Jak čistit psovi zuby?

30. 9. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 10 minut čtení

Ústní hygiena je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Čištění zubů u psa však nebývá u majitelů psů prioritou. Pokud už zuby svému pejskovi čistí, často to nebývá pravidelně. Až u 80 % psů se do tří let věku objeví nějaká forma zubního onemocnění. Zanedbaná ústní hygiena může přitom vést i k život ohrožujícím stavům, a proto je důležité, abyste udržovali zuby a dásně svého psa zdravé. V tomto článku vám poradíme, jak na to.



Jak čistit zuby psovi
Čištění zubů u psa je důležité, protože odstraňuje plak, který způsobuje zápach z úst, ale i řadu závažných zubních onemocnění.

Zubní hygiena u psa

Stejně jako u lidí je ideální čistit psovi zuby každý den. Pokud na to nemáte čas, stačí zuby čistit alespoň jednou týdně, ale i tak platí čím častěji, tím lépe. Čištění zubů je vhodné zařadit do denní rutiny ještě v době, kdy jepes štěně. Většina psů se naučí čištění snášet, i když se jim zpočátku příliš nezamlouvá.

Roli hraje i typ krmiva

Věděli jste, že i výběr krmiva může mít vliv na zdraví zubů vašeho psa? Někteří chovatelé dávají přednost měkkému krmivu před granulemi. Suché krmivo pro psy však může mít tu výhodu, že procvičuje žvýkací svaly a zároveň jemně čistí zuby.

Čím se čistí zuby psovi?

K samotnému čištění zubů můžete použít kartáček na prsty, který mnoho psů snadno přijme. Na trhu jsou i speciální zubní kartáčky pro psy, ale spolehlivě poslouží i měkký dětský zubní kartáček. Pokud nemáte po ruce zubní kartáček, je možné zuby vyčistit také pomocí gázy, měkkého ručníku nebo speciálních čisticích ubrousků. Existují také elektrické ultrazvukové zubní kartáčky pro psy.


Zubní pasta pro psy

Pro zubní hygienu u psa budete potřebovat zubní pastu určenou speciálně pro psy. Zubní pasta určená pro lidi totiž obsahuje složky, jako je xylitol a fluorid, které jsou pro psy toxické. Psi také nesnášejí pěnu. U veterináře můžete zakoupit enzymatickou zubní pastu pro psy, která pomáhá odbourávat zubní plak a mírnit zápach z úst. Zubní pasta pro domácí mazlíčky má příchutě, které psi milují, například drůbeží nebo játrovou.

Existují také přípravky k oplachování zubů i roztoky, které lze přidat do vody pro psa a které pomohou odstraňovat zubní plak. Pokud váš mazlíček ani při veškeré snaze netoleruje čištění zubů, je možným řešením zubní sprej pro psy. Ten působí proti bakteriím, odstraňuje zubní plak a kámen a brání jejich opětovné tvorbě. Většina sprejů se používá velmi jednoduše – stačí je nastříkat psovi přímo na zuby a dásně. Nejlépe fungují, pokud pes půl hodiny před aplikací a po ní nejí. Dentální sprej lze použít i na psí hračky, lze jej používat samostatně nebo jako doplňkovou péči mezi čištěním zubů.


  • Doplňkové krmivo pro psy a kočky. Působí proti tvorbě zubního plaku.
  • 4.7
    (3)
    Veterinární přípravek pro zdravé zuby a ústní dutinu bez zápachu.
  • 5.0
    (3)
    Masové pochoutky pro péči o zuby a dásně a potlačení zápachu z tlamy.
  • 5.0
    (4)
    Veterinární zubní pasta s koloidním stříbrem určená pro malá zvířata.

    Dentální pamlsky – skvělý doplněk čištění

    Skvělým doplňkem čištění zubů u psa jsou kvalitní dentální pamlsky. Tyto pamlsky jsou navrženy tak, aby minimalizovaly tvorbu zubního plaku a kamene a zároveň zuby psa leštily. Slouží také jako chutná a zdravá odměna. Pamlsky pro psy mají různé velikosti a tvary. Výstupky na jejich povrchu podporují prokrvení dásní. Dutinky a mezery umožňují psovi lepší uchopení pamlsku a rovnoměrnější žvýkání.

    Dentální pamlsky by se měly používat společně se žvýkacími hračkami. Nejenže uspokojíte přirozený žvýkací instinkt svého psa, ale také ho zabavíte a pomůžete mu zlepšit zdraví ústní dutiny. Žvýkání je pro psy přirozeným způsobem čištění zubů, protože se při něm ze zubů odstraňuje zubní plak. Hračky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je plast, guma, nylon nebo surová kůže.


    Zubní prohlídka psa u veterináře.
    Pravidelná zubní prohlídka vašeho psa u veterináře by měla proběhnout alespoň 1x ročně.

    Alespoň jednou ročně by měl pes absolvovat pravidelnou prohlídku, která je spojena například s očkováním. Při této příležitosti veterinář zkontroluje stav zubů, poučí vás o správné zubní hygieně a případně navrhne další ošetření zubů vašeho psa.

    Čištění zubů u psa ultrazvukem

    Při špatné zubní hygieně zubní plak mineralizuje a mění se v zubní kámen. Na zubech vzniká žlutá až hnědá vrstva kterou již nelze odstranit zubním kartáčkem. Zubní kámen se pak musí odstranit ultrazvukem v celkové anestezii. Takovému stomatologickému zákroku předchází důkladné vyšetření zdravotního stavu psa, aby se zjistilo, zda játra a ledviny mohou dostatečně zpracovat podané anestetikum. Během ordinačního ultrazvukového čištění zubů veterinář kontroluje životní funkce psa, například krevní tlak, saturaci kyslíkem, srdeční činnost nebo tělesnou teplotu.

    Po zákroku zůstane zvíře nějakou dobu na pozorování, ale obvykle si můžete svého psa vzít domů ještě týž den. Mějte však na paměti, že odstranění zubního kamene ultrazvukem není trvalé a při krmení dochází k opětovné tvorbě plaku a proces se opakuje.


    Postup při čištění zubů u psa

    Psi milují rutinu, a proto jim velmi pomůže, pokud čištění zubů bude probíhat vždy na stejném místě a ve stejnou dobu. Pokud s dentální hygienou teprve začínáte, nespěchejte a dopřejte svému psímu kamarádovi čas na to, aby si na novinku zvykl.

    1. Nejprve psa seznamte s chutí zubní pasty. Nechte ho několikrát olíznout zubní pastu z prstu nebo z oblíbené hračky. 
    2. Pak dopřejte pejskovi čas, aby si zvykl, že se dotýkáte jeho zubů. Vymačkejte trochu psí zubní pasty na prst a pomalu s ní jemně přejíždějte psovi po zubech. Zároveň sledujte jeho reakce. Tento postup opakujte několik dní, a pokud uvidíte, že s tím pes nemá problém, můžete přejít k čištění zubním kartáčkem, prstovým kartáčkem, gázovým tamponem nebo ubrouskem. 
    3. Jemně přidržte tlamu a odhalte zuby. S malým množstvím zubní pasty začněte čistit nejprve špičáky nahoru a dolů, jako byste je pouze přetírali pastou, není třeba je silně drhnout.
    4. Postupně přejděte k zadním zubům.
    5. Řezáky (přední zuby) čistěte jako poslední. Mnoho zvířat má tuto oblast velmi citlivou, proto přední zuby čistěte velmi jemně. Vnitřní strany zubů není třeba čistit, protože jazyk psa udržuje tyto plochy čisté.
    6. Zhruba po týdnu by měl váš pes celý proces pochopit a vy se můžete pustit do pravidelného čištění všech zubů.
    7. Po každém úspěšném čištění psa pohlaďte, pochvalte a odměňte pamlskem.

    Na co si dát pozor při čištění zubů u psa?

    Někteří psi mají větší předpoklady k onemocnění ústní dutiny. Malá plemena potřebují čistit zuby častěji než větší psi, protože mají zuby v porovnání s tlamou velké, a v takto omezeném prostoru se více usazuje plak. Dalším důvodem je, že menším plemenům (např. ratlík, čivava, jorkširský teriér) někdy zůstávají v tlamě kromě stálých zubů i zuby mléčné. Ty byste měli nechat psovi vytrhnout. Psi se zploštělým obličejem a krátkým čenichem, jako je mopsík, buldoček a shi-tzu, jsou také více ohroženi zubním onemocněním, protože mívají deformované zuby, na nichž snáze ulpívá plak a následně zubní kámen. Také předkus je z hlediska onemocnění zubů u psa rizikovým faktorem.

    Větší psi jsou zase náchylnější ke zlomení zubu, například kvůli tvrdým hračkám nebo zvyku kousat kameny. Zlomený zub může způsobovat bolest, nechutenství nebo podráždění. V případě, že je zlomen do dřeňové dutiny zubu, může být i bránou pro infekci. V případě, že ne, nemusí zvířeti způsobovat žádné klinické obtíže a vy si ho dlouhou dobu nemusíme ani všimnout.


    Zubní hygiena u psa a problémy se zuby.
    Pes s bolavými zuby mívá často potíže s příjmem potravy, nadměrně sliní nebo bývá méně hravý.

    Jak poznat, že má pes problémy se zuby?

    Někdy je obtížné rozpoznat, že má pes problémy s ústní dutinou. Existuje však několik příznaků, které vám mohou napovědět. Na problémy se zuby byste měli pomyslet, pokud pes začne odmítat potravu, má potíže s příjmem potravy, velmi často tak také preferuje měkkou stravu před tvrdou nebo se v misce objevují krvavé skvrny.

    Silný a odpudivý zápach z úst bývá příznakem paradontózy. Pokud si při zubní hygieně všimnete, že jsou dásně psa zarudlé, zanícené a krvácejí, pokračujte v pečlivém každodenním čištění zubů. Pokud se dásně po 2-3 týdnech nezklidní a nepřestanou krvácet, navštivte veterináře. Při problémech se zuby se také může objevit nadměrné slinění a patrné mohou být i změny v chování. Pes s bolavými zuby bývá méně hravý nebo nemá zájem chodit na procházky.

    Snažte se pravidelně kontrolovat ústní dutinu svého psa, abyste odhalili případný zlomený nebo uvolněný zub, nahromaděný zubní kámen nebo obnažené zubní krčky. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, kontaktujte svého veterináře.



    Články k tématu Jak čistit psovi zuby?

    • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
    • Zubní kámen u psa

      Zubní kámen u psa

      · 11 minut čtení
      Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
    • Hypertyreóza neboli zvýšená funkce štítné žlázy se vyskytuje především u koček vyššího věku. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří neustálý hlad, neklid a zhoršená kvalita srsti. Neléčená hypertyreóza může u kočky způsobit poškození srdce nebo ledvin, proto je důležité začít ji včas léčit. Máte-li tedy doma kočku, které je kolem 10 let, určitě si o tomto onemocnění a jeho léčbě přečtete více.
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora