7 věcí, které se hodí na cestování se zvířetem

3. 7. 2023 · 11 minut čtení

Většině pejsků, koček i dalších domácích mazlíčků je nejlépe doma. Tam, kde to znají, kde „vládnou“, kde mají své jisté. Někdy ale dobrodružná povaha páníčků nebo obyčejná nutnost zajistí cestovatelský zážitek i zvířeti. Přinášíme vám několik rad, jak si cestování s domácím mazlíčkem usnadnit.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
7 věcí, které se hodí na cestování se zvířetem

Ideální přesun se zvířetem, který Vám každý veterinář doporučí, je klidné, předem promyšlené cestování s pravidelnými zastávkami, bez stresu, s dostatkem tekutin a pravidelným pohybem. Je ale jasné, že ne každý průběh cesty je hladký a ne vždy dokážete průběh cesty stoprocentně ovlivnit. Se správnou přípravou však bude cestování pro vašeho domácího mazlíčka bezpečné a pohodovější.

1. Preventivní ochrana proti parazitům

Nezáleží na tom, jestli pojedete k Máchovu jezeru, nebo k moři. Infikovaná klíšťata, komáři a další hmyz číhají všude, a proto nikdy není opatrnosti nazbyt. Abyste ochránili svého mazlíčka, je nezbytné používat antiparazitika

Jednotlivé druhy antiparazitních přípravků i zásady jejich správné aplikace jsme pro vás shrnuli samostaném článku. Pokud klíště u svého mazlíčka najdete, můžete využít návod na správné odstranění klíštěte u psa i u kočky.

2. Intenzivní antiparazitní sprej

Spot-on pipety nebo obojky fungují proti napadení klíšťaty, blechami a další havětí velmi spolehlivě. Může se ale stát, že vyrážíte na cesty už ke konci trvání ochrany nebo chcete ochranu posílit, protože se budete pohybovat v silně rizikové oblasti. Ochranu proti blechám, klíšťatům či všenkám můžete účinně posílit aplikací spreje na srst zvířete.

3. Obojek na klips 

My víme, že to víte. Určitě si říkáte, že byste to nikdy neudělali. Jenže pak zastavíte na čerpací stanici a „jenom“ si odskočíte na toaletu. Nikdy za žádných okolností nenechávejte psa v autěI Během pár minut se může teplota uvnitř vozu při vypnuté klimatizaci násobně zvýšit a stažená okénka pomohou jen částečně. Dehydratace a přehřátí u psů postupuje velmi rychle, zejména kvůli jejich omezené schopnosti ochlazovat se. Na takové „rychlé zastávky“ se Vám bude hodit krátký obojek na klips, který připevníte za kolo nebo kliku.

4. Klec nebo postroj na cestování

Jakkoliv klidnou, mírnou a pohodovou povahu váš domácí mazlíček má, cestování může přinést nečekané stresové situace, na něž zvíře reaguje různě. Od poničení interiéru vozu až po možný agresivní výpad vůči osobám ve voze. I když je dobře známe a milujeme, jejich zvířecí osobnost a vrozené reflexy se mohou projevit v nejméně vhodnou dobu. Nemějte špatný pocit, když zvířeti pořídíte do kufru klec. Naopak mějte na paměti, že zvíře ocení vlastní úkryt, „své“ místečko, zejména v situacích, jako je cestování, které mohou být pro některá zvířata poměrně intenzivně stresující. Pomůže také vložení oblíbené hračky, deky nebo polštáře.

Existují speciální postroje určené k cestování zvířete v prostoru pro cestující. Jsou speciálně navrženy tak, aby skutečně fungovaly jako bezpečnostní pásy. Není tedy možné, aby si na nich zvíře přivodilo zranění, typicky zranění vzniklé škrcením. Přesto jsou vhodné jen pro určitá psí plemena a nedoporučují se pro kočky, ani pro další domácí mazlíčky.

Přepravky jsou praktické a nezaberou tolik místa, nezapomeňte je ale vždy zabezpečit proti psuvu nebo překlopení.
Pro kočky a malá plemena psů výborně poslouží plastová přepravka, kterou lze zabezpečit pásem na sedačce.

5. Psí přívěs

Zní to možná zpovykaně, ale psí přívěs je nesmírně užitečná věc při častém či dlouhodobém cestování se zvířetem. Přívěs se zapřáhne za tažné zařízení a samostatně jede za autem, rozměry a tvarem připomíná vozík. V cíli cesty poslouží jako kotec. Z pohledu bezpečnosti i pohodlí zvířete je přívěs jednoznačným vítězem. 

6. Doklady

Říkáte si, že to na „Mácháči“ zapotřebí nebude? Raději s sebou doklady vezměte i na tuzemskou dovolenou. Nikdy předem nevíte, jestli nebude nutné prokázat totožnost vašeho pejska a zda ho nebude třeba ošetřit u zvěrolékaře. 

Cestovní pas, tetování nebo mikročip, potvrzení o odčervení, platné očkování proti vzteklině

Pro vstup do většiny evropských zemí je navíc nezbytný cestovní pas zvířete (Pet Passport), který má pro všechny členské země stejný vzhled i náležitosti a vydá vám jej zvěrolékař. Uvnitř vydaného pasu najdete veškeré údaje o očkování psa (ale i kočky nebo fretky) a případné další důležité informace k jeho zdravotnímu stavu. Pokud v pasu nebude uvedeno platné očkování proti vzteklině, pejsek nesmí legálně překročit hranice. A pokud vás odhalí kontrola, budete čelit tučné pokutě, která se v jednotlivých členských zemích EU liší. Některé členské státy mají ještě další požadavky. Do některých zemí se nesmí s mláďaty mladšími 3 měsíců, jinde zase musíte doložit ošetření proti klíšťatům a aktuální výsledek sérologického vyšetření na vzteklinu. Vždy se raději předem na požadavky jednotlivých zemí detailně informujte.

Cestování mimo EU

Se zvířetem můžete vycestovat i mimo území EU, čeká vás však ještě náročnější proces. Jednak musíte zjistit a dodržet všechny podmínky letecké přepravy, přičemž každá letecká společnost má vlastní podmínky, jednak musíte znát i další podmínky pro vstup zvířete na území cílové (i tranzitní) země.

Přes to všechno existují tisíce chovatelů, kteří se svými zvířaty běžně cestují, takže s trochou dobré vůle se dá zjevně zvládnout cokoliv. Málokdy se navíc mezi požadavky objeví nějaká nesmyslná věc. Nakonec, platná očkování proti vzteklině, odčervení a ochranu proti klíšťatům by měl chovatel svému zvířeti zajistit, i pokud zůstává celoročně jen doma nebo na zahradě.

7. Cestovní lékárnička pro zvířata

Posilující vitamíny

Chovatelé „ze staré školy“ by to jistě nazvali vyhozenými penězi. Ale není to pravda. Zvířata jsou při cestování vystavena nadměrné fyzické i psychické zátěži a od chovatele je nadmíru laskavé a odpovědné pokusit se podpořit normální zdravotní stav zvířete vhodnými podpůrnými prostředky. Vhodnou volbou jsou např. vitaminové sirupy pro zvířata, které se snadno podávají. Podávání je vhodné již nějakou dobu před plánovanou cestou, aby se váš zvířecí kamarád dostal do potřebné formy.

Zklidnění při cestování

Někteří pejsci cestování milují, sami naskakují do auta, jen co vidí otevřené dveře. Jiní tento názor ovšem nesdílejí a cestování pro ně není příjemné. V tom případě můžete svému zvířecímu spolucestujícímu usnadnit situaci tím, že mu podáte zklidňující prostředek. Pohodové cestě za dobrodružstvím už nebude nic bránit.

Péči o uši

K letnímu cestování neodmyslitelně patří venkovní koupání. A platí to i pro pejsky. Na rozdíl od nás, lidí, si ale naši zvířecí kamarádi příliš nelámou hlavu s tím, zda je voda na koupání dostatečně čistá, a tak jim po jinak osvěžující koupeli může hrozit riziko ušního zánětu. I v tomto případě můžete vzít situaci do vlastních rukou a pořídit na cesty veterinární ušní kapky.

Péče o oči

Někteří psi milují, když mohou mít při cestě autem vystrčenou hlavu z okna a užívat si do sytosti čerstvého vzduchu. Ze zdravotního hlediska je to ovšem praktika poněkud riziková, protože pejskovi může snadno něco vlétnout do oka. Silné proudění vzduchu také oči nadměrně vysušuje. Pokud váš pejsek miluje tento způsob jízdy, vybavte se pro jistotu očními kapkami pro psy. Tento způsob psího cestování rozhodně nedoporučujeme při vysokých rychlostech.

Průjmy a zažívací potíže

Průjmy a zažívací potíže patří mezi typické cestovatelské zdravotní problémy a týkají se bohužel i psů. Na cestách může váš mazlíček nepozorovaně slupnout něco z okolí odpadkového koše nebo se napít špinavé vody. Cestování s pejskem, kterému není dobře, není nic příjemného, a proto nezapomeňte přibalit i přípravek pro klidné trávení a řešení akutních zažívacích obtíží.

Cestovní lékárnička (nejen) pro psy

Všem zodpovědným cestovatelům a chovatelům lze na cesty doporučit praktickou cestovní lékárničku pro zvířata. V té budete mít hezky pohromadě všechny prostředky pro první pomoc při poranění zvířete, při kousnutí či bodnutí hmyzem nebo při alergickém podráždění. Součástí je také užitečné vybavení, jako je skládací miska na pití v terénu či nůžky na zastřižení drápků.

O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora