nejen doma, ale i na výletech a dovolené.

Co všechno mít v lékárničce pro děti?

Dětský věk provází celá řada nemocí a zdravotních obtíží. Bohužel mnoho se jich přihodí absolutně nečekaně a nejedná se zdaleka jen o drobná poranění a úrazy. Stejně tak zvýšená teplota/horečka, průjem nebo obyčejná rýma dokáže přepadnout vaše miminko i starší dítě prakticky bez varování, a tak nebývá neobvyklé, že namísto večerního odpočinku u vašeho oblíbeného seriálu musíte v rychlosti řešit, co z vaší domácí lékarničky by mohlo pomoci. Mějte proto dětskou lékárničku vybavenou tak, abyste nemuseli vždy při prvním kýchnutí nebo kvůli odřenému kolínku odbíhat do lékárny nebo čekat na její ranní otevření.

Každé dítě je jiné a má sklony k jiným bolístkám a nemocem. Vybavte svoji domácí lékárničku podle toho, jakými obtížemi váš potomek nejčastěji trpí. Ideální je přitom mít samostatnou dětskou lékarničku (klidně v krabičce či samostatném boxu), která bude obsahovat pouze léky a prostředky určené dětem. V případě, že máte veškeré léky v jednom prostoru, vždy myslete na to, že ne všechny jsou určeny dětem! Vždy se před užitím ujistěte v příbalovém letáku, že přípravek je vhodný i pro vašeho malého pacienta. A pokud budete mít jakékoliv pochybnosti, zda je samoléčba dostačující, poraďte se se svým dětským lékařem.


Léky proti horečce

Základem domácí lékárničky v rodině s dětmi jsou léky proti horečce a bolesti. Používají se standardně dvě účinné látky – paracetamol a ibuprofen. Jsou vhodné pro děti od tří měsíců (ve formě suspenze), pro větší děti pak v tabletách, event. čípcích (v případě, že dítě nechce nebo nemůže polykat či zvrací. Tyto léky dětem uleví od horečky a bolesti provázejících chřipku a nachlazení, při dětských nemocech (neštovice, 5. a 6. dětská nemoc), nebo při horečce po očkování. Ibuprofen má na rozdíl od paracetamolu navíc protizánětlivé účinky, paracetamol je šetrnější k zažívacímu traktu. Pozor – další běžná účinná látka proti horečce a bolesti, kyselina acetylsalicylová (aspirin), se nesmí používat u dětí do 15 let!

Hovoříme-li o horečce, samozřejmě nesmíme zapomenout také na teploměr. U kojenců se teplota měří v konečníku teploměrem s ohebnou špičkou, větší děti zvládnou měření v podpaží. V současné době jsou oblíbené bezkontaktní digitální infračervené teploměry, s nimiž dítě můžete kontrolovat i ve spánku.  

Rýma

Rýma a nachlazení, to jsou nejběžnější dětské neduhy, a proto v lékárniče kromě léků proti horečce nesmějí chybět kapky do nosu, pastilky na bolení v krku léky proti kašli. Dítěti můžete aplikovat do nosu roztok mořské vody. Roztok pomáhá udržovat čisticí schopnost nosní sliznice, a tudíž zajistit obranu před infekcí. Při podávání léků proti kašli vždy zohledněte jeho charakter – zda se jedná o suchý dráždivý, nebo vlhký produktivní s vykašláváním hlenu. Nic nezkazíte, budete-li mít po ruce čajovou směs na nachlazení. Velmi důležitým a praktickým doplňkem je odsávačka nosních hlenů, pro děti, které ještě neumějí smrkat.

Průjem

Dalším běžným dětským problémem je průjem. U dětí je naprosto zásadní ihned od nástupu obtíží zajistit dostatek tekutin a zabránit dehydrataci, k níž může dojít velmi rychle. V lékárničce by proto neměl chybět rehydratační roztok. Dále se podávají přípravky proti průjmu, které sníží počet stoliček a zlepší jejich konzistenci. Pro zkrácení doby trvání průjmu mohou přispět vybraná probiotika.

Nadýmání

Nesmíme zapomenout ani na léky proti nadýmání. Nadměrné množství plynů v trávicí trubici nejčastěji trápí miminka, při závažnějších projevech hovoříme o kojenecké kolice (neztišitelný pláč několik hodin denně). Ani větším a občas mlsajícím dětem se bolesti bříška spojené s nadýmáním nevyhnou. Kromě léků můžete aplikovat teplý obklad na bříško, doporučujeme gelové polštářky, které lze nahřát, ale pro jiné případy i ochladit. I v tomto případě je popisováno příznivé působení probiotik a bylinných přípravků (máta, heřmánek, fenykl…).

V lékárničce mají své místo také oční kapky pro děti. U novorozenců slouží k pravidelnému omývání očí, dále pomohou při odstraňování cizího tělíska z očí anebo zklidní v případě podráždění (prach, chlor, vítr).


Na drobná poranění se vyplatí mít v dětské lékárničce náplasti různých velikostí i nepálivou dezinfekci.
Na drobná poranění je dnes k dostání řada dezinfekčních přípravků, které při aplikaci nepálí.

Drobná poranění

K ošetření drobných poranění, jako jsou oděrky, škrábance, kousnutí hmyzem apod., je nezbytné mít doma vhodný dezinfekční prostředek. Pro děti volíme přípravky, které v ráně nepálí. Dále jsou naprostou nezbytností náplasti. Malé děti jistě ocení náplast s motivy z jejich oblíbených kreslených filmů. Chybět nesmí ani sterilní obvaz pro krytí otevřených ran a také elastické obinadlo – poranění vyžadující dočasnou fixaci kloubu se nevyhýbají ani malým sportovcům a průzkumníkům.

Hodit se může také přípravek či celá sada k bezpečnému odstraňování klíšťat, a když už jsme u obtížných živočichů, doporučme také rovnou repelent, který před nepříjemnými kousanci ochrání. Vybírejte šetrný speciální repelent určený pro děti. Zvláště po nástupu dětí do kolektivních zařízení není od věci mít v záloze přípravek proti vším.

Svědivé projevy na kůži, ať už v důsledku bodnutí hmyzem nebo třeba po nadměrném slunění, zmírní lék z řady antihistaminik. Navíc uleví od všech alergických projevů, jako jsou rýma, pálení očí, kopřivka…


Prořezávání zoubků

I u dětí je samozřejmostí péče o ústní dutinu. Vybírat u nás můžete speciálně tvarované zubní kartáčky (manuální i elektrické), zubní pasty a ústní vody. Pro miminka se může hodit některý lokální přípravek mírnící bolest při prořezávání zoubků. Ten pomůže i při aftách.

Součástí domácí lékárničky by měl být i přípravek proti cestovní nevolnosti, tzv. kinetóze. Zajímavé jsou bylinné alternativy (zázvor) nebo homeopatika.

Opruzeniny

I kosmetiku pro malé děti je vhodné kupovat v lékárně, kde naleznete pouze ověřené produkty vysoké kvality, se složením respektujícím citlivou dětskou pokožku. Projděte si naši nabídku krémů a mastí proti opruzeninám, ochranných krémů, krémů pro suchou pokožku nebo mycích přípravků pro nejmenší.

Zejména v pediatrii mají svoje pevné místo i homeopatika, která lze používat při všech nejběžnějších zdravotních obtížích dětského věku.

Vitamíny pro děti

Zejména v zimních měsících nebo po nástupu do školky je vhodné doplnit domácí lékárničku o vitamíny pro děti – určitě si vyberete z pestré nabídky příchutí, tvarů a lékových forem.



Články k tématu Co by nemělo chybět v dětské lékárničce

  • Pátá a šestá nemoc patří do skupiny méně známých virových dětských nemocí projevující se běžnými projevy nachlazení (teplota, únava, aj.) a kožní vyrážkou. Právě kožní vyrážka vyděsí většinu rodičů, ale není třeba panikařit. Jedná se sice o velmi infekční onemocnění, ale průběh je zvladatelný symptomatickou léčbou a dítě se stává po prodělané nemoci imunní.
  • Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje malými puchýřky naplněnými tekutinou a dalšími příznaky. Většina z nás se s planými neštovicemi setkala v dětském věku, značně víc může infekce potrápit neočkované dospělé, kteří se s ní do té doby nepotkali. Co na neštovice v první fázi upozorní, jak dlouho je nakažená osoba infekční i jak ulevit od nepříjemného svědění, vám...
  • Sedmá dětská nemoc, známá také jako syndrom ruka-noha-ústa, je vysoce nakažlivá virová infekce, která postihuje nejčastěji děti do 5 let věku. V čem se liší od jiných dětských onemocnění, jak se tato nemoc přenáší i podrobnosti k jejímu průběhu a léčbě, se dozvíte v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora