Diabetes u zvířat – projevy a léčba

10. 9. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 13 minut čtení

Stejně jako u lidí je diabetes u zvířat pomocí vhodné léčby zvládnutelný, vyžaduje však včasnou diagnózu a pečlivé dodržování léčby a režimových opatření. Jaké příznaky na cukrovku vašeho pejska nebo kočky upozorní, která plemena bývají častěji ohrožena a proč je nutné léčbu diabetu u vašeho mazlíčka nepodceňovat, se dozvíte v našem článku.



Diabetes u psa – projevy a léčba
Na cukrovku u psa obvykle upozorní nadměrná žíznivost, časté močení, úbytek váhy, zakalení očí nebo zhoršování zraku.

Cukrovka je onemocnění, při kterém tělo nedokáže normálně využívat glukózu (cukr). Jeho hladina je řízena především hormonem zvaným inzulin, který produkuje slinivka břišní. Existují 2 typy cukrovky. Typ, kdy zvíře nemá vůbec žádný inzulin, se nazývá diabetes I. typu (neschopnost produkovat inzulin). Druhá forma diabetu, diabetes II. typu, vzniká, když tělo sice inzulin produkuje, ale buď v nedostatečném množství, nebo je narušeno působení inzulinu v organismu (inzulinová rezistence).

Projevy diabetu u zvířat

Nejdůležitějším krokem v péči o vašeho domácího mazlíčka je rozpoznání raných příznaků cukrovky a bezodkladná návštěva veterináře. Na cukrovku je třeba myslet, pokud si všimnete, že vaše zvíře nápadně častěji močí a pije. Nevstřebaná glukóza totiž ovlivňuje zvýšené vylučování tekutin, které pak tělo nahrazuje jejich zvýšeným příjmem. Dalším příznakem může být úbytek hmotnosti, protože tělo není schopno využívat glukózu jako primární zdroj energie, a proto místo ní odbourává tuk. Postižené kočky a psi obvykle vypadají hladovější, ale není to pravidlem. U psa si můžete všimnout zakalení očí, šedého zákalu nebo celkového zhoršování zraku. Psi a kočky s cukrovkou bývají také náchylnější k infekcím močového měchýře a kůže. Kromě toho může cukrovka u koček způsobit postižení periferních nervů, tzv. diabetickou neuropatii, která vede ke slabosti pánevních končetin.


Diabetes u koček

Diabetes I. typu je u koček vzácný, přibližně 80 % koček trpí cukrovkou II. typu. Bez dostatečného množství inzulinu se glukóza nemůže dostat do buněk a zůstává v krevním řečišti. Kočka se chová hladově, má zvýšenou chuť k jídlu a pití, ale přesto hubne. Kočky obecně málo pijí, a tak si změny pitného režimu snadno povšimnete. Kromě nadměrné žízně a močení můžete zaznamenat, že se vaše kočka jednoduše necítí dobře. Je méně aktivní a/nebo více spí. Můžete také zaregistrovat zhoršení stavu srsti, která při diabetu začne více vypadávat. Srst bývá také nadměrně mastná nebo naopak příliš suchá. Jako majitele kočky vás zarazí zvláštní způsob chůze zvířete. U koček s neléčenou cukrovkou může dojít k poškození nervů pánevních končetin. Projevem tohoto postižení koček je typická tzv. plantigrádní chůze, kdy kočka došlapuje na celou plochu zadní tlapky až po kotník. Tento jev je však vzácný a nikdy není projevem cukrovky u psa. Na rozdíl od psů mají kočky jen malou tendenci ke vzniku šedého zákalu.

Stejně jako u lidí s nadváhou i obézní kočky mají zvýšené riziko inzulinové rezistence a rozvoje cukrovky. Také u koček, které jsou dlouhodobě léčeny kortikosteroidními léky, je riziko vzniku cukrovky 2. typu zvýšené, protože steroidy způsobují přibývání na váze a narušují funkci inzulinu. Cílem léčby cukrovky je odstranit faktory nebo podmínky, které způsobují inzulinovou rezistenci. Pokud se podaří tyto faktory (obezita nebo nedostatek fyzické aktivity) dostatečně zvládnout, u mnoha koček dojde ke zlepšení, nebo dokonce vymizení diabetu. U mnoha koček s diabetem II. typu se citlivost na inzulin výrazně zlepší po změně krmiva.

Diagnóza cukrovky se provádí jednoduchým krevním testem, který stanoví hladinu glukózy. I zdravé kočky ve stresu však při vyšetření často vykazují vysoké koncentrace glukózy v krvi (až 20 mmol/l). V tomto případě se jedná o tzv. stresovou hyperglykémii. K vyloučení falešné diagnózy cukrovky lze u stresované kočky provést fruktosaminový test. Fruktosamin je glykovaný protein, který vzniká v důsledku zvýšené hladiny glukózy v krvi (čím vyšší je hladina glukózy v krvi, tím vyšší je koncentrace fruktosaminu). Fruktosamin slouží jako ukazatel hladiny glukózy za předchozí dva až čtyři týdny.


Diabetes u psa

Diabetes u psů je nejčastěji důsledkem toho, že organismus neprodukuje dostatek inzulinu. U většiny psů se tedy jedná o diabetes I. typu. Na rozdíl od koček se klinické příznaky cukrovky u psů projevují velmi pomalu. Můžete si povšimnout zvýšeného příjmu tekutin a častějšího močení, nezřídka v podobě „nehody". Pes je unavenější, letargický, navzdory zvýšenému příjmu potravy dochází k úbytku hmotnosti. Zvýšená hladina glukózy omezuje syntézu bílkovin, což vede k dalšímu úbytku hmotnosti, slabosti, delšímu hojení ran a snížené funkci imunitního systému. Na rozdíl od koček může mít neléčená cukrovka za následek oční zákal, zrychlený růst srsti nebo chronická kožní onemocnění.

Cukrovka je častější u psů středního a staršího věku, ale může se vyskytnout i u mladých psů obou pohlaví. Cukrovkou dvakrát častěji trpí feny než psi, neboť hlavní příčinou vzniku diabetu jsou endogenní hormony (progesteron) a exogenní gestageny (léky na potlačení hárání). U mladších psů se cukrovka rozvíjí zpravidla na základě genetické predispozice. Nejčastěji jsou postižena malá plemena, jako jsou toy pudl, teriér, kokršpaněl a jezevčík, ale náchylná jsou i ta větší – dobrman, německý ovčák, labrador a zlatý retrívr.

Diagnostika je zpravidla snazší než u koček. Hladina glukózy v krvi se změří pomocí glukometru. Fyziologická hladina glukózy v krvi psů a koček je přibližně 3,5 až 6,5 mmol/l. Hodnota glukózy nad 7,2 mmol/l je možným ukazatelem cukrovky. Diagnóza je definitivní, pokud je glukóza přítomna také v moči a její hladina v krvi je trvale zvýšená. Množství glukózy v moči se určuje pomocí diagnostických proužků.


Léčba cukrovky u zvířat
U koček se nejčastěji vyskytuje diabetes II. typu, který je způsobený rezistencí na inzulin.

Léčba cukrovky u zvířat

Psi a kočky s cukrovkou obvykle vyžadují celoživotní léčbu ve formě speciální diety a pravidelného přiměřeného pohybu. Zejména u psů je třeba denně podávat inzulin v injekcích. Je důležité udržovat hladinu glukózy co nejblíže normálu a vyvarovat se jejích příliš vysokých či naopak příliš nízkých hladin, protože ty mohou být životu nebezpečné. Je nesmírně důležité dbát na správné dávkování inzulinu a pravidelnou a stejnou stravu. Pravidelná vyšetření a testy prováděné veterinárním lékařem lze doplnit domácím sledováním hladiny glukózy v krvi a moči vašeho zvířete. Při léčbě cukrovky zvířete je důležitá trpělivost a dodržování pokynů veterinárního lékaře. Co funguje u jednoho zvířete, nemusí nutně fungovat stejně dobře u jiného.

Pro léčbu inzulinem u domácích zvířat se používá přípravek obsahující prasečí inzulin, který je svou strukturou nejbližší tomu psímu a kočičímu. Zejména na začátku léčby nebo při jiném probíhajícím onemocnění je nutné sledovat příznaky předávkování nebo poddávkování inzulinem. Mezi ně řadíme slabost, třes, záchvaty nebo ztrátu chuti k jídlu. Pokud se tyto příznaky projeví, okamžitě kontaktujte svého veterinárního lékaře. Změny v dávkování a frekvenci podávání inzulinu vždy nechte na odborníkovi.


Léčba diabetu u kočky

U koček často dochází k výraznému zlepšení hladiny glukózy v krvi, když začnou dostávat speciální veterinární krmivo s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Pokud má vaše kočka nadváhu nebo je obézní, je ideální čas na hubnutí. Toho dosáhnete pravidelným a vhodným dávkováním potravy a dostatečným pohybem. Zvýšit pohybovou aktivitu u koček může být náročné, proto vám pomůže veterinární lékař. Léčba inzulinem u koček je obdobná jako u psů. Většina koček však vyžaduje aplikaci inzulinu dvakrát denně, protože metabolizují inzulin rychleji než psi. 


Léčba diabetu u psů

U psů s cukrovkou by měla strava obsahovat dostatek vlákniny a vhodné množství lehce stravitelných polysacharidů. Proto se doporučuje zvolit speciální krmivo pro diabetiky. Denní dávka krmiva je obvykle rozdělena do 2 stejných porcí. Změna krmiva by měla být postupná. Doporučuje se pravidelný a přiměřený pohyb s ohledem na věk, hmotnost a celkový zdravotní stav. Jako majitelé fen s diagnózou cukrovky byste měli zvážit případnou kastraci, protože progesteron, hormon produkovaný vaječníky, ovlivňuje funkci inzulinu, a tedy i léčbu diabetu.


Jak píchnout psovi inzulin?
Inzulinová injekce se aplikuje psovi každý den ve stejnou dobu a to těsně pod kůži v oblasti lopatek.

Jak píchnout psovi inzulin?

Léčba inzulinem se zahajuje nejnižší možnou dávkou a její množství se podle potřeby zvyšuje. Pokud veterinární lékař neurčí jinak, dávka by měla být podávána současně s jídlem nebo bezprostředně po něm. Je velmi důležité aplikovat inzulin každý den ve stejnou dobu a zvíře musí mít každý den stejný režim. O aplikaci vás poučí váš veterinární lékař. Inzulin by měl být uchováván v chladničce.

Suspenze se musí nejprve promíchat mírným kroužením. Injekce se aplikuje těsně pod kůži. Mnoho psů dobře snáší injekce, které vpichujeme mezi lopatky. Rozhodně je důležité střídat místa vpichu, aby se předešlo bolestivosti aplikaci. V případě potřeby požádejte někoho, aby vám psa podržel, nebo ho můžete rozptýlit pamlskem s nízkým obsahem sacharidů. Injekci držte v dominantní ruce a druhou rukou jemně vytvořte kožní řasu. Jemně zasuňte jehlu do středu záhybu a pomalu tlačte píst, dokud nepodáte celou dávku.

Po injekci psa nezapomeňte pochválit. Po nějaké době bude proces relativně snadný, bezbolestný a rychlý jak pro vás, tak pro vašeho čtyřnohého kamaráda.


Neléčená cukrovka u psa a kočky a možné komplikace

Pokud se cukrovka neléčí, může dojít až k diabetické ketoacidóze. Jedná se o stav, který nastává, když buňky nedostávají potřebné množství glukózy k výrobě energie a tělo se snaží nedostatek glukózy kompenzovat odbouráváním svalů a tuků, aby získalo energii. Když se tuk používá jako zdroj energie, vznikají kyseliny známé jako ketony. Ketony kolující v krvi způsobují sníženou nebo žádnou chuť k jídlu, zvracení a průjem. V krajních případech až smrt zvířete.

Jednou z nejčastějších komplikací cukrovky u psů je šedý zákal. Nadbytek glukózy v krevním řečišti totiž způsobuje změny v oční čočce. Do čočky se dostává voda, která způsobuje otok a změny v její struktuře. To vede k zakalení a někdy až ke slepotě.

Periferní neuropatie, onemocnění nebo degenerace nervů, je jednou z nejčastějších chronických komplikací diabetu u koček. Tato porucha obvykle postihuje zadní končetiny a způsobuje slabost, ztrátu koordinace, neschopnost skákat a odlišný postoj nebo držení těla, při kterém se kočka při chůzi dotýká zadníma nohama země.



Články k tématu Diabetes u zvířat – projevy a léčba

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
  • Hypertyreóza neboli zvýšená funkce štítné žlázy se vyskytuje především u koček vyššího věku. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří neustálý hlad, neklid a zhoršená kvalita srsti. Neléčená hypertyreóza může u kočky způsobit poškození srdce nebo ledvin, proto je důležité začít ji včas léčit. Máte-li tedy doma kočku, které je kolem 10 let, určitě si o tomto onemocnění a jeho léčbě přečtete více.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora